Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00
Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456
Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op je computer. Hiermee verzamelt VNO-NCW Brabant Zeeland persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website en die van derden. Deze gegevens delen wij met externe platformen. VNO-NCW Brabant Zeeland doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website en die van anderen. Geef je ons hiervoor toestemming? Voor meer info, check ons privacy statement.
Tekst: Jan van Mourik, manager belangenbehartiging VNO-NCW Brabant Zeeland
Wil je met ons in gesprek over dit soort uitdagingen en oplossingen? Klik dan op de knop hieronder
Ondernemers houden van uitdagingen. Wat dat betreft komen ze dit jaar volop aan hun trekken. Vooral ondernemers in de energie-intensieve industrie lijken in een perfect storm te zijn beland. Torenhoge energiekosten, het ontbreken van een level playing field met buurlanden, geopolitieke onrust, een stikstofimpasse die steeds meer om zich heen grijpt… moet ik nog verder gaan?
Verduurzaming blijft het devies. Maar hoe pak je dat aan als het elektriciteitsnet steeds voller raakt? En als de aanleg van infrastructuur voor alternatieven, zoals groene waterstof, op de lange baan wordt geschoven? Dat alles speelt zich af tegen de achtergrond van klimaatdoelen die steeds verder uit beeld raken. Doordat alles nu samenkomt, is in elk geval duidelijk dat voortmodderen op de huidige weg geen optie is. Never waste a good crisis, zoiets.
Wat moet er gebeuren? Het klimaatbeleid moet een iets realistischer vervolg krijgen. Het is zinloos de klimaatdoelen te halen door middel van een koude sanering van een groot deel van de energie-intensieve industrie in ons land. Dan kleuren wij zelf weliswaar binnen de lijntjes, maar gaan diezelfde bedrijven elders verder, tegen de achtergrond van minder strenge klimaatdoelen. En dáár is het klimaat niet mee geholpen.
Wat wél een uitkomst biedt, is de energie-intensieve industrie in ons land helpen met transformeren. Het kabinet begon daar al mee via maatwerkafspraken, alleen zit daar geen schot in. Die aanpak kan dus beter:
Dat vergt ook beleidsbijstelling van het kabinet. De Tweede Kamer lijkt inmiddels te beseffen dat het op dit gebied niet vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf is. Aan de slag dus.
Dagelijks zien wij dat bedrijven nog steeds inzetten op een groenere toekomst. Ook als er politiek gezien in sommige landen een andere wind waait, beseffen bedrijven dat de onderliggende trend van verduurzamen uiteindelijk standhoudt.
Zij beseffen ook steeds meer dat zij daarbij niet achterover kunnen leunen, maar zelf aan zet zijn. Een toekomstbestendige, duurzame energievoorziening is niet alleen een zaak van netwerkbedrijven als Enexis en Stedin, maar ook iets van de afnemers zelf. De toekomstige energievoorziening zal er echt anders uitzien dan de huidige.
Een mooi voorbeeld daarvan zien we op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Daar laten bedrijven zien dat een integraal, nieuw energiesysteem met veel minder stroom toekan dan in de oude situatie. Het is het resultaat van een uitgekiende aanpak met warmte-uitwisseling, zonnepanelen op het dak, een batterijsysteem, en meer. Veel van deze technieken en oplossingen zijn ook toepasbaar op bedrijventerreinen elders.
Zo worden bedrijven in Brabant en Zeeland in staat gesteld om te doen waar ze van nature sterk in zijn: innoveren.
Neem contact op met Jan van Mourik, manager belangenbehartiging, via mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl of neem vrijblijvend contact op via onderstaande knop
"*" geeft vereiste velden aan
Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement
Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00
Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456
Meldingen