De complexiteit van wettelijke regels rond verzuimbegeleiding neemt alleen maar toe. Dat zorgt bij werkgevers niet zelden voor hoofdpijndossiers en kosten die nauwelijks meer te overzien zijn. Het huidige model voor verzuimbegeleiding is dan ook dringend aan vernieuwing toe. Organisaties hebben meer dan ooit behoefte aan een toekomstgericht model dat de belangen van werkgevers én medewerkers verenigt.
Zo’n nieuw model voor verzuimaanpak moet niet alleen tot in de kleinste details zorgvuldig zijn, het moet ook daadkrachtig zijn. Te vaak gaat er in de huidige praktijk veel kostbare tijd verloren. Een medewerker die slecht in zijn vel zit en merkt dat hij behoefte heeft aan hulp krijgt doorgaans een verwijzing naar een praktijkondersteuner. Die voert gedurende een periode van zes weken gesprekken met de medewerker. Verbeteren de klachten niet, dan volgt een doorverwijzing naar een specialist die vervolgens een wachtlijst van drie maanden blijkt te hebben. In de tussentijd start de arbodienst een traject van verzuimbegeleiding voor de medewerker die ziek thuis zit.
Dat kan en moet beter. Bij het verlenen van passende hulp aan medewerkers met gezondheidsklachten mag geen kostbare tijd verloren gaan. Dit is alleen te realiseren met een snelle diagnose en vervolgens goede ondersteuning en begeleiding van medewerker én werkgever. Daarbij moet zowel de privacy van de medewerker als optimale begeleiding op maat gewaarborgd zijn. Voor een verzuimaanpak die tegelijk daadkrachtig en zorgvuldig is, is een heldere scheiding in rollen essentieel. Dat betekent een model met een procesregisseur voor de werkgever en een casemanager taakdelegatie als primaire contactpersoon voor de medewerker. Interne samenwerking tussen deze beide partijen maakt het vervolgens mogelijk snel en adequaat te acteren. Zij kunnen samen veel sneller externe, private dienstverleners inzetten die los van de reguliere zorg staan en dus sneller inzetbaar zijn. Bovendien wordt werk in het behandeltraject meegenomen en is de re-integratie een onderdeel van de behandeling., iets wat in de reguliere zorg niet of nauwelijks gebeurt.
In die afgebakende scheiding van rollen ondersteunt de procesregisseur de leidinggevende en de HR-professional actief. Zij hebben binnen de organisatie een cruciale rol in verzuimbegeleiding en het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers. Uitgangspunt is dat elk dossier maatwerk vereist. De procesregisseur loodst bij verzuim de werkgever met een integrale aanpak door alle te doorlopen stappen en het benutten van regelingen en subsidies. Deze procesregisseur stemt daarnaast informatie over arbeidsomstandigheden intern af met de casemanager taakdelegatie van de betreffende medewerker en met de bedrijfsarts. Verder denkt de procesregisseur mee over preventiebeleid en het vroegtijdig signaleren van mogelijk langdurig verzuim en uitval, inclusief mogelijke interventies en preventieve maatregelen.
De casemanager taakdelegatie is primair verantwoordelijk voor de begeleiding van de zieke medewerker en medewerkers die preventief behoefte hebben aan begeleiding om verzuim te voorkomen. Deze casemanager coördineert de verzuim- en re-integratiebegeleiding voor de medewerker en werkt nauw samen met en onder taakdelegatie van de bedrijfsarts. Zo staat er altijd een team op maat klaar voor de medewerker voor een optimale re-integratie naar werk. De casemanager taakdelegatie behandelt gevoelige informatie, zoals medische gegevens en heeft dus beroepsgeheim. Tijdens de verzuimbegeleiding hanteert de casemanager taakdelegatie een model om alle facetten van het verzuim in een vroeg stadium in kaart te brengen. Dit ondersteunt vooral die medewerkers die extra zorg en begeleiding nodig hebben.
Zo’n nieuw model waarin de casemanager taakdelegatie en de procesregisseur samenwerken is veel beter toegerust op de toekomst. Samenwerking van verschillende specialisten zorgt voor een specifiekere aanpak in een wereld waarin de complexiteit van verzuim alleen maar toeneemt. Op tijd ingrijpen zorgt voor lagere kosten, betere prestaties, hogere productiviteit en bovenal tevreden, gezonde medewerkers. Investeren in preventie verdient zich met deze aanpak dubbel en dwars terug. Daarnaast onderscheidt een organisatie die zich richt op de toekomst door het personeel duurzaam inzetbaar houden als aantrekkelijke werkgever.
Neem dan contact op met Laura de Groot, Expert Verzuim, via laura.de.groot@aon.nl
Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.