Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

De ene doos is de andere niet

Ze roepen steeds meer weerstand op. Grote dozen op bedrijventerreinen. Vandaar dat ook de provinciebestuur van Brabant laatst met de State in discussie ging over de huisvesting van grootschalige logistiek, de sector die verantwoordelijk zou zijn voor de grote dozen. Als werkgeverskoepel vond ik dat wij onze stem moesten laten horen, dus stuurde ik een – coronaproof –  filmpje in met onze opvatting hierover.

Blog Jan van Mourik, manager belangenbehartiging VNO-NCW Brabant Zeeland

In de kern luidt de boodschap dat de grootschalige logistiek in aanmerking moet kunnen komen voor ruimte, zolang zij iets toevoegen aan de regio. Unieke bedrijven, bedrijven met mooie banen voor de inwoners in de regio en bedrijven die bestaande productieketens versterken blijven dus in onze ogen welkom.

Kritisch

Kritischer staan wij ten opzichte van de komst van bedrijven die dat niet doen, omdat de ruimte in Brabant nou eenmaal schaars begin te worden en omdat ook de arbeidsmarkt kraptes laat zien. Dat vinden ook de leden van onze vereniging, gaven zij onlangs in een enquête aan. Bij gronduitgifte geven zij de voorkeur aan mkb-bedrijven uit de eigen regio, de kern van onze bedrijvigheid. Deze bedrijven draaien al een tijd mee in Brabant en moeten volgens onze leden in de eigen regio kunnen doorgroeien.

Voor een beter begrip van deze discussie schets ik even wat achtergronden

Twee procent van de oppervlakte van Brabant heeft als bestemming bedrijventerrein. Op deze twee procent werkt een derde van de beroepsbevolking. Nog eens een derde van de beroepsbevolking werkt bij toeleveranciers/dienstverleners. We zien dus dat bedrijven op bedrijventerreinen de economische kracht van de regio sterk beïnvloeden.

Upgraden

Nieuwe bedrijventerreinen blijven nodig om ruimte te bieden aan de dynamiek van de regio. Stilstand is achteruitgang. Bedrijven in beweging hebben nu eenmaal een plek nodig op bestaande, en als dat niet kan nieuwe bedrijventerreinen. Zeker gezien de sterk afgenomen leegstand op bedrijventerreinen en de oprukkende woonbebouwing – er is nu eenmaal een grote vraag naar nieuwe huizen – moeten we in Brabant in alle regio’s nieuwe bedrijventerreinen blijven ontwikkelen. Willen we dat zoveel mogelijk aan banden leggen, dan moeten we vooral investeren in het kwalitatief op peil houden – of liever nog: upgraden – van de bestaande bedrijventerreinen. Daarmee voorkomen we dat bedrijven wegtrekken op zoek naar een meer aansprekende locatie op een nieuw terrein.

Rol provincie

Bestaande bedrijventerreinen up to date houden is een zaak van overheid en bedrijven, en vereist dus een vorm van publiek-private samenwerking. Met een duur woord: parkmanagement. De provincie kan het beheer van bedrijventerreinen op een hoger plan brengen door dat gericht te stimuleren. Dat is nodig zolang parkmanagement nog in de kinderschoenen staat. Dus wat ons betreft ligt daar de rol van de provincie, naast het bewaken van voldoende aanbod aan nieuwe bedrijventerreinen in de gehele provincie.

En zoals ik al aangaf mag het uitgiftebeleid best selectief. Brabant staat er goed voor en kan het zich veroorloven gronduitgiftes niet alleen te beoordelen op economische, maar ook op maatschappelijke meerwaarde.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement