Duurzaamheid: een belangrijk thema in het bedrijfsleven. Omdat de overheid een strakke routekaart richting 2030 en 2050 heeft vastgelegd, maar ook omdat steeds meer ondernemers vanuit eigen overtuiging voor verduurzaming kiezen. Van het plaatsen van zonnepanelen op het dak, tot het elektrificeren van productieprocessen: er zijn talloze voorbeelden om van te leren en ter inspiratie. Daarom start VNO-NCW Brabant Zeeland de Community Duurzaamheid, waarin experts en ervaringsdeskundigen hun ervaringen delen én ondernemers met duurzaamheidsdrive met elkaar kunnen sparren over duurzaamheidsinitiatieven.
Met een digitale netwerksessie op woensdagmiddag 10 februari trapte de community af. Ruim vijftig geïnteresseerden deden nieuwe inzichten op over het thema ‘Financiering van duurzaamheidsinitiatieven’. Aan het woord Thijs Rodenburg van Rodenburg Biopolymers, Leo van Grinten van Pebble Green Systems, Robbert Kromkamp van ING Groenbank en Wilco Schoonderbeek van InvestNL.
Rodenburg Biopolymers is een familiebedrijf. Opa van huidige eigenaar Thijs Rodenburg begon het bedrijf in 1945 met het ophalen en verhandelen van schillen. In de jaren die volgden groeide het bedrijf uit tot verwerker van allerlei producten uit de aardappelindustrie tot diervoeders voor koeien, varkens en stieren. Toen de varkenspest uitbrak, moest het bedrijf noodgedwongen andere bestemmingen zoeken voor de bijproductstromen.
Het is het startschot voor het huidige Rodenburg Biopolymers.
Inmiddels is dat wel anders. “Wij ontwikkelen biodegradeerbaar en biobased – afbreekbaar en niet-afbreekbare – producten. De grondstoffen die wij binnenkrijgen, compounderen we. Dat houdt in dat we korrels maken, waar andere bedrijven producten van maken. Denk aan verpakkingsbedrijven of draagtasproducenten. In 2016 wonnen we de Global Bioplastics Award voor onze samenwerking met Mars: we vervingen samen alle wikkels voor bioplastic wikkels.”
Om grote innovatiestappen te maken, móet je samenwerken, vindt Thijs. “We zijn weliswaar een kleine speler in de markt, maar onze ambities zijn groot. Daarom werken we samen met grotere spelers. Zodat we blijven voorlopen op het gebied van duurzaamheid en we op grote schaal innovatie kunnen doorvoeren.”
Direct na de woorden van Thijs volgt een break-out. Omdat het lastig is om in digitale meetings interactie mogelijk te maken, is deze korte sessie – waarin de deelnemers in kleine groepjes aan elkaar worden gekoppeld – de uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen en ideeën uit te wisselen. Na ongeveer vijftien minuten is het tijd voor een poll. Alle deelnemers geven aan welke thema’s ze belangrijk vinden om in een volgende meeting te bespreken. Ze blijken vooral geïnteresseerd in duurzaam transport, subsidies, energiebesparing, het klimaatakkoord en stikstof.
Dan is het woord aan de volgende spreker: Leo van Grinten. Want: het meest basale wat je als onderneming kunt doen om te verduurzamen, is zonnepanelen installeren. Als eigenaar van Pebble Green Systems, dat systemen – met name zonnepanelen – levert en installeert om duurzame energie op te wekken, is Leo bekend met de steeds grotere rol die zonne-energie bij verduurzaming speelt. “We zijn geen subsidie-adviesbureau, maar verdiepen ons wel in de subsidies van zonnepanelen, omdat we merken dat het een grote rol speelt in ons vakgebied. Vanuit mijn ervaring, wil ik daar best wat over vertellen”, begint hij. “Met zonnepanelen bespaar je elektriciteit. Altijd als er licht is, wordt er elektriciteit opgewekt. Daarom is het zowel voor particulieren als voor bedrijven interessant om zonnepanelen aan te schaffen.”
Nu de deelnemers een inkijk hebben gekregen in verduurzaming bij andere bedrijven, is het tijd om nog dieper te duiken in het thema van de netwerksessie: ‘Financiering van duurzaamheidsinitiatieven’. Het woord is aan Robbert Kromkamp van ING Groenbank en aan Wilco Schoonderbeek van InvestNL.
ING Groenbank heeft als doel om duurzame investeringen te stimuleren met een lage rente via een groenfinanciering. De voordelen van een groenlening: aantrekkelijke rentekorting op financiering, de lening wordt kosteloos aangevraagd én ING schakelt met de subsidieadviseur en neemt alle zorgen uit handen van de ondernemers. Vanaf 25.000 euro kan een ondernemer een groenverklaring krijgen. Robbert Kromkamp begint zijn presentatie met een videofragment: een voorbeeld van de verduurzamingsoperatie van trappistenklooster La Trappe in Tilburg, waarbij ING Groenbank de financiering voor de waterzuiveringskas verstrekte.
Robbert: “Wij doen graag zaken met ondernemers die intrinsiek gemotiveerd zijn voor duurzaamheid. Broeder Isaac hoeft niet per se zonnepanelen op het dak te leggen, in een Tesla te rijden of water te zuiveren, maar doet dat om de wereld mooier te maken. Maar ook ondernemers met een financieel motief of die gedwongen worden te verduurzamen, helpen wij graag de plannen op het gebied van duurzaamheid te verwezenlijken.”
De vraag naar duurzame leningen neemt de laatste jaren toe, vertelt Robbert. “En de vraag komt steeds meer vanuit de ondernemer zelf. COVID is geen belemmering. Ondernemers verduurzamen voor een beter milieu én om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Met makkelijk door te voeren maatregelen, zoals recycling, afval scheiden, energiebesparing, waterbesparing en duurzame energie, maken ondernemers een duurzame herstart. Mijn oproep aan jullie: ga die verduurzaming aan.”
Met die woorden geeft Robbert het woord aan Wilco. Als new kid on the block – InvestNL is pas een jaar actief – legt hij uit dat het ontwikkel- en financieringsbedrijf anders in elkaar zit dan ING Groenbank.
InvestNL kan elke vorm van financiering aanbieden, behalve subsidie. “Op dit moment zijn we een cofinancieringsfonds. Dat betekent dat er een private partij samen met ons investeert. Hierdoor zijn we flexibel in het aanbieden van financiering die past bij de financieringsvraag.” Onderwerpen als carbon neutrality en circular economy zijn punt van focus. “Alle partijen die bezig zijn met ontwikkelingen en innovaties op die gebieden, kunnen zich bij ons melden”, legt Wilco uit. “We brengen nu vooral de kansrijke initiatieven in kaart en zorgen ervoor dat die initiatieven ook écht het verschil kunnen maken door ze tijdig in aanmerking te laten komen voor financiering.”
Tijd voor een laatste break-outsessie. De ondernemers kiezen of ze aansluiten bij Robbert Kromkamp of Wilco Schoonderbeek en hebben dan de mogelijkheid om vragen te stellen.
Aan Wilco wordt al snel voorgelegd wat InvestNL doet met bedrijven die enerzijds graag willen verduurzamen, maar anderzijds flink geraakt zijn door de coronacrisis. Kun je aankloppen voor financiering als je krap bij kas zit? “Als bedrijven gaan verduurzamen, is het voor ons interessant”, benadrukt Wilco. “Maar: het gaat ook om de mate waarin. Het ene bedrijf draagt meer bij aan verduurzaming dan het andere bedrijf. Daarom is het belangrijk op de lange termijn te kijken, naar een totaalfinancieringsplaatje. Zeker ook omdat onze ondergrens voor financiering 5 miljoen euro is. Draagt de innovatie bij aan carbon neutrality en circular economy, dan is het vrijwel altijd mogelijk een plan te maken dat voldoende opvang heeft.”
Ook Robbert geeft aan dat ING Groenbank openstaat voor bedrijven in bijzonder beheer. “Zit een bedrijf in een positieve trend en is de verwachting dat de business over een jaar of twee jaar wél doorgaat van bijzonder beheer naar gewoon beheer, is investeren heel goed mogelijk.” En hij geeft een tip voor bedrijven die vastgoed bezitten: “Laat een analyse doen door een onafhankelijke partij over de investeringsmogelijkheden. Die zegt precies wat je kunt doen én geeft de terugverdientijd aan. Denk bijvoorbeeld aan het terugbrengen van een energielabel G naar een energielabel A, B of C. En betrek altijd een subsidieadviseur op het moment dat je een grote investering gaat doen. Die is op de hoogte van landelijke subsidies en van de potjes van lokale gemeenten. Daar moet je gebruik van maken!”
Daarmee eindigt de netwerksessie. Het doel van de community is vier keer per jaar bijeen te komen om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen. De volgende sessie is gepland voor dinsdagmiddag 18 mei, van 15:30 tot 17:00 uur. Het thema is nader te bepalen, net waar behoefte aan is.
Heb jij ideeën? Laat ze gerust aan ons weten. En heb je vragen over verduurzaming? Of loop je tegen dingen aan op het gebied van duurzaamheid, regelgeving of financiering? Neem ook dan contact met ons op.
Wij brengen je graag in contact met de partijen die jou kunnen helpen bij het verduurzamen van je bedrijf.