VNO-NCW Brabant Zeeland presenteert vandaag haar visie voor de crisisbestrijding in de arbeidsmarktregio’s. ‘’We staan als ondernemers voor enorme uitdagingen. Terwijl er in sommige sectoren banen verdwijnen, staan andere sectoren nog steeds te springen om personeel,’’ aldus werkgeversvertegenwoordiger Lars van der Hoorn. ‘’We hebben te maken met een grote mismatch tussen vraag en aanbod dat moet worden opgelost.’’ De werkgeversvereniging benoemt acht punten waar zij namens het regionaal bedrijfsleven de komende periode graag de focus op willen leggen.
Klik hier voor het 8-puntenplan
De werkgeversvereniging pleit voor een gecoördineerde aanpak: één regionale agenda en één loket voor werkgevers en werkzoekenden die hulp nodig hebben.
Volgens de werkgevers zou samenwerking tussen organisaties en het bundelen van geldpotjes prioriteit moeten krijgen om mensen van werk naar werk te begeleiden en werkeloosheid in een vroegtijdig stadium te voorkomen. ‘‘Scholing van werken en werkzoekenden, en het terugdringen van het stagetekort spelen daarbij beide een cruciale rol’’.
Om deze crisis het hoofd te bieden komen er extra taken en verantwoordelijkheden naar de arbeidsmarkregio’s. Onder andere via het sociaal pakket. Zo wordt er de komende periode bijvoorbeeld in iedere arbeidsmarktregio een mobiliteitsteam opgericht. Regionale partners als gemeenten, UWV en het onderwijs staan samen aan de lat om een effectieve aanpak te organiseren. ‘’We zien dat de rol van de arbeidsmarktregio steeds belangrijker wordt. Samen met onze leden denken we daarom na waar onze prioriteiten zouden moeten liggen.’’ stelt Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt bij VNO-NCW Brabant Zeeland.
VNO-NCW Brabant Zeeland vertegenwoordigt ondernemers in zes arbeidsmarktregio’s. In iedere arbeidsmarktregio maakt de vereniging onder andere afspraken over de dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden, om- en bijscholing, de aanpak van jeugdwerkeloosheid en de Banenafspraak.