De grootste verrassing van Prinsjesdag voor directeur-grootaandeelhouders (dga) stond niet in het Belastingplan 2019, maar in de bijbehorende aanbiedingsbrief. Onverwachts werd hierin een ontmoedigingsbeleid voor het lenen bij de eigen bv aangekondigd. De maatregel lijkt een poging te zijn om de doorlopende discussie met de Belastingdienst over rekeningcourant-standen van dga’s te beëindigen. Die zijn ofwel zodanig opgelopen dat de dga niet meer in staat is om af te lossen, ofwel onder zulke omstandigheden aangegaan dat ze niet de toets der zakelijkheid kunnen doorstaan. Een gewaarschuwd dga telt voor twee.
Inhoud regeling
Is uw schuld hoger dan € 500.000? Dan wordt het bovenmatige deel vanaf 2022 belast in box 2. Voor bestaande eigenwoningschulden van de dga aan de bv wordt een overgangsmaatregel getroffen. Hierbij gaat het ogenschijnlijk om iedere vorm van schuld bij de eigen bv, en niet alleen rekening-courantverhoudingen. De inhoud van de maatregel wordt pas volledig duidelijk als het wetsvoorstel in het voorjaar van 2019 wordt gepubliceerd. De dga krijgt tot 2022 de tijd om na te denken over wat te doen met zijn schulden bij de bv.
De dga heeft verschillende mogelijkheden:
Een gewaarschuwd dga telt voor twee
Hoewel de exacte contouren van de wetswijziging nog niet helemaal duidelijk zijn, telt een gewaarschuwd dga voor twee. Lenen bij de eigen bv kan nog steeds interessant zijn en blijven.
De wetswijziging beoogt slechts een fictie in te voeren voor schulden bij de eigen bv boven de € 500.000. Voor lagere schulden blijft de oude praktijk gelden en moet per geval worden bekeken in hoeverre de schulden bij de eigen bv zakelijk en reëel zijn. Vergeet hierbij niet nogmaals naar de overeengekomen voorwaarden te kijken.
Daarnaast komen aftrekposten in de inkomstenbelasting in de toekomst in aftrek tegen het tarief in de laagste tariefschijf. Hierdoor kan het voordeel van een eigenwoninglening bij uw eigen bv omslaan in een nadeel. Ook is het niet ondenkbaar dat dga’s hun schuld niet (meer) kunnen voldoen. Mogelijk ontstaat dan discussie over de vraag wanneer de (verkapte) dividenduitkering heeft plaatsgevonden. In het ergste geval kan discussie ontstaan met de Belastingdienst over de fiscale correcties en navorderingsaanslagen.
Overleg vooraf met uw adviseur over deze problematiek en voorkom gedoe achteraf.
Senior jurist ondernemingsrecht
ABAB Accountants en Adviseurs