Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

De volgende stap naar verduurzaming en de energietransitie

8 juni 2023 | 14.30 - 18.30 | Kuijpers | 's-Hertogenbosch

Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van hun ecologische footprint en het effect daarvan. De prijsstijgingen voor energie en grondstoffen, de netcongestie en het hele stikstofdossier maken het er alleen niet eenvoudiger op om duurzaam te ondernemen. Hoe overkom je obstakels en welke mogelijkheden zijn er – of kun je zelf creëren – om door te pakken en de uitdagingen rondom de energietransitie en verduurzaming van de werkomgeving, bedrijfsprocessen en mobiliteit aan te gaan?

Op donderdag 8 juni organiseert VNO-NCW Brabant Zeeland van 14.30 – 18.30 uur een grootschalig event om antwoord te krijgen op deze vragen. Het volledig duurzaam gerenoveerde Gebouw vol energie van Kuijpers in Den Bosch is op zichzelf al een inspiratie naast de topsprekers van deze middag. Ook duiken we in de praktijk met een groot aanbod van workshops. Onder begeleiding van experts en leden gaan we dieper in op specifieke en actuele onderwerpen rondom het thema. Je kunt deelnemen aan twee sessies.

Datum: 8 juni 14.30 – 18.30 uur
Locatie: Kuijpers, Het Zuiderkruis 17 in ‘s-Hertogenbosch

Keynotes Aukje Kuypers en Maarten van Andel

Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers. Daar willen we natuurlijk alles over weten! Algemeen directeur en bevlogen leider Aukje Kuypers neemt ons mee in het inspirerende verhaal van het familiebedrijf. Aukje is de vierde generatie Kuypers en staat sinds 2013 aan het roer van deze koploper op het gebied van duurzaamheid. Haar leiderschap kenmerkt zich door een sterke focus op toekomstbestendig ondernemen. In 2018 won Aukje de titel Zakenvrouw van het jaar en in 2019 werd zij bekroond met de titel Bouwvrouw van het jaar.

Auteur van ‘De Groene Kans’, Maarten van Andel, geeft ons een wake-up call voor wie denkt dat de klimaatdoelen haalbaar zijn als we blijven autorijden, vliegen en shoppen. Maarten heeft jarenlange ervaring als ingenieur en manager in de high-tech-industrie. Voor internationale energie- en duurzaamheidsprojecten heeft hij samengewerkt met wetenschappers en deskundigen van bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen. Volgens hem is het een groene illusie dat we de energietransitie kunnen realiseren op de manier zoals we dat nu doen. Maar we hebben ook een groene kans. Laten we stoppen met wachten op politici, ondernemers en wetenschappers. Laten we stoppen met het verkopen van de klimaatdoelstellingen aan energiegiganten en grootindustriëlen. De groene kans ligt niet in technologie en infrastructuur, maar in bewustwording en ander gedrag van ons allemaal.

Programma

14.30 – 15.00 uur Inloop
15.00 – 16.00 uur Plenair programma met keynotes door Aukje Kuypers en Maarten van Andel
16.00 – 16.15 uur Overgang naar workshops
16.15 – 17.00 uur Workshop 1
17.00 – 17.45 uur Workshop 2
17.45 – 19.00 uur Netwerkborrel

Workshops

Meer doen met je huidige aansluiting | Christan van Dorst, Manager Technical Engineering Hyteps

Deze workshop gaat dieper in op de mogelijkheden om efficiënter om te gaan met capaciteit van de huidige elektrische installatie. Dit aan de hand van diverse casussen waarbij succesvol capaciteit is bespaard en uitbreidingen van het machinepark toch mogelijk bleken. Bedrijven die willen uitbreiden en dachten dit niet te kunnen, vinden tóch ruimte om uit te kunnen breiden.

Waarom water zuiveren en elektriciteit niet? Net zoals bij water kan elektriciteit vervuild raken. Deze vervuiling zorgt voor een afname van de kwaliteit van elektriciteit. Een slechte Power Quality verhoogt het risico op onveilige situaties, storingen en schade en gaat vaak gepaard met onnodig hoge kosten en verlies van kostbare capaciteit in de installatie.

 

Ik wil uitbreiden? Hoe kan ik dat in tijden van transportschaarste doen | Enexis

Om de energiebehoefte van nu en de toekomst aan te kunnen is het belangrijkste het verzwaren en uitbreiden van het net. Maar omdat het bouwen van nieuwe stations hiervoor jaren duurt, zullen we de komende jaren nog tegen schaarste aankijken. Congestiemanagement is een van de oplossingen die we in de tussentijd inzetten om capaciteit vrij te maken.

In deze workshop gaan we in op netcongestie en congestiemanagement. Na een korte introductie door Karin Mathijssen (directeur Grootzakelijk Enexis) geven Wouter van Elburg (expert netcongestie Enexis) en Senja Boom (Adviseur Stedin) een korte presentatie over Congestie en Flexproducten. Het zwaartepunt van de workshop ligt echter bij de presentatie van een casus uit de praktijk door Peter van Tuijl, directeur van wm3.energy. Door de inzet van flexproducten en congestiemanagement is er ruimte gecreëerd binnen hun huidige aansluiting.

Waterstof toepassingen in de praktijk | Arthur Scheffer, eigenaar Adsensys Hydrogen Solutions

Praktische informatie over verschillende (praktijk)cases die laten zien hoe de eerste stappen in het gebruik van groene waterstof kan worden toegepast in de (maak)industrie en bouw. Wat is er nodig om de eerste stappen te zetten? Welke gegevens/data levert ons dit op? En hoe kunnen we dit verder opschalen binnen eigen applicaties, zoals het bijmengen van waterstof in aardgas of het gebruik van waterstof voor interne logistiek of andere doeleinden.

 

Off the grid in de praktijk: de oplossing voor nieuwe bedrijventerreinen | Remco van Dessel, Business Development Manager Stantec

In deze workshop geeft Remco een toelichting op de ontwikkeling van het unieke bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT). Dit is een duurzaam gebouwd, grensoverschrijdend bedrijventerrein van circa 60 hectare in Zundert. Op het BCT wordt leefbaarheid vertaald in groen en water. Grote waterpartijen kunnen in droge tijden worden gebruikt om de grondwaterstanden op peil te houden. De groene lanen en natuurinrichting vergroten de biodiversiteit van het gebied, zorgen voor verkoeling en zuiveren de vrijkomende CO2 grotendeels uit de lucht. Er zijn 3 windmolens gesitueerd, daken van de bedrijfsgebouwen worden voorzien van zonnepanelen en er komt een zonnepanelen park op water. Al met al goed voor meer dan meer dan 40 MWh/jr. En er wordt gewerkt aan een Energy Hub: een ‘tankstation’ met een aanbod aan alternatieve brandstoffen.

Wegwijs worden in laadoplossingen | Joep Hazeu, manager Van Mossel Energiediensten

Elektrisch rijden gaat verder dan enkel het aanschaffen van elektrische auto’s, busjes over vrachtwagens. Het elektrisch laden lijkt soms een nog grotere uitdaging te zijn. Verdien je juist geld als de wagen stil staat of juist als deze rijdt. Dit bepaalt in grote mate de keuzes die je maakt voor laadoplossingen. Ontwikkel een visie op het elektrificeren van je wagenpark en integreer de plannen voor de verduurzaming van je gebouw en elektrisch rijden met elkaar. In deze workshop lopen we stapsgewijs door de verschillende laadvormen, oplossingen en mogelijkheden om zo een duidelijk beeld te krijgen hoe deze markt in elkaar zit, waar je op moet letten en hoe je in kleine stappen verandering kan doorvoeren.

 

Verduurzaming van bedrijfspanden: de businesscase | Pim Boonekamp, Relatiemanager ING Groenbank

In deze workshop worden de mogelijkheden voor verduurzaming van vastgoed toegelicht aan de hand van een online tool. Het biedt inzicht in de verschillende mogelijkheden en maatregelen die jij als ondernemer kan nemen inclusief de investering, de besparing in geld en CO2 en terugverdientijd van maatregelen. Aangevuld met financieringsmogelijkheden voor verduurzaming.

 

Welke kansen biedt de energietransitie om mijn (productie)processen te verduurzamen?| Jeroen van de Put, Senior Consultant Innovatie Epiic

De energietransitie is in volle gang en kent veel uitdagingen en vooral kansen. In deze workshop geven we een praktijkgerichte inkijk. Waar lopen ondernemers tegenaan? Waar kun je zelf mee aan de slag? Welke risico’s zijn er? Welke subsidies zijn er om de risico’s te verminderen?

 

 

De techniek achter verduurzaming van bedrijfspanden | Mascha van den Heuvel, directeur Kuijpers EcoPartners

Meer info volgt

 

 

Energy hub in wording: beter gebruik maken van het electriciteitsnetwerk op bedrijventerreinen | Smart Business Parks (VNO-NCW Brabant Zeeland Co-Creatie, Brink, Essent en Kuijpers)

In deze workshop word je door Alex Hesling, directeur Kuijpers LifeCycle Partners, meegenomen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en oplossingen van de netcongestie op bedrijventerreinen. Aanvullend presenteert hij de aanpak die samen met VNO-NCW Co-Creatie en het Platform Ondernemend Meijerijstad wordt toegepast bij het initiëren en ontwikkelen van een Lokaal Collectief Energie op 5 bedrijventerreinen in Veghel.

Aanmelden

Ben je lid van onze vereniging, meld je dan snel en eenvoudig aan via onze ledenapp. (Nog) Geen lid? Neem dan contact op met Vivian Schoormans, Academy coördinator, via schoormans@vnoncwbrabantzeeland.nl.

APP Aanmelden Activiteiten

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Vivian Schoormans via academy@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement