Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Stikstofimpasse: tijd voor een oplossing

Brabant heeft zich met het strengste stikstofbeleid van Nederland in een complexe positie gemanoeuvreerd. Extern salderen van stikstofrechten is niet toegestaan, en als enige wil Brabant de latente ruimte in vergunningen actief reduceren. Deze ruimte, die bedrijven vaak nodig hebben om te verduurzamen, wordt daardoor beperkt. Dit staat haaks op Europese en nationale doelstellingen die juist inzetten op het versnellen van duurzame energieprojecten. Wij vinden dit beleid contraproductief en onnodig.

Op 29 november 2024 maakten we gebruik van de mogelijkheid ons standpunt hierover toe te lichten aan de Brabantse Provinciale Staten. Lees de inspreeknotitie hier.

Positief: Daling stikstofuitstoot

Ondanks de zorgen zijn er tal van positieve ontwikkelingen:

  • De stikstofuitstoot (emissie en depositie) daalt al jaren en zal blijven dalen.
  • De Raad van State stelde vast dat de emissie van stikstofoxiden tussen 2017 en 2030 met 30% daalt.
  • Slechts 4% van de stikstofdepositie in Brabantse Natura 2000-gebieden komt door wegverkeer en industrie.

Deze cijfers laten zien dat het mogelijk is om ecologie en economie beter in balans te brengen, terwijl de economische ontwikkeling door het huidige beleid steeds meer stokt. Talloze investeringen liggen momenteel stil, waaronder een miljoenenproject voor een fabriek in West-Brabant die juist schoner en duurzamer zou worden. De combinatie van vergunningskramp, netcongestie en de stikstofimpasse werkt verstikkend en ontneemt bedrijven de noodzakelijke bewegingsruimte.

Pragmatisch

Om de stikstofcrisis op te lossen vinden we dat het stikstofbeleid pragmatischer moet zijn. Volgende uitgangspunten dragen daaraan bij:

  • Koppel stikstofbeleid aan de energietransitie: Het verminderen van CO2-uitstoot verlaagt automatisch stikstofuitstoot. Maak beleid dat deze synergie benut.
  • Voer een realistische drempelwaarde in: Stel grenzen die aansluiten bij de aanpak in omliggende landen, aangezien lucht geen landsgrenzen kent.
  • Sta extern salderen toe: Bedrijven moeten flexibel stikstofrechten kunnen overnemen.
  • Bescherm latente vergunningsruimte: Deze ruimte is essentieel voor verduurzaming en groei.

Tot zover het pleidooi van VNO-NCW Brabant Zeeland. Wij sluiten ons aan bij de zojuist gepresenteerde aanpak over stikstof van moederorganisatie VNO-NCW, in aanloop naar het debat in de Tweede Kamer de eerste week van december. Deze aanpak, onder het motto ‘tijd voor een oplossing’, biedt een uitweg de stikstofcrisis. Het betreft een Emissiereductieplan dat VNO-NCW samen met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en Bouwend Nederland heeft samengesteld.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Jan van Mourik, manager belangenbehartiger, via mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement