Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Lid worden? Klik hier

In Zuid

Een nieuwe visie op de Nederlandse infrastructuur

Zuid-Nederland ontwikkelt zich sneller en sneller en is van cruciaal belang voor Nederland en Europa. Als regio beschikken wij over een ideale mix van logistieke voorzieningen en topsectoren, waarmee we onze rol als innovatieve regio en toegangspoort tot Europa al decennia lang succesvol weten uit te bouwen.

Het zuiden houdt Nederland bereikbaar. In de toekomst lukt dat alleen als we onze krachten bundelen en nieuwe oplossingen combineren. Daarom ontwikkelden wij een nieuwe visie op de duurzame bereikbaarheid van Nederland.

Zuid-Nederland: Koploper van strategisch belang

Gelegen tussen de Randstad, het Ruhrgebied en de Vlaamse Ruit vormen Zeeland, Noord-Brabant en Limburg het hart van Noordwest-Europa.

Zuid-Nederland is daardoor logistieke hotspot nummer 1 en de regio is koploper in sectoren als:

  • hightech, maintenance en logistiek;
  • maakindustrie en chemie;
  • agrofood.

Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vormen samen een gebied waar:

  • 4 miljoen mensen wonen en 30 miljoen mensen bereikbaar binnen 3 uur rijden.
  • Tot 2040 groeit dit met 5-16%.
  • 25% van het Nederlands BBP wordt verdiend, wat groeit met 1% tot 3% per jaar.

Toch gaat slechts 15% van het landelijke budget voor infrastructuur naar Zuid-Nederland.

Ons doel: minimaal 10 % extra investering bovenop de reeds geplande investeringen in bereikbaarheid.

De kracht van de samenhang

In Zuid-Nederland weten we één ding zeker: Onze toekomst -en die van Nederland- ligt in een breder perspectief. In een overkoepelende visie waarin modaliteiten niet langer als ‘los’ worden gezien, maar de kracht van de samenhang centraal staat.

Daarom: Multimodaal investeren

Multimodaal investeren is duurzaam investeren. In plaats van lobbyen voor losse projecten, investeren we in een samenhangend pakket van verschillende modaliteiten om duurzaam bereikbaar te blijven via:

  • buisleidingen voor chemische en bulk goederen;
  • spoor voor personen- en goederenmobiliteit;
  • water voor robuuste binnenvaart;
  • weg voor autogebruik, OV en slimme mobiliteit;
  • lucht voor slimme, duurzame internationale bereikbaarheid en luchtvracht.

Buisleidingen

De Zuid-Nederlandse chemie is van wereldformaat.

Een goed buisleidingsysteem helpt het ook nog eens ’s werelds duurzaamste te worden. Ze zorgen voor minder uitstoot én minder verkeer op zowel het spoor als de weg.

Spoor

Het zuiden van Nederland bouwt aan de toekomst en stedelijk wonen is nog steeds de norm. Om duurzaam bereikbaar te blijven, is meer treingebruik noodzakelijk. Vervoer per spoor is bovendien de meest milieuvriendelijke manier om te reizen.

.

 

 

Goederenvervoer over het spoor wordt bovendien steeds belangrijker om het wegennet te ontlasten. Dus meer treinen op tijd, betekent minder opstoppingen op de weg.

InZuid gaat voor stedelijk verdichten, met optimale spoorverbindingen en spoorboekloos reizen.

Water

Gunstige geografische omstandigheden kenmerken Zuid-Nederland. We zijn niet voor niets logistieke hotspot nummer 1 van zowel Nederland als Europa. Duurzame bereikbaarheid vinden we daarom in het bevorderen van multimodaal goederenvervoer.

We stimuleren transport over spoor, maar zeker ook water. Robuuste vaarwegen en een gelijkwaardige havendelta versterken de bereikbaarheid. Een binnenvaartschip is bovendien duurzamer dan vrachtwagens én een goederentrein.

Weg

De weg blijft een belangrijke rol spelen in de bereikbaarheid van Zuid-Nederland. We focussen daarbij niet alleen op de auto, maar ook op de fiets en het Openbaar Vervoer.

De basisinfrastructuur via de weg moet op orde zijn. Daarom zeggen we:

  • De goederencorridors (Zuid en Zuidoost) dienen minimaal 3-baans te zijn om een robuuste doorstroom van personen- en goederenvervoer te garanderen. Duurzame brandstof heeft de toekomst, dus een goede laadinfrastructuur is een must.
  • Een fijnmazig snelfietsnetwerk waaraan de belangrijkste economische centra zijn verbonden. We focussen op steden én op bedrijventerreinen om duurzame mobiliteit te stimuleren.
  • Ook het OV krijgt een boost. Dit doen we door vluchtstrookgebruik te faciliteren en op sommige plekken zelfs speciale busbanen te leggen, zoals de Brainportlijn.

Alleen op deze manier houden we Zuid-Nederland duurzaam en goed verbonden over de weg.

Lucht

Ook internationaal moeten we goed verbonden blijven. We gaan met de trein waar dit een gedegen alternatief is. Maar als centrum van Noordwest-Europa zijn we ook bereikbaar in verder weggelegen gebieden, zoals Zuid- en Oost-Europa. Hiervoor blijven we vliegen.

Met twee luchthavens van nationaal belang (Eindhoven Airport en Maastricht Aachen Airport) zijn we goed verbonden voor en met het buitenland. Maastricht is bovendien koploper in afhandeling van luchtvracht. Alle kleinere omliggende vliegvelden versterken de internationale bereikbaarheid, bijvoorbeeld voor het zakelijke vliegverkeer.

InZuid: met visie vooruit! Versnel jij met ons mee?

Onze visie realiseert versnelling en groei door op een nieuwe manier te kijken naar ‘samenhang’ en ‘samenwerking’. Door slim te investeren kunnen we zowel de bereikbaarheid vergroten als onze verduurzamingsopgave behalen. Daardoor levert een euro uitgegeven in Zuid-Nederland meer op.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Paul Teeuwen, belangenbehartiger infrastructuur en ruimte bij VNO-NCW Brabant Zeeland, via
teeuwen@vnoncwbrabantzeeland.nl of 06 – 45 82 94 47

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement