Net zoals het complete bedrijfsleven staat ook de cementindustrie wereldwijd voor een enorme verduurzamingsuitdaging. Ecocem, een pionier in CO₂-arm cement, heeft met de ontwikkeling van ACT-cement een veelbelovende oplossing in handen. Alleen loopt Ecocem tegen andere knelpunten aan, zoals eigenlijk de gehele Nederlandse industrie: netcongestie, hoge energiebelastingen en onvoorspelbaar beleid.
In het kort:
In gesprek met Paul Roos, Managing Director van Ecocem Benelux, legt hij uit dat deze uitdagingen duurzame groei remmen, en waarom Nederland een minder aantrekkelijke vestigingsplaats dreigt te worden.
Ecocem zet zich al een kwart eeuw in voor verduurzaming van de cementindustrie. “Traditioneel werken we met gegranuleerde hoogovenslak als grondstof, maar die is beperkt beschikbaar en kan slechts 10% van de wereldwijde cementproductie vervangen”, legt Roos uit. Daarom ontwikkelde het innovatiecentrum van Ecocem in Parijs ACT-cement: een oplossing die minder afhankelijk is van een enkele grondstof en tegelijkertijd de CO₂-uitstoot drastisch verlaagt. “Momenteel schalen we op zodat al onze fabrieken binnen afzienbare tijd ACT-cement kunnen produceren.”
Een belangrijke stap voor de Ecocem Benelux is de samenwerking met OBM Moerdijk, waar Ecocem kan profiteren van de bestaande silo-infrastructuur. “Dit bespaart ons niet alleen bouwtijd en vergunningentrajecten, maar voorkomt ook onnodige uitstoot door extra grondstofgebruik.” Het laat zien dat Ecocem duidelijk om zich heen kijkt naar oplossingen die wél voorhanden zijn en het geen samenwerking met andere bedrijven schuwt. Toch blijft één cruciale vraag open: is er wel genoeg elektriciteit?
Roos ziet dat Nederland aantrekkelijk is voor innovatie, maar minder voor grootschalige productie. “We willen onze maalcapaciteit uitbreiden in Moerdijk, maar daarvoor hebben we vergunningen én extra stroom nodig. En daar wringt het.” Door netcongestie en lange wachttijden op stroomuitbreiding is investeren risicovol. “We staan op een wachtlijst zonder termijn. Dat maakt het lastig om onze eigenaar te overtuigen van een miljoeneninvestering. Ik kan inschatten wanneer onze fabriek er staat, maar wanneer hij draait? Dat is gissen.”
Bij Ecocem, maar ook bij andere bedrijven, zijn innovatie en productie onlosmakelijk met elkaar verbonden – juist omdat productie-uitbreiding noodzakelijk is om innovaties daadwerkelijk te realiseren en verder te brengen. Daarnaast speelt de hoge belasting op energie een grote rol.
Roos erkent dat de energietransitie noodzakelijk is, maar pleit voor een meer haalbare aanpak. “We moeten verduurzamen, maar niet zonder alternatief. Nu wordt je vanuit de overheid gestimuleerd om te elektrificeren, en bestraft als je het niet doet, terwijl de infrastructuur om te vergroenen er nog niet is.” Hij wijst op een zorgwekkende trend: Nederlandse bedrijven die niet kunnen verduurzamen, maar door de stijgende energiekosten wel marktaandeel verliezen. “Als we niet oppassen, verplaatst productie zich naar landen waar minder strenge klimaatmaatregelen gelden. Dan verplaatsen we het emissieprobleem in plaats van het op te lossen.”
Ecocem wil niet alleen in Nederland de bouwsector verduurzamen, maar ook de hele cementindustrie helpen om te veranderen. “Onze innovaties moeten wereldwijd toepasbaar zijn, dat is altijd het streven geweest van oprichter en eigenaar Donal O’Riain. We maken geen oplossingen die alleen in Nederland werken—dan bereik je geen impact.”
Ondanks de uitdagingen blijft Ecocem vasthouden aan zijn missie. “We willen dat onze innovaties overgenomen worden in India, Europa, wereldwijd. Onze eigen vier fabrieken gaan de wereldwijde CO₂-uitstoot niet oplossen, maar als de industrie onze methodes overneemt, maken we pas écht impact.”
Impact. Een mooi woord, maar daar is meer voor nodig dan alleen maar een creatieve oplossing zoals ACT-cement, denkt Roos. Garanties, dat is wat bedrijven zoeken. “Als we écht willen vergroenen, moeten we bedrijven zekerheid bieden. Dat betekent: een langetermijnvisie op energie, duidelijke regelgeving en een eerlijke concurrentiepositie. Over de prijs valt altijd te praten, maar dan moeten we die wel met een bepaalde zekerheid weten.”
Wat wel vaststaat, is dat Ecocem de productie van CO2-arm cement blijft opschalen. In Nederland of ergens anders. “Wij gaan door. Maar als het hier onzeker blijft, kijken we waar het wél kan.”
Neem dan contact op met Johan Vincenten. regiomanager West0-Brabant via vincenten@vnoncwbrabantzeeland.nl.
Meldingen