Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Arbeidsmarkt: waarmee moet het kabinet állereerst aan de slag?

Of het nu gaat om bestaanszekerheid, reguleren van flexwerk óf de vraag hoe werken meer lonend kan worden: het kabinet staat voor belangrijke keuzes als het gaat over de arbeidsmarkt. Zo is er in Nederland te veel werk voor te weinig mensen. De productiviteit stagneert en tegelijkertijd zijn we Europees kampioen deeltijdwerken. Met welke onderwerpen moeten de ministers nu het állereerste aan de slag? We vroegen het vier ondernemers.

Meer uren werken

“Op dit moment houdt bureaucratie mensen tegen om meer uren te gaan werken,” trapt Hanane Abdellaoui af. Hanane is oprichter en eigenaar van schoonmaakbedrijf Just Clean. Ze ziet kansen om de arbeidsdeelname in Nederland te vergroten. “Veel mensen willen wel werken, maar zijn bang voor de consequenties. Krijg ik nog steeds een uitkering, als ik een aantal uur per week aan de slag ga? Welke regels gelden dan voor mij? Zo had een van mijn parttime medewerkers een sollicitatieplicht om het aantal niet-gewerkte uren te kunnen verantwoorden. Logisch als je aanspraak wilt maken op een uitkering, maar toch is zij onlangs weer helemaal gestopt met werken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? We zouden meer moeten werken vanuit vertrouwen, wat kunnen mensen naar vermogen bijdragen? Daar is écht winst te behalen!”

Gratis geld

“Zo ken ik een voorbeeld van een medewerker die vijf uur minder ging werken omdat dat netto meer opleverde”, zegt Jeroen Bergen, eigenaar van Primatch HR Groep. “Minder inkomen betekende in dit geval méér toeslag, resulterend in een hoger netto-inkomen. Een regelrechte nachtmerrie voor ondernemers. Méér werken moet altijd méér lonen. Mensen die op zich wel meer zouden willen werken, doen dat nu niet omdat het te weinig extra oplevert. Terwijl ze extra salaris wél goed kunnen gebruikten om bijvoorbeeld een huis te kopen. En er gebeurt nu hetzelfde met het minimumloon. Deze is verhoogd zonder naar toeslagen te kijken. Het resultaat? Werknemers kunnen minder uren werken én toch meer verdienen omdat de toeslagen gelijk blijven. Natuurlijk verlaten mensen de arbeidsmarkt dan voor ‘gratis geld’. We hebben in Nederland dus een serieus fiscaal probleem en moet ook door dit kabinet ook zo worden aangepakt.”

Bestaanszekerheid

“Loonstijging was nodig, maar de snelle groei van de afgelopen periode maakt het voor veel bedrijven moeilijk om internationaal te blijven concurreren,” zegt Rob Looye, CEO van Plato Group. “In sommige sectoren is het minimumloon wel twintig procent gestegen, veel meer dan elders in Europa. We boeten daarmee in op onze concurrentiepositie. Bovendien, met het verhogen van het minimumloon lossen we de problemen rondom bestaanszekerheid niet op. De loonkosten gaan omhoog, deze moeten we doorberekenen aan de consument, en uiteindelijk wordt álles duurder. Stel dat een bedrijf door de opgelopen prijzen marktaandeel verliest, en zou moeten stoppen met bepaalde activiteiten, dan verdwijnen deze banen ook. Dat is nog véél problematischer voor mensen in een kwetsbare positie. Het kabinet kan beter het verschil tussen bruto en netto salaris aanpassen of de werkkostenregeling verhogen. Leg in elk geval de rekening niet geheel bij het bedrijfsleven, want dat komt als een boemerang terug.”

Flexwerken

“We zien dat de overheid flexwerken wil inkaderen, maar er wordt niet voldoende beseft hoeveel bedrijven hiervan afhankelijk zijn in hun bestaansrecht,” zegt Pim Graafmans, oprichter van het freelance platform YoungOnes. “Bedrijven hebben wendbaarheid nodig bij ‘piek en ziek’, die ze niet kunnen opvangen met hun reguliere medewerkers. Je ziet dat bedrijven een dag of meer dicht moeten omdat ze te weinig personeel hebben. Daarnaast willen de zzp’ers helemaal geen vast contract. Zo bestaan de gebruikers van het YoungOnes-platform voor negentig procent uit studenten. Dit zijn jongeren die willen werken op het door hen gekozen tijdstip tegen hun eigen voorwaarden. Zíj bepalen of ze een klus aannemen, of niet. Toch moeten bedrijven straks gaan aantonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Er wordt gehandhaafd op onderdelen die niet precies vastliggen. Het creëert onzekerheden bij werkgevers die geen freelancers meer in dienst durven nemen. Daar maak ik me nu écht zorgen om. Het kabinet zou moeten inzien dat er een zekere vorm van flexarbeid nodig is en nodig zal blijven.”

Robots

“We hebben de factor arbeid zo schaars en duur gemaakt dat dat de prikkel om de robotiseren en automatiseren versneld wordt,” zegt Jeroen. “Robots zijn nooit ziek en altijd inzetbaar. Zulke investeringen betalen zich binnen een mum van tijd terug. Maar Nederland blijft kampen met arbeidskrapte omdat banen zullen veranderen. Het aantal banen zal niet per sé verminderen! Het kabinet zou moeten waken voor een nieuwe tweedeling die dit kan veroorzaken: werknemers die kunnen omgaan met vergaande automatisering en beschikken over de benodigde digitale vaardigheden, én werknemers die dat niet kunnen. We zullen deze transitie in onze maatschappij in goede banen moeten gaan leiden door medewerkers te scholen en mee te nemen in de nieuwste ontwikkelingen.”

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt en onderwijs
deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl, 06-24359180.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement