VNO-NCW Brabant Zeeland is faliekant tegen de maatregel van het Ministerie van OCW om 7 miljoen euro te bezuinigen op het beroepsbegeleidende leertraject (BBL). BBL is een van de routes om vakmensen in de techniek, logistiek en bouw in de praktijk op te leiden. Juist nu de behoefte aan goede vakmensen groot is, werkt deze regeling averechts en is veel mkb’ers een doorn in het oog. VNO-NCW Brabant Zeeland roept het Ministerie van OCW dan ook op om deze bezuinigingen te schrappen.
Orders weigeren
Het gaat goed met de economie. Onze economie moet blijven draaien, en daar zijn goede vakmensen een essentieel onderdeel van. Verschillende bedrijven schreeuwen om personeel en moeten zelfs orders weigeren vanwege het gebrek daar aan. Daarom moet er juist op alle fronten worden geïnvesteerd in goede vakmensen. BBL is een van die routes naar vakmanschap.
‘Deze groep leerlingen is voor het MKB zeer belangrijk, want er is een grote behoefte aan dit soort medewerkers,’aldus ondernemer Toine van der Sanden.
Bezuinigingen op de tegemoetkoming die werkgevers ontvangen om vakmensen in de praktijk op te leiden, gaan daar zeker niet aan bijdragen.
Investering niet meer te op te brengen
VNO-NCW, MKB Nederland, FNV en SBB hebben al eerder aandacht gevraagd voor de bezuiniging op de bijdrage die werkgevers ontvangen voor een leerwerkplek van een mbo-student. Deze bijdrage wordt gebruikt om begeleiding te organiseren, en om het geheel betaalbaar te houden voor werkgevers. De verwachting is dat met de bezuiniging 40.000 leerwerkbanen zullen verdwijnen, voornamelijk in het MKB. De investering die werkgevers moeten doen, is dan simpelweg niet meer te op te brengen. ‘Eeuwig zonde!’ stelt Bouwend Nederland. ‘Juist nu we vakmensen zo hard nodig hebben, zal het wegvallen van de subsidieregeling de instroom zeker niet bevorderen. Dat is niet goed voor onze bedrijven die juist aan de slag willen met goed geschoold personeel, want dat komt de kwaliteit en veiligheid alleen maar ten goede.’
Meer duidelijkheid
Afgelopen vrijdag heeft minister Van Engelshoven de Tweede Kamer laten weten de subsidieregeling voort te willen zetten in 2019, maar nog geen uitsluitsel te kunnen geven over hoe de regeling er precies uit gaat zien. Het is voor VNO-NCW Brabant Zeeland echt zaak dat de regeling voor werkgevers werkbaar blijft. ‘Je kunt vakmanschap nergens beter beleven en leren dan op de werkplek zelf,’ zo vertelt werkgever Arjen Vos .’Kinderen die een vak leren hebben een gegarandeerde toekomst.’ Daar mogen we dus niet op bezuinigen!