Leestijd: < 1 minuut" />
Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Inzet VNO-NCW Brabant Zeeland succesvol: zware beperkingen op instroom van internationale studenten voorkomen

Dankzij inzet van VNO-NCW Brabant Zeeland worden zware beperkingen voor de instroom van internationaal talent voorkomen.

Het belang van grens- en krimpregio’s wordt opgenomen in de het wetsvoorstel Wet Internationalisering in Balans (WIB). Eind vorig jaar stuurde de vijf regionale werkgeversverenigingen gezamenlijk een brief hierover naar de Tweede Kamer. Een amendement van CDA-Kamerlid Henri Bontenbal heeft geleid tot een aanpassing van het wetsvoorstel. Onderwijsinstellingen in kwetsbare regio’s krijgen nu meer ruimte om internationaal talent te blijven aantrekken wanneer dit gevolgen heeft voor instandhouding van het onderwijsaanbod – cruciaal voor bedrijven die kampen met krapte op de arbeidsmarkt.

Wat is er bereikt?

  • Regiocriterium wettelijk verankerd: Instellingen kunnen eenvoudiger Engelstalige opleidingen blijven aanbieden als deze bijdragen aan de regionale arbeidsmarkt of economie.
  • Hiervoor komt een lijst van regio’s die afhankelijk zijn van de instroom van internationale studenten, zoals o.a. Zeeland (Middelburg), Limburg (Maastricht) en Twente (Enschede).
  • Beschikbaarheid van talent: Opleidingen die essentieel zijn voor tekortsectoren als techniek, ICT en zorg behouden hun aantrekkelijkheid voor internationale studenten.

“Deze wijziging betekent erkenning voor het belang van internationaal opgeleid talent in onze regio. Het laat zien dat VNO-NCW Brabant Zeeland bedrijven concreet kan helpen door hun belangen in Den Haag op tafel te leggen – met resultaat.”
– Anne Deelen VNO-NCW Brabant Zeeland

Wat is de Wet Internationalisering in Balans ook alweer?

De WIB is bedoeld om de instroom van internationale studenten te reguleren. Argumenten voor de invoering waren onder meer overbelasting van huisvesting, een tekort aan docenten en zorgen over het behoud van de Nederlandse taal.

De oorspronkelijke wet stelde dat Engelstalig onderwijs alleen toegestaan zou zijn als de opleiding daarvoor expliciet toestemming krijgt van het ministerie van OCW – via een zogenoemde ’toets anderstalig onderwijs’. De maatregel gold voor alle regio’s en sectoren, zonder onderscheid, en legde instellingen flinke administratieve lasten op.

Waarom was dat problematisch voor onze regio?

Voor veel bedrijven in Zeeland en Brabant is internationaal opgeleid talent geen luxe, maar noodzaak. Denk aan:

  • Hightech bedrijven die internationaal concurreren om innovatief toptalent aan hun bedrijven te kunnen binden
  • MKB-bedrijven die al jaren leunen op instroom van (hoogopgeleide) buitenlandse studenten en professionals.
  • Het realiseren van transities, zoals versterking van ons stroomnet, op peil houden van de zorg of het bouwen van extra woningen.

De oorspronkelijke WIB dreigde opleidingen in onze regio te beperken in hun taal- en instroombeleid, wat direct zou leiden tot minder afgestudeerd talent – en daarmee groeibelemmeringen voor ondernemers.

Wat verandert er nu?

Door het amendement-Bontenbal is wordt in het wetsvoorstel opgenomen dat instellingen aangewezen regio’s een beroep kunnen doen op een regiocriterium. Dit maakt het voor opleidingen eenvoudiger om toestemming te krijgen voor Engelstalig onderwijs. Het aangepaste voorstel betekent concreet:

  • Meer zekerheid over beschikbaarheid van talent uit binnen- én buitenland
  • Minder kans op verschraling van cruciale opleidingen in tekortsectoren
  • Ondersteuning van groei, innovatie en internationale samenwerking op regionaal niveau.

Wat laat dit zien over onze rol als werkgeversvereniging?

Deze ontwikkeling onderstreept dat VNO-NCW Brabant Zeeland niet alleen signaleert, maar ook invloed uitoefent op landelijke wetgeving. Door in gesprek te gaan met Kamerleden en beleidsmakers, maken wij de vertaalslag van Haagse beleidsvoornemens naar de realiteit van bedrijven in de regio. En met resultaat.

Laatste ontwikkelingen

Universiteiten hebben deze week (21 april, 2025) een plan gepresenteerd om de instroom van internationale studenten zelf beter te reguleren. Zij willen verantwoordelijkheid nemen door gerichter te werven en meer onderwijs in het Nederlands aan te bieden. Daarbij stellen zij een voorwaarde: dat bestaande opleidingen worden uitgesloten van de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO). Gedeputeerden uit 8 provincies hebben in een open brief deze plannen ondersteund. Ook VNO-NCW en MKB-Nederland onderschrijven geven hieraan steun. Lees de open brief hier.

Vragen of signalen uit jouw sector? Laat het ons weten.

 

Heb jij zorgen over instroom van talent, internationale medewerkers of de gevolgen van onderwijsbeleid op jouw bedrijfsvoering? Neem dan contact op met Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt via deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl. Jouw input helpt om gericht op te komen voor de belangen van ondernemers in onze regio.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement