Getroffen ondernemers rekenen op ondersteuning

De maatregelen die het Kabinet dinsdagavond aankondigde komen hard aan, vooral voor de sectoren die voorlopig stil komen te liggen. Ondanks alle inspanningen van ondernemers, zag het Kabinet zich genoodzaakt om de horeca voor vier weken te sluiten. Hierdoor komen uitbaters, maar ook toeleveranciers en andere schakels in de keten, in een benarde situatie. VNO-NCW Brabant Zeeland blijft benadrukken dat ondernemers onderdeel zijn van de oplossing, en dat we vooral samen willen kijken wat er wel kan.

Testcapaciteit

Het is daarom belangrijk dat we nu alle zeilen bijzetten, zodat er snel weer meer mogelijk wordt. Dat betekent dat we ons als samenleving beter aan de gedragsregels moeten houden. Daarnaast is het cruciaal dat de GGD’s de testcapaciteit snel verder opschalen. Dat is nodig om de hoge personeelsuitval waar werkgevers mee worden geconfronteerd onder controle te krijgen. Alleen zo voorkomen we dat ook andere sectoren de komende weken in het nauw komen. Ondernemers kunnen en willen hier actief aan meewerken, maar mogen niet worden opgezadeld met de rekening.

Maatwerk

Nu het Kabinet de maatregelen opnieuw aanscherpt, moet ook de ondersteuning daarop worden afgestemd. We roepen daarom op om de gefaseerde afbouw van de steunmaatregelen uit te stellen. De versoberingen die per 1 oktober zijn doorgevoerd wringen in het licht van deze gedeeltelijke lockdown. Daarnaast worden aanvullende steunmaatregelen voor de getroffen sectoren met deze ingreep onvermijdelijk. Door de ondersteuning zo goed mogelijk af te stemmen op de situatie van ondernemers, kunnen we de schade voor economie een maatschappij beperken. VNO-NCW gaat met het Kabinet in gesprek over maatregelen die effectief, eerlijk en begrijpelijk zijn. Hierbij stellen we onder andere een Time-Out-regeling voor, zodat ondernemers tijdelijk kunnen stoppen zonder schulden op te bouwen.

Ketenbesef

De sluiting van de horeca treft niet alleen horecaondernemers. In het begin van de coronacrisis hebben we geleerd hoe het wegvallen van één schakel een hele keten van bedrijven kan ontwrichten. Dat ketenbesef lijkt echter niet door te werken in de steunmaatregelen. Na acht maanden vallen nog teveel ondernemers buiten de boot. De horeca is voor veel bedrijven een belangrijke klant die nu wegvalt. Toeleveranciers in bijvoorbeeld de transportsector of de uitzendbranche mogen echter geen aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Deze schakels in de horecaketen vallen wel uit, maar worden niet evenredig gecompenseerd. We blijven het Kabinet daarom oproepen om ketenbesef te tonen bij het toekennen van steunmaatregelen.

Ligt jouw onderneming stil, maar val je buiten de boot vanwege een verkeerde SBI-code? Loop je tegen problemen aan waar nog onvoldoende aandacht voor is? Heb je juist een oplossing bedacht die anderen kan helpen? VNO-NCW Brabant Zeeland staat je graag persoonlijk te woord. Laat hier je gegevens achter, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.


VNO-NCW en MKB-Nederland zijn een nieuwe bewustwordingscampagne gestart: ‘Voorkom een totale lockdown. Als het kan, werk thuis!’ In deze toolkit vind je enkele banners om vrij te gebruiken voor de eigen website, nieuwsbrief of social media.

Coronacrisis

Archief RSS feed

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement