Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Gebruik de Sustainable Development Goals (SDG’s) en maak uw mkb-bedrijf succesvoller

ESG (Environmental, Social en Governance) biedt mkb-ondernemingen de kans om zich een succesvolle duurzaamheidsstrategie eigen te maken. Hiermee worden zij succesvoller en houden ze hun stakeholders tevreden. In deze blog leggen we het ESG-landschap voor het MKB uit aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Daarnaast bieden we u praktische inzichten voor de integratie van de ESG-principes in uw bedrijfsvoering.

Benieuwd naar wat ESG inhoudt en waarom het belangrijk is voor uw organisatie? Lees: Wat is ESG en wat is de impact op mijn onderneming?

Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties oftewel de Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen een belangrijk kader voor duurzaamheidsambities van bedrijven. Deze 17 wereldwijde doelen hebben als doel om tegen 2030 belangrijke uitdagingen aan te pakken, zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Zoals u op bijgaande afbeelding ziet, kunnen we deze onderverdelen op de Environment (Milieu), Social (Maatschappij) en Governance (Zakelijk gedrag).

Milieufactoren: CO2-voetafdruk verminderen en efficiënt gebruik van hulpbronnen

De “E” in ESG richt zich op de impact van bedrijven op het milieu. Bedrijven wordt steeds vaker gevraagd hun CO2-voetafdruk te verkleinen, hulpbronnen efficiënt(er) te beheren en afval te minimaliseren. Belangrijke SDG’s die aansluiten bij ‘environment’ zijn onder andere:

  • Doel 6: Schoon water en sanitair
  • Doel 7: Betaalbare en duurzame energie
  • Doel 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Doel 13: Klimaatactie
  • Doel 14: Leven in het water
  • Doel 15: Leven op het land
  • Doel 17: Partnerschap om de doelstellingen te bereiken

Door zich te richten op deze doelen, kan uw bedrijf bijdragen aan wereldwijde duurzaamheid en tegelijkertijd kosten besparen en de continuïteit op lange termijn waarborgen. Investeren in hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie, vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verlaagt de energiekosten. Bovendien kunnen afvalbeheerstrategieën, zoals recycling en circulaire economie, de operationele kosten verlagen.

Investeringen in het beperken van uw milieu-impact, zoals inzet van duurzame materialen, het optimaliseren van energieverbruik en het implementeren van groene toeleveringsketens, verbetert de ESG-prestaties en spreekt milieubewuste klanten aan. Dit komt uw merkreputatie ten goede.

Sociale factoren: Verantwoordelijkheid en inclusiviteit binnen de gemeenschap

De “S” in ESG benadrukt de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven richting werknemers, de gemeenschappen en klanten. Voor het MKB betekent dit dat zij eerlijke werkomstandigheden waarborgen, diversiteit en inclusie bevorderen en de lokale gemeenschap ondersteunen.

Belangrijke SDG’s die hierbij aansluiten zijn onder andere:

  • Doel 1: Geen armoede
  • Doel 2: Geen honger
  • Doel 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Doel 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Doel 5: Gendergelijkheid
  • Doel 6: Schoon water en sanitair
  • Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
  • Doel 10: Ongelijkheid verminderen
  • Doel 11: Duurzame steden en gemeenschappen
  • Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Uw bedrijf kan bijdragen door eerlijke lonen te betalen, werkplekken veilig te houden en een inclusieve omgeving te creëren. Maatregelen ter bevordering van gendergelijkheid, kansen voor mensen met een handicap en het verminderen van discriminatie verbeteren de bedrijfscultuur, wat leidt tot hogere medewerkerstevredenheid en behoud.

Sociale verantwoordelijkheid omvat ook betrokkenheid bij de gemeenschap. Veel mkb’ers ondersteunen lokale goede doelen, bieden scholing aan voor achtergestelde bevolkingsgroepen en werken actief samen met onderwijsinstellingen. Deze acties komen niet alleen de gemeenschap ten goede, maar verhogen ook het vertrouwen en de merkloyaliteit vanuit klanten.

Governancefactoren: Transparante en ethische bedrijfsprocessen

Governance, de “G” in ESG, omvat ethiek, transparantie en verantwoording. Voor MKB-bedrijven houdt dit in dat zij de integriteit bevorderden, corruptie vermijden en eerlijke besluitvorming waarborgen.

Belangrijke SDG’s die hierbij aansluiten zijn onder andere:

  • Doel 5: Gendergelijkheid
  • Doel 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Doel 10: Ongelijkheid verminderen
  • Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Doel 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten
  • Doel 17: Partnerschap om de doelstellingen te bereiken

Goed bestuur begint met het opstellen van duidelijke maatregelen die integriteit, ethisch gedrag en naleving van regelgeving borgen. Transparantie in financiële rapportages en toeleveringsketens, evenals anticorruptiebeleid, helpen uw bedrijf om de integriteit te behouden en voorkomen reputatieschade.

Het gebruik van zorgt ervoor dat beslissingen ten goede komen aan alle belanghebbenden: inclusief klanten, medewerkers, leveranciers en de gemeenschap. Diverse bestuurslagen met verschillende perspectieven kunnen de besluitvorming verbeteren en de kans op vooringenomenheid of onethische praktijken verminderen.

Waarom SDG’s een solide kader bieden voor ESG-implementatie in het MKB

De 17 SDG’s bieden een goed kader dat mkb-bedrijven helpt de ESG-principes effectief te implementeren en stelt hun in staat om de doelen te bepalen waarop zij een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren. Door gebruik te maken van de SDG’s kan uw bedrijf aan haar interne ESG-strategie bouwen en bijdragen aan wereldwijde duurzaamheidsinspanningen. Daarnaast helpt dit kader u in de communicatie over uw prestaties op het gebied van ESG  richting stakeholders als investeerders, klanten en toezichthouders.

Enkele voorbeelden van SDG-mapping voor het MKB:

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Het MKB kan zich richten op de productie van duurzame producten die afval minimaliseren en een langere levensduur hebben. Door het gebruik van recyclebare materialen of het creëren van repareerbare producten, kunnen zij bijdragen aan een circulaire economie.

Doel 13: Klimaatactie

Het MKB kan een rol spelen in het aanpakken van klimaatverandering door duurzame praktijken te implementeren die de uitstoot verminderen. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van energie-efficiënte oplossingen, het verminderen van grondstofverbruik of de integratie van hernieuwbare energie in de bedrijfsvoering omvatten.

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Het MKB kan eerlijk werk bevorderen door veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden te waarborgen, arbeidsrechten te respecteren en concurrerende lonen aan te bieden, zowel binnen het bedrijf als in de hele toeleveringsketen. Investeren in de ontwikkeling van werknemers verhoogt de productiviteit en bevordert duurzame groei, wat zowel het bedrijf als de medewerkers ten goede komt.

Doel 10: Ongelijkheid verminderen

Het MKB kan ongelijkheid verminderen door gelijke kansen te bieden aan alle medewerkers, ongeacht achtergrond, en carrièremogelijkheden te creëren voor ondervertegenwoordigde groepen. Door het garanderen van eerlijke lonen, anti-discriminatiebeleid en wervingsbeleid op basis van competenties, stimuleren zij een inclusievere werkomgeving die sociale mobiliteit en cohesie bevordert.

Doel 16: Vrede, justities en sterke publieke diensten

Het MKB bevordert vrede en recht door sterk bestuur te handhaven, transparantie te waarborgen en zich te houden aan ethische bedrijfsnormen. Door verantwoordelijkheid te stimuleren, corruptie te bestrijden en de rechtsstaat te respecteren, bouwen zij vertrouwen op en dragen zij bij aan stabielere overheidsinstituten.

Aan de slag: praktische actiepunten voor het MKB

De eerste stap voor het MKB in het ESG-landschap is het uitvoeren van een materialiteitsanalyse – een onderzoek naar de ESG-kwesties die het meest relevant zijn voor uw bedrijf. Dit helpt u om prioriteiten te geven aan de gebieden die de grootste impact hebben op uw belanghebbenden.

Vervolgstappen na het uitvoeren van de materialiteitsanalyse zijn:

  • Begin klein: Kies voor laagdrempelige, energiebesparende technieken, zoals het overschakelen op energiezuinige apparaten of afvalreductie. Waarschijnlijk doet u al veel op het gebied van ESG, zonder dat u zich hiervan bewust bent.
  • Duurzaamheid binnen de toeleveringsketen: Kies voor leveranciers met die het aantoonbaar goed doen op het gebied van ESG. Kies zoveel mogelijk voor duurzaam geproduceerde materialen of gecertificeerde producten zoals biologisch of fair trade.
  • Betrek uw stakeholders: Betrek uw werknemers, klanten en leveranciers in uw ESG-traject door hun feedback te vragen en samen te werken aan duurzaamheidsprojecten.

Door deze kleine maar betekenisvolle stappen te nemen, kan uw bedrijf snel vooruitgang boeken in de ESG-prestaties.

Conclusie

MKB-organisaties willen concurrerend blijven en voelen steeds meer maatschappelijke druk om ESG-principes te omarmen. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties bieden mkb-bedrijven een duidelijk kader om hiermee aan de slag te gaan. Door ESG te omarmen, kunnen bedrijven kosten besparen, hun merk versterken en de loyaliteit van werknemers en klanten vergroten.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement