Als werkgever ben je verplicht het loon van zieke werknemers gedurende een periode van twee jaar door te betalen. Daarnaast hebben zowel jij als de zieke werknemer re-integratieverplichtingen ten behoeve van de terugkeer in het arbeidsproces. Werkgevers ervaren deze verplichtingen als omvangrijk. Dat is nadelig voor werkgevers maar ook voor werknemers, die daardoor minder snel een vast contract aangeboden krijgen.
Deze knelpunten weerhouden bedrijven ervan om werknemers in vaste dienst te nemen:
VNO-NCW heeft samen met andere werkgeversorganisaties, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Verbond van Verzekeraars afspraken kunnen maken om deze knelpunten rondom loondoorbetaling bij ziekte op te lossen. Per 1 januari 2020 wordt daarvoor de nieuwe
MKB-verzuim-ontzorg-verzekering geïntroduceerd door verzekeraars. Het doel van deze verzekering is om werknemers optimaal te ondersteunen bij werkhervatting en werkgevers zo veel mogelijk te ontzorgen bij hun verantwoordelijkheden. Alle bestaande knelpunten behoren met deze verzekering tot het verleden.
Na de zomer introduceren de verschillende verzekeraars hun propositie. Het is de verwachting dat de premie hoger zal liggen ten opzichte van de huidige producten. Het bieden van prijsstabiliteit op de lange termijn betekent immers hogere risico-opslagen en daardoor een hogere premie. Daarnaast zijn de nieuwe verzekeringspakketten veel completer. Om de verzekeringspremie betaalbaar te maken, ontvangen werkgevers met ingang van 2021 een ‘loondoorbetalingskorting’ op de premieheffing van in totaal € 450 miljoen. Deze korting bestaat uit een vast bedrag per werkgever van zo’n € 1.100 per jaar.
Laat je tijdig informeren en adviseren over de mogelijkheden. Zo weet je ruim op tijd of de
MKB-verzuim-ontzorg-verzekering geschikt is voor jouw onderneming of dat het huidige verzekeringspakket beter past.
Met dank aan Bart van de Wouw, Senior pensioenadviseur bij ABAB Accountants en Adviseurs, voor het schrijven van deze blog.