Vandaag presenteren VNO-NCW en MBK-Nederland hun nieuwe visie: ‘Ondernemen voor Brede Welvaart’. Na een uitgebreide dialoog met hun leden en de samenleving kiezen zij voor een nieuw kompas dat zich richt op het bereiken van een samenleving met gelijke kansen en werk, een duurzame leefomgeving en voldoende economische groei om die brede welvaart mogelijk te maken. Bovendien wil het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Met Brede Welvaart als leidraad en een nieuwe rol in het samenspel met de overheid en de samenleving willen zij vormgeven aan een nieuw Rijnlands model.
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ‘Deze koerswijziging is een belangrijke stap die ondernemers graag nemen. Voor mkb’ers past het ook heel erg bij de verbinding die ze van nature met hun lokale omgeving hebben. Tegelijkertijd staat het mkb voor enorme uitdagingen door de coronacrisis en bijvoorbeeld een grote verandering als de klimaat- en energietransitie. Deze agenda voor Nederland kiest voor het stimuleren van de vorming en doorgroei van mkb-ondernemingen als kurk voor economische groei. Daarvoor presenteren we binnenkort ook een nieuwe Ondernemersagenda.‘
De nieuwe inhoudelijke koers van VNO-NCW en MKB-Nederland stoelt op een tiental uitgangspunten (zie bijgevoegd). De ondernemersverenigingen zetten in op de overgang naar een klimaatneutrale, circulaire samenleving als hoogste prioriteit en een samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Bovendien willen zij een substantiële publiek-private investeringsagenda vormgeven om het land zonder milieuschulden over te dragen aan toekomstige generaties met uitstekende mogelijkheden om straks op een duurzame manier in hun brede welvaart te voorzien.
Op grond van het economische model van Raboresearch verwachten de ondernemersorganisaties dat met de voorgestelde publiek-private investeringsagenda de welvaart per hoofd van de bevolking in 2030 met 20% kan stijgen ten opzichte van de situatie pre-corona.
De ondernemersorganisaties doen ook diverse voorstellen die passen bij hun nieuwe inzet op brede welvaart en waar ze zelf mee aan de slag gaan. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een stageplaats voor iedereen die dat nodig heeft, 200.000 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (in plaats van de huidige 100.000) en de inzet vanaf 2023 van het voor de BIK gebudgetteerde geld voor het aanjagen van investeringen in duurzaamheid. Zij gaan bovendien kennis uitwisselen over succesvolle maatschappelijke initiatieven van ondernemers, om zo te zorgen dat deze voorbeelden ook elders navolging krijgen. Daarnaast willen de ondernemersorganisaties het nieuwe gedachtengoed ook incorporeren in de Nederlandse Corporate Governance Code voor het beursgenoteerde bedrijfsleven.
Lees de ‘Agenda 2030, Ondernemen voor brede Welvaart. Naar een nieuw Rijnlands samenspel’, of een beknopte samenvatting middels de tien nieuwe uitgangspunten. De infographic is hier te vinden. Voor meer vragen kunt u contact opnemen met Edwin van Scherrenburg, Mieke Ripken of Kees bakhuis. Zie de gegevens van de woordvoerders op https://www.vno-ncw.nl/pers-vno of www.mkb.nl/pers-mkb