“Oplossingen komen voort uit innovaties, en die innovaties moeten komen uit het bedrijfsleven. De politiek vraagt dat dus ook nadrukkelijk aan het bedrijfsleven: innoveer!” Met deze krachtige boodschap zette Klaas Dijkhoff, voormalig VVD-fractievoorzitter, de toon tijdens de Prinsjesdagbijeenkomst van VNO-NCW Brabant Zeeland 2024. Ondanks de politieke instabiliteit riep Dijkhoff ondernemers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en door te gaan met innoveren. Eric van Schagen, voorzitter van VNO-NCW Brabant Zeeland, sloot zich daarbij aan en benadrukte dat ondernemers zelf de touwtjes in handen hebben: “Als ondernemer heb je de plicht om te ondernemen. Het is aan jezelf om die kansen aan te grijpen.”
De bijeenkomst vond voor het tweede jaar op rij plaats op het nieuwe hoofdkantoor van Van Mossel in Waalwijk. Gastheer en CEO Eric Berkhof verwelkomde de aanwezigen in een inspirerende setting die symbool staat voor innovatie en ondernemerschap in de regio. Sprekers waren Marcel Klok (marco-econoom van ING), Klaas Dijkhoff, Eric van Schagen en Erik Berkhoff.
Dijkhoff prees de regio’s Brabant en Zeeland om hun veerkracht en sterke organisatiegraad, vooral in tijden van onzekerheid.
Veel aanwezigen beaamden dat deze regionale samenwerking van groot belang is voor het bedrijfsleven en de relatie met de overheid.
Toch benadrukte Dijkhoff ook dat ondernemers niet te veel moeten blijven hangen in de problemen. Met een knipoog naar de Nederlandse neiging om altijd wat te klagen te hebben, zei hij: “Nederlanders hebben altijd wat te zeuren. Ik stel mezelf dan de vraag: ‘Als alles hier zo vervelend is, waarom verhuis ik dan niet naar een ander land?’ Voor mij is het antwoord dat er hier ook wél heel veel mag.”
Dijkhoffs oproep om te stoppen met klagen en in actie te komen, resoneerde goed bij de aanwezigen.
Van Schagen legde tijdens zijn toespraak de vinger op een gevoelige plek door te wijzen op de vaak negatieve houding van ondernemers ten opzichte van de overheid. Hij pleitte voor een evenwichtiger perspectief: “Soms zijn we te negatief, bijvoorbeeld wanneer de overheid zegt dat er slecht beleid gevoerd wordt. Dan wijzen we daarnaar. Maar zodra de economie floreert en de overheid goed beleid voert, dan wijzen we ook niet naar hen om te zeggen: ‘dat komt mede door het goede beleid van de overheid.’”
Een punt van zorg dat Van Schagen nadrukkelijk naar voren bracht, was het onderwijsbeleid. Hij waarschuwde voor de lange termijn gevolgen van bezuinigingen op dit gebied: “Mijn zorg zit wel in het onderwijsbeleid. Bezuinigen nu gaat ervoor zorgen dat je op lange termijn achter de feiten aan loopt. Momenteel plukken we de vruchten van beleid dat lang geleden werd gevoerd.”
Ondanks zijn zorgen bleef de boodschap van Van Schagen helder: ondernemers moeten zelf de kansen grijpen en zich niet laten ontmoedigen door externe factoren. “Zorg dat je zelf je kansen benut als ondernemer. Uiteindelijk gaat het erom hoe je jezelf manifesteert en profileert.”