Onlangs vonden Europese verkiezingen plaats. Met een hogere opkomst dan de vorige keer, en kijkend naar de uitslagen, lijkt de euroscepsis enigszins op zijn retour. Dat is voor Nederland en onze regio in het bijzonder maar goed ook. De EU brengt ons namelijk veel goeds. Volgens een recente studie van de Bertelsmann stichting – een gerenommeerde Duitse denktank – behoort Noord-Brabant zelfs tot de regio’s die financieel het meest profiteren van de open handelsgrenzen binnen de Europese Unie: de EU levert de Brabander 1600 euro op.
Daarmee behoort Brabant tot de kopgroep, samen met Zürich, Luxemburg, Brussel en Salzburg. Jazeker, ook Zürich als Zwitserse regio. Dat komt doordat Zwitserland weliswaar geen deel van de EU uitmaakt, maar wel nauw samenwerkt met Europese landen. Deze vijf regio’s zijn alle internationaal georiënteerd het meest internationaal, het meest productief en ook in hoge mate gedigitaliseerd.
Tot zover de recente studie. Nu even naar onze eigen werkgeversvereniging. In hoeverre is dit relevant voor het lobbybeleid van onze vereniging? In hoge mate, kunnen we stellen. VNO-NCW Brabant Zeeland zet zich in voor een zo aantrekkelijk mogelijk regionaal ondernemingsklimaat. Voor bedrijven in het algemeen en voor onze leden in het bijzonder.
Dat ondernemingsklimaat wordt hoe dan ook, steeds internationaler. Daarom zetten wij ons in voor optimale trein- en vliegverbindingen met het buitenland, voor een goede aansluiting op het internationale wegennet, voor stimulering van export door het MKB, voor verruiming van huisvestingsmogelijkheden voor buitenlandse werknemers, voor het wegnemen van belemmeringen die grensarbeid bemoeilijken enz.
Want wat voor Nederland in zijn algemeenheid geldt, geldt voor onze regio in het bijzonder:
Europa: best belangrijk.
Bron: CBS Internationaliseringsmonitor 2018 / Brabant Kennis
Met dank aan Jan van Mourik, manager belangenbehartiging bij VNO-NCW Brabant Zeeland, voor het schrijven van deze blog.
Lees hier meer over onze speerpunten op het thema Arbeidsmarkt en onderwijs, Infrastructuur en ruimte en Milieu en duurzaamheid.