De stikstofimpasse is nog nauwelijks doorbroken of een nieuw crisis staat alweer voor de deur: voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat ook op dit gebied ons een forse maatschappelijke uitdaging wacht, is een kwartje dat langzaam begint te vallen. Om dat besef te versnellen, organiseerden VNO-NCW Brabant Zeeland en de Limburgse Werkgevers Vereniging samen met hun ‘moederorganisatie’ VNO-NCW en MKB Nederland een bijeenkomst rondom dit thema op 16 oktober in Tilburg. Aan de chemische en ecologische eisen van de KRW voor ons oppervlaktewater moeten we uiterlijk eind 2027 voldoen.
Tijdens de werksessie van VNO-NCW Brabant Zeeland over de Kaderrichtlijn Water (KRW) werd de urgentie benadrukt om de waterkwaliteitsdoelen te behalen. De boodschap was duidelijk: na twee eerdere termijnverlengingen moet er nu aantoonbaar verbetering plaatsvinden om verdere gevolgen, zoals vergunningstops, te voorkomen. Hieronder de belangrijkste punten en acties die uit de sessie kwamen:
Onder druk van de EU moet Nederland werk maken van schoner oppervlaktewater en ook grondwater. De vergelijking met de stikstofcrisis dient zich aan: ook in dit dossier blijft ons land achter bij het voldoen aan de eisen van Europa op milieugebied. Bedrijven moeten, voor zover nog niet het geval, inzicht krijgen in de stoffen die zij direct en/of indirect lozen. Ons water is weliswaar al heel veel schoner geworden, maar we zijn er nog niet: van 42 stoffen weten we dat de concentratie in het oppervlaktewater nog verder terug moet. Voor eind 2027, omdat aantoonbare verbetering voor dit ‘ijkjaar’ de enige manier is om te voorkomen dat vergunningen op termijn worden aangescherpt of zelf ingetrokken. Tijdens de sessie werd duidelijk dat metingen van afvalwater essentieel zijn om bedrijven in staat te stellen gericht actie te ondernemen.
Er werd een tool gepresenteerd, het voor de ‘KRW-bedrijven’ ontwikkelde self-assessment, waarmee bedrijven zelf inzicht kunnen krijgen in hun impact. Deze geldt voor directe lozingen op open water. Voor lozingen op het riool (indirecte lozingen) wordt gewerkt aan een eigen assessment, maar feitelijk heeft die betrekking op het gebruik en het lozen van dezelfde stoffen. Het self assessment helpt bedrijven bij het voldoen aan de strenge normen en toont de overheid dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Het is nu aan de bedrijven om hiermee aan de slag te gaan.
Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met beukman@vnoncw-mkb.nl.