Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Uitbreiding elektriciteitsnetwerk: wie neemt de regie?

Als belangenbehartiger voor VNO NCW Brabant Zeeland ben ik nauw betrokken bij de energietransitie. Zelf wil ik ook mijn bijdrage leveren, dus komt mijn platte dak binnenkort vol te liggen met zonnepanelen. Hoe meer daken er volgen, hoe beter. Dat dacht ik tenminste, totdat ik ontdekte dat ons elektriciteitsnetwerk daar helemaal niet klaar voor is.

Column Jan van Mourik, manager belangenbehartiging VNO-NCW Brabant Zeeland

Toename gebruik

We willen als bedrijfsleven niet alleen verduurzamen. Onze klimaatdoelen zijn onomstreden en we gaan in de komende jaren alles op alles zetten om ze te halen. Dat betekent energiezuinig bouwen, windmolens, zonnepanelen, waterstof in plaats van aardgas enzovoort, zodat we fossiele brandstoffen kunnen vervangen door groene energie. Dat gaat ongetwijfeld gepaard met een toename van het gebruik van elektriciteit. Energie die nu nog uit de pomp komt, moeten we voortaan het stopcontact halen. Niet alleen de vraag naar groene stroom neemt toe, gelukkig ook het aanbod. De daken van bedrijfspanden worden in de komende jaren massaal voorzien van zonnepanelen. Wij ondersteunen ondernemers bij deze verduurzamingsslag en zien dat ze vaak erg gemotiveerd zijn om hun steentje bij te dragen.

Terugleveren

Dezelfde daadkracht waarmee ondernemers dit oppakken zien we helaas niet bij het aanpassen en uitbreiden van ons elektriciteitsnet. Dat is een probleem, niet alleen omdat de ondernemers de opgewekte stroom terug willen leveren, maar ook omdat netwerkcapaciteit voor het terugleveren vooraf al een voorwaarde is om te kunnen verduurzamen. Ondernemers krijgen namelijk alleen de benodigde SDE subsidie als de netbeheerder capaciteit beschikbaar heeft. Eerst de daken vol leggen met panelen en daarna pas het netwerk uitbreiden is dus geen optie.

Klassieke nutsfunctie

En het merkwaardige is: netcongestie, want zo noemen we de tekort schietende netwerkcapaciteit met een mooi woord, is inmiddels een bekend probleem bij tal van publieke organisaties. Artikelen in de media, rapportages, de Autoriteit Consument en Markt, beraadslagingen in de Provinciale Staten van Brabant, breed leeft het besef dat we een probleem hebben. Aandacht te over dus voor het probleem, maar helaas geldt dat niet voor de oplossing. Terwijl we het er over eens zijn dat aanleg en beheer van een adequaat elektriciteitsnetwerk een klassieke nutsfunctie is. De oplossing lig dus echt in de publieke sfeer.

Daadkracht

Maar: wie komt er in de benen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen? Misschien heb ik wat gemist, maar ik ben hem niet tegengekomen. Dat kan toch niet waar zijn? We hebben een probleem omdat we al jaren achterblijven met onze verduurzaming, we zijn het eens over de oplossingsrichting, we hebben maatschappelijk draagvlak voor extra inspanningen en we leven in een tijdperk waarin geld bijna gratis is: wie neemt de regie op zich om dit probleem daadkrachtig op te lossen?

Wil je reageren op deze blog? Stuur dan een mail naar mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl

Deze column verscheen als opiniestuk in het Brabants Dagblad van 3 december 2020  >> 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement