De nieuwe pensioenwet is al van start gegaan. Veel werkgevers realiseren zich niet dat ook zij een belangrijke rol hebben in de transitie naar het nieuwe stelsel. Of ze denken dat ze er nog ruim de tijd voor hebben. Maar dat is een misvatting. Wat zijn de belangrijkste stappen die u nu al kunt nemen om straks niet in de problemen te komen?
Uit de resultaten van een pensioensurvey van Aon bleek eerder al dat werkgevers het rustig aan doen met hun voorbereiding op de Wet toekomst pensioenen (Wtp), terwijl er ingrijpende aanpassingen van hun pensioenreling nodig zijn. “Ondanks dat een ruime meerderheid van de werkgevers aangeeft zich bewust te zijn van de noodzakelijke veranderingen, is toch maar liefst 45% van hen nog niet begonnen aan de voorbereiding, of is nog in een heel vroeg stadium”, concludeert Frank Driessen, Director Wealth Solutions bij Aon.
Frank: “Feit is dat iedere werkgever uiterlijk 1 januari 2028 over moet zijn gegaan naar een pensioenregeling die Wtp-proof is. Als alle werkgevers op het laatste moment aankloppen bij uitvoerders, dan kunnen zij dit niet meer tijdig bolwerken en dan hebben de werkgevers echt een probleem”. Het is dus belangrijk dat werkgevers nu al een start maken en beginnen met het vormen van een eigen visie op de toekomst van hun pensioen. Aon krijgt regelmatig van pensioenuitvoerders het verzoek hen te helpen dit signaal naar de werkgevers over te brengen. “Wij zien dit moment vooral als een kans voor werkgevers”, ligt Frank toe, “om zelf de regie te nemen en de eigen arbeidsvoorwaarden als geheel te herijken. Bijvoorbeeld door deze flexibeler te maken. Stel uzelf dus de vraag: ‘Wat voor werkgever wil ik zijn en welk pensioen hoort daarbij?’”
De belangrijkste reden om het onderwerp Wtp voor zich uit te schuiven, lijkt voor de werkgevers de complexiteit van de transitie te zijn. Frank: “Er moet inderdaad veel gebeuren en het zijn ook lang niet altijd makkelijke keuzes. Werkgevers hebben allerlei vragen: ‘Wat ben ik verplicht aan te passen vanuit de wet? Welke keuzes heb ik? Wat zijn de voor- en nadelen van die keuzes, zoals voor de eerbiedigende werking, of voor een volledige overgang naar een nieuwe regeling? In hoeverre en hoe dient compensatie geregeld te worden? Wat is de impact van ‘invaren’ bij pensioenfondsen? En wat gaat er gebeuren met het nabestaandenpensioen’? Om mensen hiervan bewust te maken, hebben we besloten een podcast-serie op te nemen”.
De podcast-serie ‘de Pensioenpuzzel’ is bedoeld voor iedereen die een rol heeft in de voorbereiding op de transitie naar een nieuwe pensioenregeling. Denk aan directies, bestuurders van pensioenfondsen en ondernemingsraden. In de podcast gaat Frank Driessen in op belangrijke vragen die werkgevers hebben over de transitie naar een nieuwe pensioenregeling. Hij gaat in gesprek met deskundigen en werkgevers en bestuurders van pensioenfondsen die al gestart zijn. Waar lopen zij in de praktijk tegen aan en wat de juiste stappen op weg naar 2028? In de eerste aflevering praat Frank met Edward van Viersen (HR directeur bij Nationale-Nederlanden) en Anton Bonte Client consultant bij Aon. Beluister de podcast via de website van Aon >>
Wilt u meer weten over wat er allemaal komt kijken bij de Wtp en waarom u nu al moet beginnen met de voorbereiding? Kijk dan hier. Of neem contact op met Frank Driessen, director Wealth van Aon Nederland, via frank.driessen@aon.com.
Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.