Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Slim reageren op onbalansprijzen: Hoe het werkt en wat het voor bedrijven kan doen | COMCAM

Op het eerste gezicht suggereert de term “onbalansmarkt” misschien een gewone energiemarkt waar bedrijven actief handelen. Maar niets is minder waar. De onbalansmarkt is geen traditionele markt, maar een systeem dat continu werkt om het elektriciteitsnet in balans te houden. Voor grootverbruikers geeft dit systeem niet alleen inzicht in risico’s, maar biedt het ook concrete mogelijkheden om kosten te verlagen of nieuwe inkomsten te genereren. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en hoe u ervan kunt profiteren – met COMCAM oplossingen zoals CEI en slimme schakelkasten.

Wat is onbalans precies?

Het elektriciteitsnet moet altijd een perfect evenwicht handhaven tussen vraag en aanbod. Wanneer de werkelijke productie of consumptie afwijkt van wat was voorspeld, ontstaat er onbalans. Dit gebeurt steeds vaker door de snelle opkomst van weersafhankelijke bronnen zoals zonne- en windenergie.

Een plotselinge afname van de wind of een onverwachte uitbarsting van zonlicht kan een aanzienlijke verschuiving in het aanbod veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de vraag: bedrijven of installaties kunnen meer of minder elektriciteit verbruiken dan verwacht door onverwachte productiepieken of uitval.

Waarom moet de balans behouden blijven?

Onbalans kan leiden tot spannings- of frequentiefluctuaties op het elektriciteitsnet. Als deze te groot worden of te lang duren, kunnen er stroomstoringen optreden. Daarom moet het landelijke net (in Nederland: TenneT) altijd stabiel blijven. TenneT grijpt bij een afwijking direct in met automatisch regelbaar vermogen (aFRR) van energieproducenten, accu’s of grootverbruikers.

Wat is de onbalansprijs?

Elke keer dat TenneT ingrijpt om het net in balans te brengen, brengt dit kosten met zich mee. Deze kosten worden verrekend via de onbalansprijs, een kwartaaltarief dat is gebaseerd op de duurste maatregel die nodig is om het evenwicht binnen die periode van 15 minuten te herstellen.

De onbalansprijs kan zowel positief als negatief zijn. Tijdens een stroomoverschot kan de prijs zelfs onder nul zakken, wat betekent dat u betaald krijgt om elektriciteit te verbruiken in plaats van te leveren. Tijdens tekorten kan de prijs aanzienlijk stijgen.

Waarom is het geen echte markt?

Hoewel de term “onbalansmarkt” open handel impliceert, is dat niet het geval. De prijs wordt niet bepaald door onderhandelingen tussen meerdere kopers en verkopers, zoals op spot- of termijnmarkten. In plaats daarvan wordt de prijs achteraf bepaald door TenneT. Dus in plaats van een open markt is het een systeem waarbij saldo-verantwoordelijke partijen automatisch worden afgerekend of gecrediteerd op basis van hun afwijking van de prognoses.

Wat kan uw bedrijf doen met onbalansprijzen?

Toch zijn er veel mogelijkheden voor grootschalige energiegebruikers om voordeel te halen uit dit systeem:

  • Bespaar kosten door het verbruik tijdelijk te verlagen tijdens perioden met hoge onbalansprijzen.
  • Genereer inkomsten door het verbruik te verhogen of terug te leveren aan het net tijdens negatieve prijsintervallen.
  • Verschuif het gebruik naar momenten waarop de onbalansprijzen gunstiger zijn.

Om dit effectief te doen, hebt u flexibele controle over uw processen nodig en toegang tot de juiste prijs- en rastergegevens. Dat is waar COMCAM aanzienlijke waarde biedt.

COMCAM oplossingen: CEI en slimme besturingskasten

Met COMCAM Energie Intelligentie (CEI) krijgt u realtime inzicht in uw verbruik, productie en de actuele status van het energienet. Het platform voorspelt onbalansmomenten en vertaalt deze naar kansen en risico’s voor uw locatie of portfolio.

In combinatie met COMCAM slimme controleboxen kunt u uw reactie op onbalansprijzen automatiseren. Bijvoorbeeld door energie-intensieve activiteiten uit te stellen, batterijen te activeren of productiesystemen tijdelijk te pauzeren tijdens perioden met piekprijzen. Dit gebeurt volledig automatisch, zonder uw kernactiviteiten te verstoren.

Met deze intelligente technologie kunt u reageren op netontwikkelingen zonder handmatige tussenkomst. Hierdoor profiteert u van gunstige onbalansprijzen en draagt u bij aan de stabiliteit van het net.

Conclusie: strategisch voordeel door inzicht en technologie

Voor veel bedrijven kan de onbalansmarkt in eerste instantie complex of ontoegankelijk lijken. Maar wie de functie ervan begrijpt, ontdekt strategische voordelen. Kennis van onbalans helpt niet alleen de energiekosten te beheersen, maar creëert ook nieuwe inkomstenmogelijkheden door flexibiliteit.

Met technologieën zoals CEI en COMCAM smart control boxes wordt het niet alleen mogelijk om dit systeem te begrijpen, maar ook om er voordeel uit te halen. Zo verandert u een abstract marktelement in een tastbare troef in uw energie- en risicobeheerstrategie.

 

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement