Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Wij zetten onze medewerkers op één’ | Ellen Vermeer | Hoppenbrouwers

In de ruime ontvangsthal van het hoofdkantoor, is het een bedrijvigheid van jewelste. De locatie in Udenhout is de afgelopen jaren meegegroeid met de snelle ontwikkeling van Hoppenbrouwers Techniek. Toen Ellen Vermeer (40) in 2001 startte als medewerker personeelszaken telde het installatiebedrijf 85 medewerkers op één vestiging.  20 jaar later heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot 16 vestigingen en 1.450 medewerkers.

Ellen snijdt de Udenhoutse Broeder aan en schenkt koffie in. Ellen ontwikkelde zich van medewerker tot directeur en geeft nu leiding aan een team van 30 HR-medewerkers. ‘HR levert een belangrijke bijdrage aan de winstgevendheid van het bedrijf, door een aanpak die we als persoonlijk én professioneel typeren. Wij maken de vertaling van de bedrijfsstrategie naar HR-strategie, beleid en procedures. Hoppenbrouwers is een nuchter en hardwerkend bedrijf. Wij communiceren op een open en voor iedereen begrijpelijke manier. Dan beklijft onze boodschap beter in alle lagen van het bedrijf’, legt Ellen uit.

Foto’s: Joris Buijs Fotografie ©

Persoonlijke aandacht

Al op jonge leeftijd komt Ellen in aanraking met Hoppenbrouwers. ‘Mijn moeder werkte op de debiteurenafdeling en sprak gepassioneerd en bevlogen over haar werk. Toen ik tijdens mijn bijbaantje in de horeca in gesprek kwam met de huidige directeur-eigenaar, werd ik gevraagd te solliciteren. Hij zag wel iets in deze sjouwezel, die haar HR-diploma bijna op zak had’, zegt Ellen met een lach. HR is bij Hoppenbrouwers verantwoordelijk voor salarisadministratie, leren & ontwikkelen en HR advies. ‘Wij zijn een commerciële HR-afdeling, die waarde toevoegt op alle niveaus. Met een duidelijke visie op interne processen, ziekteverzuim, ontwikkeling en ons loongebouw. Onze HR-adviseurs zijn generalisten en dragen ieder zorg voor zo’n 150 medewerkers in een vestiging of cluster. Door hun persoonlijke aandacht voor onze medewerkers én de inzet van instrumenten zoals HR-analytics en onderzoek naar medewerkerstevredenheid, zijn zij een belangrijke gesprekspartner voor onze leidinggevenden.

Medewerkers op één

Ellen vertelt vol trots over het onderzoek naar medewerkerstevredenheid. ‘Een 8 is een mooie score en we doen het iedere dag een beetje beter. Medewerkers mogen eerlijk zijn over bijvoorbeeld welke taken ze wel of niet willen doen. Door de grootte van onze organisatie is er altijd wel iets dat bij hen past. We stimuleren dat mensen bewust keuzes maken om hun werkplezier te waarborgen en er is aandacht voor taakverrijking. Wij zetten onze medewerkers op één. Bij onze mensen spreekt de autonomie en de samenwerking in de zelfsturende teams aan. Wij leggen de verantwoording laag in de organisatie en zijn geen “handtekeningen”-bedrijf’, verklaart Ellen. ‘Ook de mogelijkheden om je persoonlijk of als team te ontwikkelen worden hoog gewaardeerd. We kennen geen beperkingen in het opleidingsbudget, wij stimuleren juist de persoonlijke ontwikkeling. Opvallend was de waardering voor de gezonde financiële positie van het bedrijf.’

'We stimuleren dat mensen bewust keuzes maken om hun werkplezier te waarborgen en er is aandacht voor taakverrijking.'

Personeelstekort vraagt om omdenken

De groeiambitie van Hoppenbrouwers zorgt voor een grote uitdaging bij mijn HR team. ‘Instroom is een speerpunt. We willen in 2023 een landelijke dekking en een organisatie met 2.500 medewerkers. In de techniek komen we in Nederland 56.000 mensen te kort. De markt is overspannen. Voor voldoende instroom moeten we omdenken en ons richten op andere doelgroepen. Met zij-instromers hebben we al veel ervaring opgedaan. Mijn advies is “begin ermee en pas trial-and-error toe om ervaring op te doen”.  Natuurlijk stoot je af en toe je neus, maar dat hoort erbij’,  legt Ellen uit.

‘Ook is er nog 19% groeipotentieel bij vrouwen’, rekent ze voor. ‘We moeten laten zien hoe leuk techniek is. Vrouwen kunnen op veel plekken ingezet worden. Ze bezitten de juiste competenties en vaardigheden. Een ontwikkeling die we op korte termijn met meerdere partijen moeten uitwerken.’ Hoppenbrouwers besteedt bijzondere aandacht aan een “warm welkom” gedurende de eerste 12 maanden van het dienstverband. ‘Niemand wordt aangenomen om ze weer te laten gaan’, licht Ellen toe. Medewerkers krijgen een uitgebreid inwerkprogramma, persoonlijke begeleiding en meerdere keren een 360-graden feedback gesprek.

Vooruitblik

Op mijn laatste vraag aan Ellen om vijf jaar vooruit te kijken, zegt ze met een glimlach: ‘Ik ga mijn taalvaardigheden bijschaven, want je weet het maar nooit bij Hoppenbrouwers.’ Ellen voelt zich in het snel groeiende bedrijf als een vis in het water. ‘Hoppenbrouwers is mijn tweede familie. Strategie bedenken, plannen maken en het team verder uitbouwen, boeien mij. Ik kan hier mijn ambities waarmaken. In 2023 willen we de beste technische dienstverlener van Nederland zijn voor medewerkers, klanten en scholen.’

Krachtvoer Ellen Vermeer:

  • Gebruik HR-analytics om het vakgebied HR objectief, analytisch en strategisch te benaderen. 
  • Onderzoek periodiek de medewerkerstevredenheid, zodat je weet wat de medewerkers écht waarderen en belangrijk vinden.
  • Richt je bij de werving ook op vrouwen. Ze zijn geschikt om te werken in de technische sector.

In de tweede serie Krachtvoer voor ondernemers gaat Ton Gimbrère in gesprek over de Brabantse arbeidsmarkt met bijzondere ondernemers en bedrijven en schrijft daarover wekelijks een blog. Dat gebeurt aan de hand van persoonlijke ervaringen van ondernemers. Bij ieder gesprek neemt hij iets lekkers mee voor bij de koffie. Hij trakteert op dé lokale specialiteit uit de stad van de ondernemer. Ton is zelf ondernemer in hart en nieren, voormalig directeur van Bonheur Horeca Groep in Tilburg, winnaar ‘Brabants Werkgever met een Maatschappelijk Hart 2014’ en ambassadeur Innovatief Werkgeverschap.

Bekijk hier de online publicatie met de eerste 25 Krachtvoerverhalen.

Udenhoutse Broeder van Bakkerij Besselink uit Udenhout

De Udenhoutse Broeder is gebakken volgens een zeer oud recept. De naam “broeder” is waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de gilden. Om lid of broeder van een gilde te worden moest een meesterproef worden afgelegd. In de lekkernij zijn uitgelezen rozijnen verwerkt. De grootste zorg wordt besteed om de uit natuurlijke grondstoffen getrokken aroma’s niet alleen te behouden, maar ook tijdens het bakproces verder te laten ontwikkelen. Daarom speelt de juiste baktemperatuur zo’n belangrijke rol. In de “Udenhoutse Broeder” zijn meerdere grondstoffen verwerkt o.a. op ouderwetse wijze gemalen amandelen.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement