In principe niet. Als werkgever mag u verlangen dat werknemers hun werkzaamheden uitvoeren op de eerder overeengekomen kantoorlocatie. Op grond van de Wet flexibel werken kan uw werknemer wel een verzoek indienen (deels) vanuit huis te werken, maar u kunt dit verzoek vrij eenvoudig afwijzen. Het wetsvoorstel dat een werknemer op dat vlak meer rechten geeft (Wet werken waar je wilt) is nog in behandeling. Als werkgever kunt u dus op uw strepen gaan staan.
De vraag is wel of een middenweg niet verstandiger is. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de werknemers deels thuiswerken inmiddels als een relevante arbeidsvoorwaarde beschouwt. Zeker in een krappe arbeidsmarkt lijkt het raadzaam hier rekening mee te houden. Daarnaast blijft u als werkgever natuurlijk verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving, ook als dat weer de kantoortuin is. De invulling van die verplichting is waarschijnlijk nóg belangrijker voor werknemers die huiverig zijn weer naar kantoor te komen. Onderlinge afspraken in goed overleg verdienen dan ook duidelijk de voorkeur. Mocht dat écht geen soelaas bieden, dan is het goed te weten dat u als werkgever een gedegen juridische basis heeft om werken op kantoor alsnog (deels) af te dwingen.
Dit antwoord gaat er wel van uit dat er binnen uw onderneming of geldende cao niet al specifieke afspraken over structureel thuiswerken zijn gemaakt. Is dit wel het geval, dan gelden uiteraard die afspraken.
Onze kennispartner ABAB Legal behandelt wekelijks een vraag van een ondernemer in juridisch perspectief. Bijvoorbeeld: Welke aandachtspunten zijn van belang bij het reorganiseren van personeel? Welke spelregels gelden bij het beschermen van intellectueel eigendom? En tips om de curator slim af te zijn bij een (aankomend) faillissement.
Heb jij zelf een vraag voor ABAB Legal? Mail deze dan naar communicatie@vnoncwbrabantzeeland.nl