Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

9 manieren om jouw personeelstekort op te lossen

De arbeidsmarkt is voor veel ondernemers een grote zorg. Door het personeelstekort komt de continuïteit van bedrijven in gevaar en kan groei niet gerealiseerd worden. Maatschappelijke doelstellingen zoals het bouwen van woningen, verduurzaming en de energietransitie komen bovendien in de knel.

Er zijn veel redenen waarom ondernemers moeilijk aan mensen komen. Meer dan een derde van onze leden vindt het zelfs de belangrijkste oorzaak voor belemmering van hun bedrijfsvoering.

Een gezonde en vitale arbeidsmarkt staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje van onze leden en is daarom ook een van de speerpunten op onze OndernemersPlus.

In dit artikel geven we je 9 manieren om je personeelstekort op te lossen.

Wat lees je in dit artikel?

Hoe groot is het huidige personeelstekort?

Het personeelstekort in Nederland blijft dus ook in 2024 een significant probleem. Volgens recente gegevens van het CBS ervaren veel sectoren aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Eind juni 2024 stonden er ongeveer 467.000 vacatures open.

De werkdruk voor bestaande medewerkers neemt toe als gevolg van deze tekorten. Ongeveer 84% van de ondernemers rapporteert een tekort aan arbeidskrachten, en een recordhoogte van 38% ziet dit als de belangrijkste belemmering voor hun bedrijfsvoering​ (CBS).

Sectoren zoals de zorg, specialistische zakelijke diensten, en de horeca ervaren de meeste problemen door deze tekorten​ (UWV Particulieren)​.

De spanning op de arbeidsmarkt is weliswaar iets afgenomen, maar blijft hoog. Er zijn al twee en een half jaar meer vacatures dan werklozen, een unieke situatie die bedrijven dwingt om creatieve oplossingen te zoeken, zoals automatisering en het aantrekken van werknemers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt​ (UWV Particulieren)​.

Loop je zelf tegen problemen aan? Wij zijn dag en nacht bezig met dit onderwerp en hebben experts in huis die je in geuren en kleuren kunnen vertellen hoe de vork precies in de steel zit. Klik op de knop hieronder om vrijblijvend contact op te nemen.

Ik wil in contact komen

Waar zit het grootste tekort?

Het personeelstekort is het grootst in de zorgsector. Deze sector kampt al geruime tijd met een aanzienlijke krapte op de arbeidsmarkt, die alleen maar is verergerd door de COVID-19-pandemie.

Andere sectoren die zwaar getroffen worden zijn de horeca en de techniek​ (UWV Particulieren)​​ (Centraal Bureau voor de Statistiek)​. Het leidt tot langere wachttijden die de gezondheid van mensen niet ten goede komt.

Negen manieren om je werknemerstekort aan te pakken

Maar hoe pak je dat personeelstekort aan?  Hieronder zetten we 9 punten uiteen hoe je personeelstekorten tegen kan gaan.

  1. Behoud huidig personeel
  2. Omscholing werknemers
  3. Neem statushouders aan
  4. Geef oudere potentiële medewerkers een kans
  5. Buitenlandse werknemers
  6. Verbeter je merk als werkgever
  7. Neem mensen met een beperking aan
  8. Geef starters een kans
  9. Kijk naar de mogelijkheden van AI en automatisering

1. Behoud van huidig personeel

Het lijkt een schot voor open doel, maar behoud van eigen personeel is een van de makkelijkste oplossingen om minder snel in de knel te raken met personeel. Zorg dat jouw medewerkers tevreden zijn, maar bijvoorbeeld ook dat ze doorgroeimogelijkheden hebben.

Fitte medewerkers zorgen voor meer productiviteit en minder ziekteverzuim. Met het programma Vitaal Bedrijf, een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland helpen we ondernemers stap voor stap op weg naar een vitale toekomst.

Met als resultaat meer inzet, meer plezier, meer productiviteit en meer rendement. Ieder bedrijf met een eigen passend programma, maar als onderdeel van een beweging. Zo dagen we elkaar uit om het vitaalste land te worden.

Hoe vitaal is jouw bedrijf? Doe de gratis scan!

2. School je werknemers om

Tegenwoordig worden veel studenten zo geschoold dat ze zich gedurende hun maatschappelijke carrière makkelijk kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Dat is maar goed ook, want veel banen verdwijnen in hoog tempo, terwijl er ook continu nieuwe banen ontstaan.

Omscholen is daarom een belangrijke oplossing. Als je dat intern kan, creëer je eigenhandig een poule op de arbeidsmarkt om uit te vissen. Dat zoiets niet vanzelfsprekend is om te doen snappen we, gelukkig springen wij hier voor jou in de bres. Onlangs organiseerden we een bijeenkomst voor onze HR-community waar de gastheren ons vanaf stap één lieten zien hoe zij interne omscholing aanpakken.

3. Neem statushouders aan

Het is niet voor iedere sector een oplossing, maar voor sommige bedrijven kan het zeker uitkomst bieden. Het is de moeite waard om te onderzoeken in hoeverre het aannemen van statushouders het personeelstekort kan oplossen. Door statushouders of vluchtelingen die op korte termijn een status krijgen door scholing aan een betaalde baan te helpen, kunnen bedrijven openstaande vacatures invullen. In de Brabantse asielzoekerscentra zit een grote groep mensen met potentie én de drive om in het bedrijfsleven aan de slag te kunnen.

Manon Pijnenburg, voorzitter van de Commissie Onderwijs, zei eerder al dat daar kansen liggen.

“Veel bedrijven zijn bereid om te investeren in scholing en ontwikkeling, als zij daar een gemotiveerde werknemer voor terug krijgen.”

4. Geef oudere potentiële werknemers een kans

Oudere collega’s  hebben vaak een enorme toegevoegde waarde. Vaak beschikken ze over meer ervaring en soms ook vaardigheden die jongere medewerkers nog moeten ontwikkelen. Daarmee vervullen ze een mentorrol voor de jongere garde en zijn ze in prestaties vaak betrouwbaarder.

Bovendien zijn ze vaak zeer gemotiveerd en loyaal. Oudere werknemers halen voldoening uit hun werk, het geeft inhoud aan hun leven. Ze zitten niet graag thuis en daardoor zijn ze gemotiveerd. Aan het einde van hun loopbaan is carrièreplanning bovendien niet echt belangrijk meer en wisselen ze niet snel meer van baan.

5. Trek buitenlandse werknemers aan

Inzetten op buitenlandse werknemers betekent dat je als werkgever je markt verbreedt. Bovendien zijn verschillende nationaliteiten binnen je bedrijf waardevol. Buitenlandse werknemers kunnen bijdragen aan het aanvullen van tekorten in sectoren waar lokaal talent schaars is.

Bovendien leidt een divers personeelsbestand tot innovatieve ideeën en nieuwe perspectieven, wat gunstig is voor bedrijfsgroei en concurrentievermogen.

Lees hier meer over onze standpunten over internationale medewerkers.

6. Doe aan goede employer branding

Een sterk werkgeversmerk helpt bij het aantrekken van talent door het bedrijf te positioneren als een aantrekkelijke werkgever. Dit kan nieuwe werknemers aantrekken en behouden.

Bovendien helpt een sterk werkgeversmerk bij het aantrekken van talent door het bedrijf te positioneren als een aantrekkelijke werkgever. Dit helpt nieuwe werknemers aan te trekken en te behouden.

Creëer dit door een sterk merk of DNA over jezelf naar buiten te dragen. Of bijvoorbeeld transparantie te bieden met betrekking tot je cultuur.

In onze HR-community is employer branding een regelmatig besproken topic. Onlangs gingen ruim 80 leden uit Brabant en Zeeland daar dan ook over in gesprek. We lieten twee deskundigen van Randstad en de KnaapenGroep aan het woord.

Lees hier de terugblik >>

7. Neem mensen met een beperking aan

Volgens experts zal de actuele krapte op de arbeidsmarkt minimaal nog dertig jaar aanhouden. Een van de oplossingen is om de arbeidsmarkt inclusiever te maken en zo meer talenten te benutten. Dat kan door:

  • werk toegankelijker te maken voor mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie;
  • inzetbaarheid van medewerkers te vergroten door inzet van technologie;
  • complex werk makkelijker te maken.

Het bevorderen van een inclusieve werkplek kan de bedrijfscultuur verbeteren en diversiteit stimuleren, wat leidt tot innovatie en betere bedrijfsresultaten.

Het aannemen van mensen met een beperking draagt bij aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven en levert positieve publiciteit en klantloyaliteit op.

NLwerktaanwerk

NLwerktaanwerk is dé plaats voor werkgevers met arbeidsmarktvraagstukken waar ze zelf het antwoord niet op vinden. Werkgevers krijgen er advies, ondersteuning, hulpmiddelen en kunnen contact leggen met andere werkgevers. Ze bieden kennis, advies en praktische ondersteuning aan brancheorganisaties en arbeidsmarktprofessionals, zodat zij werkgevers kunnen helpen.

NLwerktaanwerk

8. Geef starters een kans

Jonge werknemers brengen nieuwe energie en frisse ideeën in de organisatie, wat leidt tot innovatie en groei. Door starters aan te nemen en te ontwikkelen, creëren bedrijven een pijplijn van toekomstig talent dat bijdraagt aan de lange termijn groei en succes van het bedrijf.

Starters kunnen met relatief lagere salarissen worden aangenomen en getraind om in de toekomst hogere rollen binnen de organisatie op zich te nemen, wat de kosten voor het aannemen van ervaren personeel kan verlagen.

9. Focus op innovatie en AI

Zorg dat je altijd up to date blijft van de nieuwste innovaties. Je hoeft je echt niet overal meester in te maken, maar zorg vooral dat je van dingen op de hoogte bent. Neem AI (artificiële intelligentie). Er is veel te doen over de mogelijkheden ervan, bijvoorbeeld om je productiviteit te verhogen. Maar hoe doe je dat dan?

Voor dit soort innovaties proberen wij je ook op de hoogte te houden. Zo organiseerden we onlangs een bijeenkomst over ondernemen met AI. En wees niet getreurd, voor vragen kan je altijd bij ons terecht.

Welke rol heeft de overheid in het oplossen van personeelstekort in Nederland?

De overheid speelt een cruciale rol bij het aanpakken van het personeelstekort en zo gaan ze het probleem te lijf:

  • Investeringen en subsidies: Er worden aanzienlijke investeringen gedaan in de zorgsector om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de werkdruk te verlagen. Dit omvat subsidies voor opleidingen en bijscholingsprogramma’s.
  • Beleidsmaatregelen: Er zijn maatregelen genomen om de instroom van personeel in zorg, bouw, techniek, logistiek en andere sectoren te bevorderen. Denk daarbij aan het versoepelen van regels voor zij-instromers en het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden.
  • Automatisering en innovatie: De overheid stimuleert ook de inzet van technologie en innovatie om de productiviteit te verhogen en de werkdruk te verminderen in sectoren waar dat mogelijk is, zoals in de administratieve taken binnen de zorg​ (UWV Particulieren)​​ (Centraal Bureau voor de Statistiek)​.
  • Deze gecombineerde inspanningen moeten het personeelstekort op korte termijn verlichten en op lange termijn duurzamer maken.

Binden en boeien van personeel? Vijf inspirerende inzichten van collega-werkgevers

Benieuwd hoe andere ondernemers aan de slag zijn gegaan met hun uitdagingen? In deze inspiratiebundel zetten we vijf voorbeelden bij elkaar, van de duizenden ondernemers die proactief naar oplossingen zoeken op de arbeidsmarkt en die wij tegenkomen in ons dagelijks werk als vereniging.

Download hier de inspiratiebundel

Wil je weten hoe andere bedrijven aan personeel komen?

We zien in praktijk dat ondernemers vaak veel meer van elkaar leren. Met elkaar in contact komen gaat alleen niet altijd makkelijk. Hierom organiseren wij events voor de HR-community, waardoor je een kijkje in de keuken van een ander krijgt en leert hoe andere ondernemers met problemen omgaan zoals personeelstekort.

Neem contact op met ons op en kom gerust een keer langs of word lid van VNO-NCW Brabant Zeeland!

Ja, ik wil lid worden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement