Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Samen werken aan veiligheid en weerbaarheid: Defensie en VNO-NCW Brabant Zeeland in gesprek

Het vergroten van ons veiligheidsbewustzijn en het benadrukken van het belang van weerbaarheid. De urgentie is er, maar wat kunnen we nu concreet doen? Op 25 maart gingen Defensie en de bestuurders van VNO-NCW Brabant Zeeland hierover met elkaar in gesprek.

Overeenkomsten en oproep tot actie

Dagvoorzitter Gijs-Jan Schussler trapte af met de gedeelde ambities van Defensie en VNO-NCW Brabant Zeeland: groei, goed werkgeverschap en duurzaam ondernemerschap. Eric van Schagen, voorzitter van VNO-NCW Brabant Zeeland, onderstreepte de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor onze veiligheid en het creëren van een ecosysteem. Zijn boodschap: zelfs zonder direct zakelijk voordeel is samenwerking essentieel en waardevol.

Verbinding zoeken ondanks barrières

Tijdens de bijeenkomst werd openlijk gesproken over de afstand en barrières in de samenwerking tussen Defensie en bedrijfsleven, waarin wet- en regelgeving vaak in de weg zit, en wat er op ons af komt, ook in het zwartste scenario. Welke verwachtingen en verplichtingen hebben bedrijven zodat we ons kunnen voorbereiden? Ook worden er successen gedeeld: Er is al verschuiving in de samenwerking met Defensie, er is meer geld en bereidheid. Getuige ook de bijeenkomst van vandaag.

Concrete stappen vanuit Defensie

Ocke Molenaar, Hoofd Afdeling Reservisten en Samenleving bij Defensie, gaf aan in de komende jaren echt zaken te willen openbreken en focus te willen creëren in de samenwerking met het bedrijfsleven. Er komen loketten waar ondernemers direct terecht kunnen, zonder verdwaald te raken in bureaucratie. Ook op hoger niveau werkt het ministerie van EZ samen met de NCTV om vraag en aanbod te koppelen op de thema’s zorg, infrastructuur, energie, voeding, telecom en de bescherming van eigen infrastructuur. Zijn ambitie is om over een jaar een koffer te kunnen bieden met duidelijke handelingsperspectieven, samenwerkingsvormen en financieringsopties, evenals een forse groei in het aantal reservisten.

In drie groepen verder verdiept

De aanwezigen gingen in groepen aan de slag met drie thema’s:

Reservisten en werkgevers

Defensie streeft naar een groei van 7.500 naar 20.000 reservisten in 2030, maar voor de groep was nog niet echt helder wat er precies wordt bedoeld met de term ‘reservist’. “Misschien moeten we het wel ‘deeltijdmilitair’ gaan noemen?” De bestuurders kwamen met verschillende aanbevelingen: maak het behapbaar en zet per jaar stappen, en zet ook senioren in als reservist. Wellicht kunnen zij niet fysiek bijdragen, maar met hun deskundigheid kunnen ze een groot verschil maken. Betrek ook mensen uit seizoensgebonden sectoren, zoals bijvoorbeeld de bouw. De impact op het bedrijf was echter nog een zorg: hoe ga je om met de stilstand in het bedrijf als werknemers zich als reservist inzetten?

Schaalbaarheid

De tweede groep behandelde het onderwerp schaalbaarheid. Ook zij kwamen met innovatieve ideeën:

  • Cluster reservisten op bedrijfslocaties voor meer samenwerking en draagkracht.
  • Beloon werknemers die zich inzetten als reservist
  • Creëer een soort detacheringsconstructie waarin experts vanuit het bedrijf hun expertise inzetten bij Defensie.

De zorg die werd uitgesproken, is dat er nog meer regelgeving komt, terwijl ondernemers al veel op hun bord hebben.

Toekomstvisie en innovatie

Vanuit de innovatietafel werd benadrukt dat snel schakelen tussen Defensie en het bedrijfsleven van cruciaal belang is en dat Defensie als betrouwbare partner moet worden beschouwd. Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn, niet alleen op korte termijn, maar juist ook op langere termijn. Goed nieuws was dat er loketten komen waar ondernemers kunnen aankloppen en waar samenwerkingen ook buiten de procedures om kunnen worden bewerkstelligd. Een van de deelnemers merkte op: “Laat zien dat het ook een kans is voor een ondernemer. De kennis en ervaring die hij of zij opdoet als reservist, kan jouw bedrijf weer verder helpen.”

Hierop ging Richard van der Vegt, landelijk coördinator Mindbase, verder in. Hij vertelde bevlogen over de zogeheten Mindlabs. Hier werken ondernemende defensiemedewerkers samen met ondernemers. Zo komen zij tot in de haarvaten van de samenleving en tot concrete projecten. De uitdaging is niet het vinden van innovaties, maar de implementatie ervan in operationele eenheden bij Defensie. Hier moet een mentaliteitsverandering plaatsvinden.

Afsluiting en vervolgstappen

Tijdens de afsluiting blikten Van Schagen en Molenaar kort terug op de bijeenkomst en vooruit op de vervolgstappen. Van Schagen: “Ik denk dat er sprake is van een grotere bewustwording. Dit mogen we verder verbreden. Er is een open, positieve houding bij Defensie. Defensie blijft verantwoordelijk dat het vlammetje blijft branden.” Hij vervolgde: “Een van de dingen die ons als ondernemers nog bezighoudt, is: wees duidelijker in de vraagstelling. Defensie staat bekend om opdrachten, dus wees helder over de behoefte aan reservisten en welke innovaties nodig zijn. Dus: concrete verzoeken en regie houden.”

Molenaar: “Die regie willen we pakken als Defensie, want die mis ik ook en daarom heb ik nu mijn nek uitgestoken. Wat ik meeneem uit de bijeenkomst: de randvoorwaarden moeten helder zijn. We moeten de boodschappenlijst van wat wij concreet nodig hebben, uitzetten in regio’s. Duidelijke samenwerkingsvormen formuleren en ondernemers helpen de weg te vinden binnen de Defensie-organisatie. Have mercy, we hebben een slag te maken. Het zal niet perfect gaan, maar jullie mogen ons aanspreken zodat er een gevoel ontstaat van: met Defensie kun je samenwerken!”

Vragen of meer informatie?

Neem contact op met Ellen Kroese, directeur, via kroese@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement