Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Klimax Installatietechniek: Vooroplopen in duurzaamheid, ondanks politiek getreuzel

Duurzaamheid en innovatie zitten in het DNA van Klimax Installatiebedrijven uit ’s-Hertogenbosch. Het familiebedrijf, dat al bijna 50 jaar bestaat, draagt op zijn manier bij aan de energietransitie in de (installatie) wereld. Vanwege hun pioniersrol zien ze als geen ander waar Nederland vastloopt. Directeur-eigenaar Jody van de Griendt vertelt over worstelen met overheidsbeleid, netcongestie en een markt die niet in lijn beweegt met duurzame ambities.

Wil je met ons in gesprek over dit soort uitdagingen en oplossingen? Klik dan op de knop hieronder 👇

Ik kom graag kennismaken

In het kort:

  • Klimax zet in op verduurzaming, maar wisselend overheidsbeleid en financiële drempels remmen de energietransitie.
  • Ondernemers moeten zelf het voortouw nemen. Als iedereen energie bespaart, maken we al een wezenlijk verschil.
  • Samenwerking en slimme energieoplossingen, zoals Digital Twin-technologie, helpen netcongestie en duurzaamheidsdoelen dichterbij te brengen.

“Fossiel is tegenwoordig een scheldwoord, toch?” Ondanks een flinke knipoog, spreekt die opmerking boekdelen over Jody’s visie op duurzaamheid. “Je moet altijd iets beters neerzetten dan wat er al was. En het liefst volledig neutraal qua uitstoot”, is hij resoluut.

Niet voor niets denkt Klimax al sinds 2008 actief na over de toekomst. “We besloten destijds dat we onafhankelijk wilden zijn van nutsvoorzieningen en geen fossiele brandstoffen meer wilden gebruiken. Die visie is sindsdien alleen maar relevanter geworden.”

Toch ziet hij dat ondernemers en consumenten worstelen met de gevolgen van wisselend beleid. “De overheid remt de verkoop van elektrische auto’s door de wegenbelasting te verhogen. Dat is een totaal verkeerd signaal. Wij zien hetzelfde bij warmtepompen: vorig jaar verkochten we bijna een half miljoen cv-ketels, terwijl de verkoop van warmtepompen daalde. Mensen kiezen uit financiële noodzaak nog steeds voor gas, terwijl we juist de transitie moeten versnellen.” De politiek maakt het volgens hem niet makkelijker.

“Wat als landen om ons heen weer overstappen op olie en gas? Houdt Nederland dan zijn rug recht? We hebben de afgelopen 15 jaar ingezet op verduurzaming, maar wat als we nu massaal teruggrijpen op oude energiebronnen? Dan is het werk voor niets geweest. Recent overheidsbeleid wekt niet de indruk dat Nederland zijn rug recht houdt, als omliggende landen een andere koers varen. Denk aan de afschaffing van de salderingsregeling en boetes op teruglevering van stroom. Dat duwt twijfelende ondernemers de verkeerde kant op.”

Voorbeeld

Toch ziet Jody dat als slechte excuses. Verduurzamen moet sowieso en hij is ervan overtuigd dat ondernemers een maatschappelijke rol hebben. “Je moet het goede voorbeeld geven, of je nou een mkb’er bent of een groot bedrijf. En dat kan op de arbeidsmarkt of op duurzaamheidsgebied. Want hoe kun je van je personeel verwachten dat ze duurzame keuzes maken als je het zelf niet doet?”

Alleen ziet hij dat die mindsetverandering langzaam verloopt. “Mijn generatie is gewend aan een kapitalistisch systeem van ‘meer, meer, meer’. Maar we kunnen niet doorgaan zoals we deden. De omslag moet nú komen.”

Hij legt uit zelf het goede voorbeeld te geven door innovatie en duurzame keuzes leidend te maken. “Alle installaties die wij leveren zijn hybride en klaar voor een warmtepomp. Dat betekent dat als de gasprijs weer stijgt – en dat gaat gebeuren – mensen direct kunnen omschakelen.”

De ondernemer begrijpt dat de financiële drempel voor particulieren hoog is. “Als een particulier kan kiezen tussen een warmtepomp van 15.000 euro of een cv-ketel van 3.000 euro, is de keuze snel gemaakt. Zeker zonder overheidsbeleid dat duurzame keuzes ondersteunt. De overheid verplicht niks en doet zelf te weinig, dus mensen volgen ook niet.”

Oplossingen

Bij de pakken neer gaan zitten is geen optie voor Klimax, dus onderzoekt Jody andere oplossingen. Op het bedrijventerrein in Den Bosch werken ondernemers en de gemeente actief samen om verduurzaming te versnellen. “Doordat we een coöperatie zijn, is iedereen verplicht bij te dragen. Dat helpt enorm. Zo kunnen we gezamenlijk investeren in energieoplossingen, zonder dat iedereen direct rendement hoeft te zien.”

Een concreet voorbeeld hiervan is de inzet van Digital Twin-technologie: een digitale blauwdruk van een bedrijventerrein waarmee inzichtelijk wordt hoeveel energie wordt verbruikt, wat de behoeften zijn en waar piekmomenten liggen. “Eigenlijk zou elk bedrijventerrein zo’n systeem moeten hebben. Zo zie je precies wie stroom over heeft en hoe je dat slim kunt managen. Dan blijkt dat netcongestie deels een verdelingsprobleem is en dat er wél oplossingen zijn.”

Jody benadrukt dat ondernemers ook zelf moeten beginnen met verduurzamen.

“Ga eerst maar eens je eigen verbruik verminderen. Zorg dat je precies weet waar je energie heengaat en hoeveel je op welk moment gebruikt. Investeer in zonnepanelen en koppel dat integraal aan een accu. Die worden steeds goedkoper en je kunt ’s nachts je eigen opgeslagen stroom gebruiken of juist de accu(‘s) opladen met goedkope stroom om zo de piekmomenten overdag op te vangen. Zo kun je overschrijding van het gecontracteerde vermogen vermijden. Zo ontlast je het net en maak je echte stappen.”

Mindset

Volgens Jody moeten ondernemers een andere manier van denken omarmen. “Mensen willen bij investeringen altijd weten: ‘wanneer heb ik het terugverdiend?’ Maar als je een telefoon of een keuken koopt, stel je die vraag toch ook niet? Duurzame keuzes moeten net zo vanzelfsprekend worden.”

Ondanks alle uitdagingen blijft Jody positief. “Ja, het kost tijd en ja, we moeten trekken en duwen. Maar uiteindelijk komt de oplossing er. Ondernemers moeten niet wachten op de overheid. Door samen te werken en slimme keuzes te maken, zetten we wél stappen in de juiste richting.”

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Maurice Manders, regiomanager Den Bosch, via manders@vnoncwbrabantzeeland.nl of klik op onderstaande knop om vrijblijvend in contact te komen.

Neem vrijblijvend contact op >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement