Het bindweefsel van een organisatie, dat zijn de leidinggevenden. Zij verbinden organisatiedoelen en mensen met elkaar. Zij maken de vertaalslag naar de medewerker en diens energie: de ‘vitaalslag’. Deze blijkt cruciaal voor organisatiesucces. Overvragen we leidinggevenden hiermee? Willen we een schaap met vijf poten?
Vitaal leiderschap leidt tot gelukkige medewerkers die substantieel betere prestaties leveren. Het is mensenwerk, waarin leidinggevenden de sleutelrol hebben; zij verbinden immers organisatiedoelen en ambities van de mensen. Vitaal leidinggeven versterkt de medewerkers, en zij op hun beurt versterken de organisatie.
Vitaal leiderschap streeft naar gezonde, competente en gemotiveerde medewerkers. Door leiding te geven met aandacht. Met vertrouwen. En met een eigen manier van aansturing en ondersteuning. Hierdoor kunnen medewerkers zich ontwikkelen, is de werksfeer goed en wordt stress op tijd herkend. De medewerkers groeien, er ontstaat sterke verbondenheid met de organisatie.
Een vitale leider hoeft hiervoor geen schaap met vijf poten te zijn. Vitaliteit groeit dankzij het domino-effect: versterk je leiderschap, versterk je medewerkers, versterk je organisatie. Het begint met goed leiderschap. En goed leiderschap begint bij jezelf.
Medewerkers die zeggen dat hun baas een goede leidinggevende is, presteren tot 25% beter dan degenen die dat niet vinden. Bron: Mind gym rapport, the return of the manager
– Versterk je leiderschap –
Leidinggeven vergt zelfkennis. ‘Welk effect heeft mijn gedrag op anderen?’ ‘Welke communicatiestijl heb ik en wat is de stijl van mijn gesprekspartner?’ ‘Wat is mijn blinde vlek?’ Feedback helpt bij het vergaren van zelfinzicht, maar is er voldoende vertrouwen en openheid voor?
“Wat weet je van een ander, als je jezelf niet kent?”
– Freek de Jonge –
– Versterk je medewerkers –
Het is niet erg als een medewerker stress heeft, zolang dit maar niet aanhoudt en leidt tot verzuim. ‘Hoe herken ik stresssignalen en hoe kan ik deze bespreekbaar maken?’ Uiteindelijk zijn het de medewerkers en leidinggevenden zelf die de grootste invloed hebben op werkplezier. Een vitale leider neemt de regie in verzuimmanagement en beweegt de medewerker om de juiste stappen te zetten. Zich bewust bedienend van de leiderschapsstijl die past bij de situatie en het ontwikkelniveau van de medewerker.
– Versterk je organisatie –
‘Hoe kan ik een medewerker inzetten op een manier die deze persoon goed doet, motiveert en die beantwoordt aan zijn of haar ambities? En hoe houd ik de mensen in mijn team vitaal, ook in stressvolle situaties zoals een organisatieverandering?’. Gelukkig staan leidinggevenden er niet alleen voor, de steun die collega’s elkaar geven draagt ook flink bij aan vitaliteit. Dergelijke onderlinge support kun je als leidinggevende stimuleren. Een team ben je samen.
Een animatie is vitaler dan duizend woorden. Zie hier.
Met dank aan onze partner HumanCapitalCare voor het schrijven van dit artikel