Het Nederlands bedrijfsleven heeft ernstige zorgen over de veiligheid van medewerkers in Oekraïne en de regio eromheen en het effect op de prijzen en beschikbaarheid van energie en grondstoffen. Dat bleek vanmiddag uit een overleg van VNO-NCW en MKB-Nederland met zo’n tweehonderd ondernemers uit de achterban over de oorlog in Oekraïne. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben inmiddels een meldpunt geopend waar ondernemers met hun knelpunten terecht kunnen: oekraine@vnoncw-mkb.nl.
“De zorgen van ondernemers gaan in de eerste plaats uit naar de veiligheid van hun medewerkers die in Oekraïne, Wit-Rusland of Rusland werken of wonen, of hier werken maar familie in die regio hebben”, zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. “Zorgen zijn er ook over de energieprijzen, de beschikbaarheid van grondstoffen zoals graan, hout en metalen. Cybersecurity staat ook hoog op de agenda van Nederlandse bedrijven nu het oorlog is in Oekraïne. We zijn zowel met de leden als het met het kabinet en de betrokken departementen veelvuldig in overleg om de vinger goed aan te pols te houden en de gevolgen te bespreken. De huidige sancties met een exportverbod voor tal van producten wordt nog uitgebreid. En zeker is dat Rusland met tegenacties komt die ook stevige impact kunnen hebben. De onzekerheid onder bedrijven is groot.”
“Hoewel de economische gevolgen voor ons in Nederland nog moeilijk zijn in te schatten, is duidelijk dat deze oorlog ons allemaal gaat raken, direct of indirect”, aldus Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. “We zien het al in de verdere stijging van energie- en grondstofprijzen. Bakkers verwachten prijsstijgingen voor graan tot 100 procent ten opzichte van de reeds gestegen prijzen. Zo’n 30 procent van het graan in Nederland komt uit Oekraïne. Bedrijven in zowel groente en fruit als bloem en en planten melden al dat orders on hold zijn gezet en ook is er vrees voor een tekort aan pallets, omdat veel van het hout daarvoor uit Oekraïne en Wit-Rusland komt. Het zijn slechts enkele voorbeelden die aangeven dat de gevolgen breed zullen neerslaan.”
De ondernemersorganisaties hebben de afgelopen dagen meerdere crisisbijeenkomsten met leden georganiseerd over de situatie in Oekraïne. Gisteren spraken ze al met een grote groep ondernemers samen met minister Liesje Schreinemacher (BHOS). Vanmiddag spraken ze wederom met een grote groep ondernemers, met als doel een beeld te krijgen van de gevolgen van de crisis. Ook voor komende week staan overleggen met leden gepland en blijven de ondernemersorganisaties in gesprek met het kabinet en de relevante ministeries. In Brussel is met alle leden van de Europese ondernemersorganisatie Business Europe al verschillende malen overleg geweest over de effecten en de sancties.
Ondernemers vrezen grote gevolgen van de crisis. Zo zijn veel zorgen over de energievoorziening en de prijsstijgingen van energie en grondstoffen. Die kunnen de toch al hoge inflatie nog verder opstuwen, waarbij ondernemers de kostenstijgingen maar beperkt kunnen doorberekenen. Sectoren als bakkers en zoetwarenfabrikanten kunnen last krijgen van veel hogere graanprijzen, zo bleek vanmiddag tijdens de sessie. Ook de import van andere grondstoffen zoals nikkel, hout en oliën en vetten wordt duurder of moeilijker. Leden in de transport en logistiek melden al over gevolgen op verzekeringen, zoals krediet- en transportverzekeringen, en strengere controles en langere wachttijden bij de diverse landen waaraan Oekraïne grenst die nog wel open zijn. De Nederlandse reders hebben onder meer zorgen over bemanningsleden die vastzitten in het gebied en het ontregelen van scheepvaartcommunicatie door cyberaanvallen. Deze angst voor cyberaanvallen leeft breder onder ondernemers.
De ondernemersorganisaties hebben vandaag een meldpunt geopend waar ondernemers met hun knelpunten en zorgen terecht kunnen: oekraine@vnoncw-mkb.nl. Dit geeft VNO-NCW en MKB-Nederland met hun branches belangrijke input ook voor het overleg met kabinet en ministeries.
Lees ook de Q&A van VNO-NCW over de gevolgen van de Russisch-Oekraïense oorlog voor ondernemers.