Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Nieuwe Sluis in Terneuzen biedt economische impuls voor Zeeland en daarbuiten

Met een groots ceremonieel gebaar werd de Nieuwe Sluis in Terneuzen op 11 oktober 2024 officieel geopend door Koning Willem-Alexander van Nederland en Koning Filip van België. Deze sluis vormt een belangrijke schakel in haven North Sea Port, de economische ruggengraat van Zeeland, en wordt gezien als een katalysator voor de regionale en internationale handel.

De Nieuwe Sluis, door zijn omvang een van de grootste sluizen ter wereld, speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de doorvoer tussen de havens van Gent, Terneuzen en de Noordzee. Er kunnen niet alleen veel grotere schepen worden geschut, maar zeker zo belangrijk, ook veel meer schepen, zowel zeeschepen als binnenvaartschepen. Maar de impact gaat veel verder dan alleen de directe havenactiviteit. De sluis verbindt de regio nog sterker met belangrijke handelsroutes richting het Europese achterland. Dat betekent een directe versterking voor bedrijven die afhankelijk zijn van logistieke ketens en exportmogelijkheden.

Kansen voor bedrijven in de regio en daarbuiten

De voordelen van deze nieuwe infrastructuur zijn niet enkel te voelen door de havengebonden bedrijven. Volgens VNO-NCW Brabant Zeeland zal de Nieuwe Sluis een breed scala aan bedrijven in de keten een duw in de rug geven.

“De sluis zorgt niet alleen voor een betere doorstroming van goederenvervoer over water, maar trekt ook nieuwe bedrijvigheid aan,” aldus Erik van Oosten van VNO-NCW Zeeland. “Veel bedrijven in onze achterban zijn nu beter gepositioneerd om te profiteren van de verbeterde logistieke verbindingen.”

Logistieke bedrijven, industriële producenten, toeleveranciers en nautische dienstverleners kunnen hun bedrijfsvoering efficiënter maken dankzij de  hogere capaciteit van de sluis en daardoor betrouwbare planning van transporten. Hierdoor kunnen ze sneller en kosteneffectiever opereren, wat hun concurrentiepositie binnen zowel de Nederlandse als internationale markten versterkt.

Versterking van Zeeland als economische hub

De opening van de Nieuwe Sluis is een versterking van de positie van Zeeland als logistieke en economische hub. Niet alleen wordt de regio aantrekkelijker voor binnenlandse en buitenlandse investeerders, maar ook ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor uitbreiding van bestaande bedrijven. De verbeterde toegang tot het achterland van Europa, biedt mogelijkheden voor handelsgroei., wat zal leiden tot meer werkgelegenheid en economische groei in de regio.

Daarnaast zal de aanwezigheid van deze moderne sluis het vestigingsklimaat van Zeeland verder versterken. Bedrijven zullen eerder geneigd zijn om zich in de regio te vestigen of uit te breiden, gezien de verbeterde infrastructuur en de strategische ligging tussen belangrijke Europese markten.

Internationale samenwerking als sleutel tot succes

De succesvolle samenwerking tussen Nederland en België is een belangrijk aspect van het succes van dit project. De Nieuwe Sluis verbindt niet alleen de twee landen op economisch vlak, maar ook op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Door samen te werken, konden beide landen dit enorme project realiseren.

De Nieuwe Sluis in Terneuzen is een symbool van vooruitgang en samenwerking, en zal zonder twijfel een cruciale rol spelen in het versterken van de economische fundamenten van Zeeland, van Gent en ver daarbuiten.

Vragen of meer informatie?

Neem dan even contact op met Erik van Oosten, regiomanager VNO-NCW Zeeland.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement