Tachtig procent van de ondernemers is (nog) niet voorbereid op de komende Brexit. En jij? Aangezien Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben aangegeven hoe dan ook op 29 maart 2019 uit de interne markt en de douane-unie te stappen, zal het een harde Brexit worden. Veel tijd om tot overeenstemming te komen, is er immers niet meer.
De vergadering van de Europese Raad op 18 oktober is één van de laatste mogelijkheden om de wijze van vertrek te bepalen. Vervolgens moeten 20 van de 27 overige EU-landen nog vóór stemmen. Een tijdige overeenkomst is van groot belang om eventuele gevolgen van een Brexit uit te kunnen stellen tot 31 december 2020.
Ga uit van het slechtste scenario
Je doet er als ondernemer goed aan om bij de voorbereiding op de Brexit van het slechtste scenario uit te gaan. Dit betekent een Brexit zonder handelsafspraken en dus zonder de bovengenoemde transitieperiode. Zo ben je voorbereid als dit slechtste scenario werkelijkheid wordt.
De gevolgen van Brexit
Een Brexit heeft buitengewoon veel gevolgen en op dit moment zijn er nog weinig antwoorden te geven. Wij zetten enkele gevolgen op een rij:
Gevolgen voor vrachtwagens van en naar het Verenigd Koninkrijk
De vijf miljoen vrachtwagens die jaarlijks van en naar het Verenigd Koninkrijk rijden, zullen veel hinder ondervinden van onvermijdelijke douaneformaliteiten, vereisten en heffingen. ‘Just-in-time’ leveringen worden zeer lastig zonder eigen voorraad in het Verenigd Koninkrijk. Dit geldt zeker voor kwetsbare goederen, waarvoor een tijdige levering belangrijk is. Het is niet alleen de vraag of je door nieuw gestelde voorwaarden nog wel aan het Verenigd Koninkrijk mag leveren, maar ook of je goederen uit het Verenigd Koninkrijk kunt afnemen. Dit geldt ook voor diensten waarvoor je niet aan nieuw vereiste kwalificaties kunt voldoen óf die jouw dienstverlener uit het Verenigd Koninkrijk niet meer mag leveren. En wat doet dit met je marktpositie? De concurrent in het Verenigd Koninkrijk ondervindt geen hinder van deze formaliteiten, vertraging en bijkomende kosten. Kun je deze kosten doorbelasten óf zul je onvermijdelijk een deel van deze kosten voor je eigen rekening moeten nemen?
EU-ingezetenen
Grote zorg gaat uit naar de EU-ingezetenen die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken en de mensen uit het Verenigd Koninkrijk die in Europa wonen en werken. Waarschijnlijk hebben zij na de Brexit een verblijfs- en werkvergunning nodig. Waar kunnen zij terecht voor sociale zekerheid en wat gebeurt er met het door hen opgebouwde pensioen? Dit staat nog los van de invloed op al bij uitzending overeengekomen arbeidsvoorwaarden.
Contractenrecht
Veel is ook te doen op het gebied van het contractenrecht. Veel van deze contracten zijn voor een lange periode overeengekomen, bevatten de EU als regiorestrictie óf verklaren het recht van het Verenigd Koninkrijk als het leidende recht. Na de Brexit heeft de EU hier geen invloed meer op. Goed voorbeeld is ook de invloed op het intellectuele eigendom. Naast een registratie in de EU, is er dan ook een afzonderlijke registratie in het Verenigd Koninkrijk nodig. En waar kun je terecht als er een inbreuk plaatsvindt?
Fiscale landschap
Doordat Europese richtlijnen en bepalingen in wetten voor inwoners van de EU niet meer gelden in het VK, zal het fiscale landschap internationaal drastisch veranderen. Internationale organisaties maken nu van het moment gebruik om met het huidige recht hun structuur aan te passen.
Wisselkoers
Welke invloed heeft de wisselkoers met de Britse pond op jouw bedrijfsvoering en hoe kun je dit nu onzekere valutarisico beperken?
Kortom: het is aan te raden om nu al in actie te komen. Wil je een overzicht van onder andere de belangrijkste fiscale en juridische effecten van de Brexit? Download dan de Brexit Impact Scan.