Hoedemakers viert dit jaar een feestje. Het Rosmalense bouwbedrijf met 85 medewerkers bestaat 90 jaar. Simon Passier (59 jaar) voert samen met Marc Hoedemakers (de 3e generatie Hoedemakers) de directie over het allround bedrijf, dat in eigen beheer projecten realiseert in de woning- en utiliteitsbouw. Daarnaast verzorgt Hoedemakers vastgoedonderhoud met oog op duurzaamheid en modernisering. Sinds 2006 werkt Simon bij het familiebedrijf. ‘Jaren geleden ben ik gevraagd om voor Hoedemakers te komen werken. Een eer’, zegt Simon met trots. ‘Een familiebedrijf dat staat voor kwaliteit, passie voor ambacht en vakmanschap. En met aandacht voor innovatie en duurzaamheid.’ Simon prijst het werken in een familiebedrijf. ‘Je hoeft geen Hoedemakers te heten, om bij de familie te horen. Betrokkenheid is ingebed in de bedrijfsvoering.’
Foto’s: Joris Buijs Fotografie ©
Het roept geen verbazing op dat Simon heeft gekozen voor bouwen en ontwikkelen. ‘In de eerste klas van de basisschool tekende ik al een huis in 3D. De studie bouwkunde was een logisch vervolg hierop. De keuze voor het werken in een familiebedrijf volgt mijn voorkeur om samen te werken. Ik ben een teamplayer.’
Verbondenheid is een van de waarden van het bedrijf. Het komt bijvoorbeeld tot uiting bij de introductie van nieuwe medewerkers. ‘Een aantal malen per jaar nodigen wij nieuwe medewerkers uit voor een introductieontbijt. Wij delen het verhaal van ons bedrijf en vragen hoe zij de introductieperiode hebben ervaren. “Wat was goed en wat heb je gemist”. Dat levert ons bruikbare informatie op’, legt Simon uit. ‘Verder organiseren wij wekelijks een bootcamp op de werf van ons bouwbedrijf. Daar ga ik net zo kapot als mijn collega’s.’ Gezelligheid zit in de genen van de bouwers. ‘Ik ben een mensenmens. Een bedrijfsborrel vinden wij belangrijk, net zoals de jaarlijkse Sinterklaasviering. Dan speel ik zelf voor Sinterklaas. Dat doe ik overigens maar één keer per jaar’, voegt hij met een lach toe.
Hoedemakers kent veel instromers vanuit BBL tot HBO, waarvan diversen een duaal programma volgen. Ervaren leermeesters dragen de kneepjes van het vak over aan de jonge garde. ‘Om dit te doen slagen moeten onze leermeesters meegaan in het moderne werken. Op die manier kunnen jong en oud elkaar versterken. Want de timmerman van nu heeft in de ene hand een hamer en in de andere hand een Ipad. We gaan steeds meer naar conceptmatige woningbouw, waarbij moderne technieken een belangrijke rol gaan vervullen.’
Over de arbeidsmarkt, vertelt Simon verder: ‘Sociaal ondernemen is een van de pijlers van het bedrijf. Wij bieden werkgelegenheid aan mensen met een kwetsbare arbeidspositie. Voor ons is moeilijk leren geen probleem, maar je moet wèl willen. Aan iedereen doen wij een open uitnodiging. De koffie staat hier klaar en wij hebben voldoende én goed betaald werk. Via sociale media kanalen, filmpjes en een “aanbrengfee” voor eigen medewerkers, brengen wij vacatures onder de aandacht.
Simon ziet een exponentiële versnelling van moderne technieken in de bouw. ‘3D-printers en prefab bouwen zijn voorbeelden, die volop in ontwikkeling zijn en de bouw in rap tempo en voorgoed zullen veranderen. Dat vergt andere vaardigheden. Het is de kunst om je medewerkers mee te krijgen in deze ontwikkelingen. ‘Dat doen we door ze te blijven stimuleren en ze de mogelijkheid te bieden om te groeien. Onder andere door het aanbieden van gepaste trainingen, cursussen en opleidingen. Wat heb je nodig om verder te groeien? Wij bieden medewerkers een persoonlijk ontwikkelplan.’
Op mijn laatste vraag aan Simon, of hij het jammer vindt dat het ambacht door industrialisatie verloren dreigt te gaan, antwoordt hij: ‘Wij blijven inspelen op een positie in de markt waar wij uniek zijn. Een plek waar ambacht en nieuwe innovaties elkaar aanvullen en uitstekend samengaan. Hierdoor kijk ik met grote voldoening naar de huizen die wij bouwen.’
Dingemanssprits, Bakkerij van Keulen in Rosmalen
De Dingemanssprits is een heerlijke koek, die wordt gebakken naar een authentiek recept uit 1891. De Bommelse botersprits is een lekker, luchtig, bros roomboterkoekje. De koekjes zijn verpakt in een cadeauverpakking.