Het Verenigd Koninkrijk verlaat mogelijk op 29 maart 2019 de Europese Unie. Op die datum heeft het Verenigd Koninkrijk twee jaar de tijd gehad om allerlei aspecten rondom de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te regelen. Het handelsverkeer is daarin een heel belangrijk aspect. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bereikten vorig jaar een akkoord op een aantal punten, waaronder een overgangsperiode van 29 maart 2019 tot en met 31 december 2020. De Europese Unie heeft dit akkoord inmiddels goedgekeurd. In het Britse parlement heerst echter veel verdeeldheid over het akkoord. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee. Wat betekenen deze veranderingen voor jou als ondernemer?
Het Britse Parlement kan alsnog instemmen met het akkoord inclusief overgangsperiode. In dat geval houdt het Verenigd Koninkrijk tot 1 januari 2021 toegang tot de Europese markt en blijft het onderdeel van de Douane-Unie. Als er geen akkoord komt, betekent dit dat het Verenigd Koninkrijk per 29 maart 2019 geen lid meer is van de interne markt van de Europese Unie en gelden ook de regels van de Douane-Unie vanaf dat moment niet langer. Het Verenigd Koninkrijk moet dan gezien worden als een derde land, zoals ook Japan of de VS dat zijn. De landen in de Europese Unie, waaronder Nederland, moeten in dat geval per 29 maart 2019 handelen met de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk op grond van de regels van de Wereldhandelsorganisatie waarbij meer onzekerheid geldt. Verordeningen en richtlijnen van de Europese Unie zijn dan niet meer van toepassing en bovendien zal het bedrijfsleven dan naar alle waarschijnlijkheid geconfronteerd worden met allerlei importheffingen, controle- en/of veiligheidscertificaten en overige douanecontroles. Zo kan het leiden tot problemen bij betalingen/beleggingen vanuit en naar de Europese Unie, leidt het tot btw-problematiek omdat de btw-richtlijn niet (meer) van toepassing is, wordt de bescherming van merken/octrooien in het Verenigd Koninkrijk niet meer gegarandeerd en wordt voor de AVG het Verenigd Koninkrijk als derde-land gezien, waardoor je (mogelijk) geen gebruik meer kunt maken van daar gevestigde datacenters.
Allerlei organisaties treffen maatregelen voor een Brexit zonder overgangsperiode. Zo hebben veel financiële instellingen een noodplan, als er geen overgangsperiode plaatsvindt. In Nederland heeft de douane circa negenhonderd nieuwe vacatures opgesteld vanwege de Brexit. Er zijn dus veel onzekere factoren over de toekomst ten aanzien van het handelsverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Ondanks deze onzekerheden adviseren wij je in kaart te brengen welke gevolgen een eventuele Brexit per 29 maart 2019 voor uw bedrijfsvoering kan hebben. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
Met dank aan Johan van den Branden, Senior jurist ondernemingsrecht bij ABAB Accountants en adviseurs, voor het schrijven van deze blog.