Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00
Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456
Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op je computer. Hiermee verzamelt VNO-NCW Brabant Zeeland persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website en die van derden. Deze gegevens delen wij met externe platformen. VNO-NCW Brabant Zeeland doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website en die van anderen. Geef je ons hiervoor toestemming? Voor meer info, check ons privacy statement.
De Nederlandse overheid creëert bewust een tekort van bijna 300.000 plekken voor arbeidsmigranten in Nederland. Het lijken onrealistische cijfers, maar het is toch echt zo: binnen drie jaar zijn er 156.000 éxtra kamers nodig voor arbeidsmigranten. Die komen bovenop het bestaande tekort van tussen de 120.000 en 150.000 plekken voor deze groep én bovenop het bestaande tekort aan woningen voor andere groepen. Ter vergelijking: tussen 2019 en 2021 zijn er 6.273 extra bedden en 2.641 extra woningen gerealiseerd voor arbeidsmigranten.
Door de Wet Goed Verhuurderschap die per 1 juli aanstaande in gaat, wordt de grote huisvestingsopgave voor arbeidsmigranten nóg groter, zo niet problematisch. Dat stelt VNO-NCW Brabant Zeeland op basis van een onderzoek van het Expertisecentrum Flexwonen. Het onderzoek laat zien dat voor de beoogde kwaliteitsverbetering van arbeidsmigrantenhuisvesting ten minste 156.000 extra kamers nodig zijn in Nederland. Hiervoor staat een overgangstermijn van 3 jaar.
Eigen kamer
In de Wet Goed Verhuurderschap is opgenomen dat een arbeidsmigrant – die niet samen met anderen een huishouden vormt – recht heeft op een eigen kamer. Dat deze kwaliteitsslag hard nodig is verdient volgens VNO-NCW Brabant Zeeland geen nader betoog: werknemers verdienen privacy, zeker als voorzieningen gedeeld worden met anderen. De werkgevers maken zich echter wel grote zorgen over de uitvoerbaarheid van deze maatregel op zo’n korte termijn. Het aanbieden van éénpersoonskamer betekent namelijk dat er extra kamers en dus woonvoorzieningen bij moeten komen.
Alternatieven nodig
Volgens VNO-NCW Brabant Zeeland valt of staat beoogde kwaliteitsverbetering met de bereidheid van gemeenten om nieuwe huisvesting voor arbeidsmigranten toe te staan. Dat vraagt volgens de verenging om het flink opvoeren van de vergunningverlening aan ontwikkelaars van (nieuwe) huisvestingslocaties. “We willen voorkomen dat het extra tekort dat nu ontstaat druk legt op de reguliere woningmarkt, die al oververhit is.” Het Expertisecentrum Flexwonen heeft berekend het in Nederland zou gaan om 43.000 woningen die nodig zijn om de tekorten op te vangen. Dat legt een grote opgave bij gemeenten, die vergunningen zullen moeten verlenen voor alternatieven, zoals tijdelijk woonunits of woonruimten in leegstaande kantoorpanden.
Neem contact op met Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt
deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl
06-24359180
"*" geeft vereiste velden aan
Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement
Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00
Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456
Meldingen