Ruim 80 producenten, groothandels, (r)etailers en verzekeraars namen op 8 februari 2024 deel aan het Aon-seminar over de impact van de nieuwe EU Verordening Productveiligheid en de komende EU Richtlijn Productaansprakelijkheid. Samen met JPR Advocaten en schade-expertisebureau Context gingen we tijdens interactieve sessies dieper in op de juridische gevolgen, de impact op het risicoprofiel en de verzekerbaarheid en de schade-impact.
De sector voor (non-food) producenten, opereert in een dynamische omgeving. Stijgende grondstofprijzen, recall-verplichtingen, de dreiging van class actions, nieuwe technologieën en online verkoop: alle marktdeelnemers in de keten staan onder druk door de vele uitdagingen en risico’s. Verzekeringen bieden daarbij niet altijd de gewenste dekking.
Bovendien staat de markt vanaf 2024 voor een grote nieuwe uitdaging met de komst van de nieuwe EU-verordening Algemene Productveiligheid 2023/988 (reeds van kracht) en de op handen zijnde EU-richtlijn Productaansprakelijkheid COM (2022) 495.
1. Binnen de nieuwe verordening wordt als eindverantwoordelijke marktdeelnemer beschouwd:
2. Daarnaast is de productbewakingsplicht uitgebreid ten aanzien van:
Wat betekent deze nieuwe wetgeving voor (non food-)producenten, marktdeelnemers in de keten en verzekeraars? Welke impact heeft dit op de aansprakelijkheid? Welke bedrijfsrisico’s brengt dit met zich mee en wat betekent dit voor de verzekerbaarheid van organisaties?
Neem dan contact op met Astrid van Helvoort, Director Business Development Aon.
Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.