Er is een enorme mismatch op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben vacatures, terwijl bij het UWV en de Gemeente nog altijd veel werkzoekenden geregistreerd staan. Logistieke dienstverlener Jan de Rijk is een van die bedrijven met een grote behoefte aan personeel. Van (heftruck)chauffeurs en warehouse medewerkers tot middenkader management. Er is werk voor iedereen die wil werken, toch krijgen ze er vacatures maar moeizaam gevuld. VNO-NCW organiseerde een bijeenkomst waarbij de arbeidsmarktpartners aan tafel schoven bij Jan de Rijk.
Jan de Rijk is een familiebedrijf met lange dienstverbanden. Het is er goed georganiseerd. Alle functies zijn mogelijk. Van ongeschoold tot directeur, er is voor iedereen werk. Ook voor mensen die nu niet meedoen op de arbeidsmarkt.
Samen met werkbedrijf Ergon geeft Jan de Rijk invulling aan het sociaal ondernemen. Het middenkader wordt getraind om de mensen van Ergon goed te begeleiden. Ook heeft het bedrijf samenwerkingsverbanden met Defensie. Ben je klaar bij Defensie, dan wacht je een mooie toekomst bij Jan de Rijk. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld vrouwelijke chauffeurs of arbeidsmigranten. Toch blijft het lastig vacatures te vullen.
Een van de aangeschoven arbeidsmarktpartners die een oplossing zou kunnen bieden is Open Hiring. Een concept dat nog relatief onbekend is in Nederland, maar dat op steeds meer draagvlak kan rekenen. Open Hiring houdt in dat je, als je wilt werken, gewoon aan de slag gaat. Zonder sollicitatiegesprek of cv. De eerste die reageert op een vacature krijgt de baan. Al werkend zal blijken of de persoon en functie een goede match zijn. Als na een maand blijkt dat die match er is, dan krijgt de werkzoekende een contract aangeboden.
Ook het leerwerkloket is aanwezig. Door technologische veranderingen, globalisering en maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie en corona verandert de arbeidsmarkt voortdurend. Door de gestegen levensverwachting en pensioenleeftijd moeten we langer en duurzamer doorwerken. Het Leerwerkloket, een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, roc’s en UWV, helpt en adviseert werkenden, werkzoekenden, scholieren én werkgevers op het gebied van leren en werken vanuit de visie leven lang ontwikkelen.
Het Leerwerkloket ondersteunt werkgevers onder meer met:
Vanuit het onderwijs zit Summa en Bedrijf aan tafel. Zij maken onderdeel uit van het Summa College. De onderwijsinstelling levert maatwerk opleidingen, passend bij de leerbehoefte van een bedrijf of branche. Het doel is te zorgen dat mensen zich kunnen blijven ontwikkelen en dat er steeds een goede aansluiting is tussen arbeidsmarkt en de vraag van bedrijven en instellingen. Er wordt daarvoor hecht samengewerkt met bedrijven en instellingen uit de Brainport regio. Niet alleen voor de opleidingen, maar ook in de vorm van docenten uit het bedrijfsleven.
De coronacrisis zorgt ervoor dat bedrijven na moeten denken over hun werknemers en hun personeelsbeleid. Daarbij zijn er grote verschillen. Er zijn sectoren waar banen, tijdelijk of structureel, verdwijnen. Er zijn ook werkgevers die nog steeds staan te springen om nieuwe medewerkers. Beide groepen staan voor een verschillende uitdaging. Het project Blik op de Toekomst helpt ondernemers met die uitdaging. Lees meer >>