Bitcoin en andere cryptocurrency’s worden steeds populairder. Veel werkgevers vragen zich af of zij het loon van hun personeel ook met deze digitale munten kunnen uitbetalen. We zetten de opties voor u op een rij.
Niels Ista, Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht ABAB Legal
In de wet (artikel 7:617 BW) is bepaald op welke manieren de beloning voor het door de werknemer verrichte werk kan plaatsvinden. Naast de reguliere betaling van het loon in geld, heeft de werkgever ook de mogelijkheid het loon in natura uit te betalen. In de wet staat niet genoemd of bitcoin of andere cryptovaluta hieronder vallen. In het Handboek Loonheffingen 2022 doet de Belastingdienst hier wel een uitspraak over: cryptovaluta wordt gekwalificeerd als een vorm van loon in natura. Omdat deze vorm van loon wordt gezien als een voordeel voor de werknemer, is de uitbetaling daarvan belast voor de loonheffing. Als een werknemer het loon als cryptovaluta ontvangt, gaat de Belastingdienst uit van de waarde van deze crypto ’s in euro’s op het moment van ontvangst.
Hoewel het uitbetalen van cryptovaluta als loon fiscaal en juridisch dus mogelijk is, moet u wel rekening houden met de beperking vanuit de Wet minimumloon. Met de invoering van de Wet aanpak Schijnconstructies in 2016, is onder meer in deze wet opgenomen (artikel 7a) dat het netto wettelijk minimumloon op de bankrekening van de werknemer (en dus in geld) moet worden uitbetaald. Alleen het gedeelte boven het wettelijk minimumloon kan in cryptovaluta worden uitgekeerd. Wij raden dan ook aan om de werknemer de keuze te geven of hij of zij het meerdere boven het minimumloon in geld of cryptovaluta uitbetaald wil hebben.
Een ander belangrijk punt van aandacht is de informatieplicht, die u als werkgever heeft als u het loon van de werknemers anders uitbetaalt dan in geld. Zeker bij cryptovaluta is het algemeen bekend dat de waarde van de digitale munten dagelijks sterk kan fluctueren. Als een medewerker over dit belangrijke element van cryptovaluta niet (voldoende) is geïnformeerd, kan hij de werkgever hier juridisch op aanspreken. De wet zegt immers ook (artikel 7:621 BW) dat de werknemer het loon of de waarde van de verschuldigde prestatie bij de werkgever kan (terug)vorderen. Dit kan gebeuren als de medewerker te maken krijgt met een sterke waardedaling van de cryptomunt en de werkgever hem of haar hier onvoldoende op gewezen heeft.
Om uw risico op dit onderdeel als werkgever te beperken, kunt u ervoor kiezen om uw werknemers slechts voor een bepaald percentage van het maandelijkse loon de mogelijkheid te bieden deze in cryptovaluta uit te betalen.
Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.