Netcongestie dreigt bedrijven vast te zetten, terwijl volgens Luuk Mansveld de oplossing ligt in samenwerking en daadkracht. De directeur van Mansveld Techniek in Eindhoven ziet kansen waar anderen obstakels zien en pleit voor een collectieve aanpak. “We moeten niet in tegenstellingen blijven denken, maar kijken naar de overeenkomsten.”
Wil je met ons in gesprek over dit soort uitdagingen en oplossingen? Klik dan op de knop hieronder
In het kort:
Dat we midden in een enorme transitie zitten, hoeft niet meer aan de grote klok gehangen te worden. Des te meer verbaast Mansveld zich over de instelling rondom netcongestie, zowel bij overheid als ondernemers. “Te veel oplossingen verzanden in bureaucratische discussies. Niemand heeft daar zin in, zelfs een ambtenaar niet. We moeten handelen alsof het een crisis is, want dat is het ook. Bedrijven lopen nu al vast door netcongestie en een oplossing is niet in zicht.”
“Het tempo van de overheid is frustrerend. Wie zich in de (semi)overheid begeeft, botst op bureaucratische muren”, zegt Mansveld. Hij pleit voor een efficiëntere werkwijze. “Bewoners en milieuorganisaties hebben een stem, maar trage juridische procedures laten initiatieven sneuvelen. Iemand moet knopen doorhakken.”
Volgens Mansveld blokkeren politieke terughoudendheid en het ‘niet in mijn achtertuin’-sentiment de vooruitgang. “Laat details geen vooruitgang in de weg staan. Ik denk dat er vanuit het Rijk een overkoepelende partij moet zijn die het heft in handen neemt.” Tegelijkertijd vindt de directeur ook dat ondernemers meer naar zichzelf moeten kijken.
Mansveld gaat verder dat juist die collectieve mindset cruciaal is om onbenutte mogelijkheden bij netcongestie te verzilveren. “We kunnen een enorme slag slaan door warmtepompen en slimme energiesystemen beter te integreren. Dan gaan we veel efficiënter om met de beschikbare netcapaciteit, maar dan moet je wél bereid zijn breder te kijken dan alleen je eigen onderneming.”
Met Mansveld Techniek houdt hij zich dagelijks bezig met zulke oplossingen. Daarom ziet hij mogelijkheden waar anderen problemen zien. “Als ondernemers bijdragen aan het verzamelen van data van kantoren, krijgen we beter inzicht in energieverbruik. Door datagedreven te werken, kun je patronen herkennen en precies zien wat wél en niet werkt. Dat voorkomt dat we lukraak gaan investeren in oplossingen die niet effectief zijn.”
Volgens hem kunnen netbeheerders zoals Enexis dit al aan de achterkant, maar zouden bedrijven dit ook zelf aan de voorkant moeten doen. “Met de juiste modellen kunnen we zien waar uitbreiding nodig is en waar we slimmer kunnen omgaan met de bestaande capaciteit. Op zichzelf verdient een ondernemer daar misschien weinig aan, maar gezamenlijk maken we een enorme impact. De drempel om mee te doen is laag: het vraagt slechts kleine aanpassingen. En als we dat collectief doen, kunnen we op regionaal niveau echt een verschil maken.” Juist in die laatste woorden schuilt de boodschap die Mansveld wil meegeven: denk verder dan je eigen bedrijf.
Volgens Mansveld is het tijd om terug te keren naar die collectieve aanpak. “We moeten weer als regio afspraken maken én ernaar handelen. Ondernemers, gemeenten en netbeheerders moeten verantwoordelijkheid nemen en verder kijken dan hun eigen belang.”
Dat vraagt om bestuurlijke moed en samenwerking mét ondernemers. “Wie op postzegelformaat blijft denken, verliest slagkracht. De energietransitie en netcongestie los je niet individueel op. We moeten voorbij de verschillen kijken en bouwen aan nieuw energiesysteem voor een toekomstbestendige economie.”
Neem dan contact op met Bodo de Wit, regiomanager Eindhoven via wit@vnoncwbrabantzeeland.nl. Of druk op onderstaande knop om kennis te maken. Neem vrijblijvend contact op >>
Meldingen