Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Wat is ESG en wat is de impact op mijn onderneming? | Newtone

ESG (Environmental, Social en Governance) vertegenwoordigt een reeks criteria die worden gebruikt om de impact van een organisatie op de wereld te beoordelen. In deze blog gaan we in op wat ESG is, waarom het belangrijk is voor uw organisatie en hoe u ESG in uw bedrijfsstrategie integreert.

Wat betekent ESG?

ESG omvat drie kernpijlers die de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een bedrijf meten, en die steeds meer worden erkend als essentieel voor langdurig succes:

Environmental (milieu): Deze pijler richt zich op de impact van een bedrijf op het milieu, zoals de ecologische voetafdruk, afvalbeheer, behoud van grondstoffen en naleving van milieuregels. Prioriteren van duurzaamheid omvat onder meer het verminderen van emissies, verbeteren van energie-efficiëntie en ondersteunen van biodiversiteit.

Social (sociaal): Dit onderzoekt hoe een bedrijf omgaat met relaties met belanghebbenden en gemeenschappen. Het dekt onderwerpen zoals arbeidspraktijken, werknemersveiligheid, diversiteit, inclusie en maatschappelijke betrokkenheid. Sterke sociale praktijken verhogen de aantrekkingskracht van werkgevers en de loyaliteit van klanten.

Governance (bestuur): Dit verwijst naar de systemen en praktijken die een bedrijf gebruikt om zichzelf te besturen, wettelijke naleving te waarborgen en tegemoet te komen aan de behoeften van belanghebbenden. Belangrijke gebieden zijn onder meer diversiteit binnen de raad van bestuur, beloning van bestuurders, aandeelhoudersrechten, transparantie en ethisch zakelijk gedrag.

Waarom heeft ESG impact op mijn mkb-onderneming?

Op het eerste gezicht lijkt ESG misschien vooral een zorg voor grotere bedrijven of organisaties in streng gereguleerde industrieën. Toch wordt ESG steeds relevanter voor alle soorten organisaties, ongeacht grootte of sector, waaronder het mkb. Hieronder lichten we toe waarom ESG ook voor u belangrijk is:

ESG en toegang tot kapitaal

Investeerders houden steeds meer rekening met ESG-factoren in hun investeringsbeslissingen, niet alleen om ethische redenen, maar ook omdat bedrijven met sterke ESG-praktijken worden gezien als betere langetermijninvesteringen met stabielere en consistentere rendementen. Veel institutionele investeerders, zoals pensioenfondsen en beleggingsfondsen, beoordelen bedrijven op basis van ESG-criteria, aangezien bedrijven die goed presteren op ESG-gebied vaak worden beschouwd als minder risicovol en duurzamere investeringen. Dit kan bedrijven helpen om aan investeerdersverwachtingen te voldoen, kapitaal aan te trekken en mogelijk de financieringskosten te verlagen.

Naleving van regelgeving

Nu wereldwijde regelgeving rondom milieubescherming, sociale rechtvaardigheid en corporate governance (ESG) steeds strenger wordt, is het belangrijk dat bedrijven voorop blijven lopen om hieraan te voldoen. Wereldwijd introduceren overheden strengere normen, de industrie beweegt richting gestandaardiseerde rapportagekaders en de Europese Commissie ontwikkelt speciale regelgeving voor mkb. Door nu ESG te integreren in je bedrijfsvoering, kun je het risico op juridische boetes, financiële verliezen en reputatieschade minimaliseren, terwijl je voldoet aan zowel de huidige als toekomstige regelgeving.

ESG en risicobeheer

ESG-factoren zijn belangrijk bij het identificeren en beperken van risico’s die de lange termijn levensvatbaarheid van een bedrijf kunnen beïnvloeden. Bedrijven moeten rekening houden met milieurisico’s, zoals klimaatverandering, en sociale risico’s, zoals arbeidspraktijken, die aanzienlijke uitdagingen kunnen vormen. Door inzicht te krijgen in het ESG-landschap kunnen bedrijven deze risico’s beter hierop anticiperen en reageren. Dit beschermt de bedrijfsvoering en reputatie.

ESG versterkt reputatie en klantloyaliteit

Vandaag de dag zijn consumenten beter geïnformeerd over de bedrijven waarvan zij (indirect) klant zijn. Ze geven de voorkeur aan organisaties die hun waarden delen, vooral ondernemingen die zich inzetten voor milieu- en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door ESG-principes te omarmen, kan je bedrijf een positieve reputatie opbouwen en klantloyaliteit vergroten. Dit is niet alleen een leuke bijkomstigheid, maar kan ook een significant concurrentievoordeel opleveren in drukke markten.

Aantrekken en behouden van talent

Investeren in ESG bevordert niet alleen een positieve werkomgeving, maar trekt ook toptalent aan, vooral onder jongere generaties. Volgens de Net Positive Employee Barometer, onder leiding van voormalig Unilever-CEO Paul Polman, heeft 30% van de werknemers in de VS en het VK een baan verlaten vanwege het gebrek aan ESG-acties van hun werkgever op gebieden zoals klimaatverandering en ongelijkheid. Millennials en Generatie Z, die ethisch ondernemen en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben, voelen zich vooral aangetrokken tot bedrijven met sterke ESG-verbintenissen. Werkplekken die zorg voor mens en milieu benadrukken, ervaren hogere betrokkenheid en tevredenheid van werknemers. Dit vertaalt zich in hogere productiviteit en minder personeelsverloop.

3 stappen om te starten met ESG

Bent u overtuigd van het belang van ESG, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan delen wij graag enkele praktische stappen om ESG in uw bedrijf te integreren:

  1. Evalueer je huidige ESG-status

Begin met het evalueren van je huidige ESG-prestaties om te begrijpen waar je bedrijf staat. Dit omvat het beoordelen van je milieu-impact, sociale impact en bestuursstructuur. Identificeer waar je goed presteert en waar verbetering nodig is. Gebruik gevestigde hulpmiddelen en frameworks, zoals de Global Reporting Initiative (GRI)-standaarden of de richtlijnen van de Sustainability Accounting Standards Board (SASB), om je beoordeling te begeleiden.

  1. Stel duidelijke ESG-doelen en -doelstellingen

Om ESG effectief in je bedrijfsstrategie en besluitvorming te integreren, begin je met het stellen van specifieke, meetbare doelen. Je evaluatie moet doelen opleveren die nauw aansluiten bij je industrie en zijn afgestemd op de meest kritieke ESG-factoren voor je bedrijf. Deze doelen moeten je inzet voor duurzaamheid laten zien, terwijl ze een betekenisvolle impact maken in gebieden die essentieel zijn voor je langetermijnsucces. Stel daarnaast belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s) vast om de voortgang te volgen en verantwoordelijkheid binnen je team te waarborgen.

  1. Betrek je stakeholders

ESG is een gezamenlijke inspanning die input vereist van verschillende stakeholders, waaronder werknemers, klanten, investeerders en gemeenschappen. Betrek deze groepen om hun zorgen en verwachtingen te begrijpen. Communiceer regelmatig je ESG-doelen en voortgang naar deze groepen en vraag om hun input. Dit bouwt niet alleen vertrouwen op, maar levert ook waardevolle inzichten die je ESG-strategie kunnen verbeteren.

Nog zoekende? Newtone helpt je verder!

ESG is niet langer optioneel, het is essentieel. Bedrijven die ESG-principes omarmen, zijn beter in staat om risico’s te beheersen, talent aan te trekken en sterke relaties op te bouwen met klanten en investeerders. Naast deze voordelen spelen ze een vitale rol in het bevorderen van een duurzamere en rechtvaardigere wereld, een verantwoordelijkheid die we allemaal delen.

Wil je ontdekken wat investeren in ESG jou kan opleveren? Neem gerust contact op met een Newtone ESG -specialist voor een gratis demo.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement