Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Netcongestie Zeeland: (alles wat een ondernemer moet weten)

Nederland moet groener. Dus hebben we meer groene energie nodig. De vraag naar groene energie steeg explosief en plots ontstond er file op het elektriciteitsnet. Zo ontstond er netcongestie in Zeeland en de rest van Nederland.

Het vertelt wederom dat veel ondernemers graag meegaan in de regels die de overheid oplegt, maar dat het momenteel niet (voor iedereen) praktisch realiseerbaar is om te verduurzamen worden.

Zo ontstaat er een enorm probleem: ondernemers worden verplicht om te voldoen aan regels, terwijl dat niet eens haalbaar is. Voorlopig is het probleem namelijk nog niet opgelost, meldde Tennet eerder al. In dit artikel vertellen we jou als Zeeuwse ondernemer alles over netcongestie en geven we je wat tips en handvatten. Of wil je meteen kennismaken en bekijken of we iets voor je kunnen betekenen? Klik dan op de knop hieronder.

Ik wil kennismaken

Netcongestie in Zeeland: hoe staat het ervoor? 

Het Nederlandse elektriciteitsnet raakt overbelast. In Zeeland al helemaal, het hoogspanningsnet in Zeeland heeft bijna de maximale capaciteit bereikt. Dat komt voornamelijk door een sterke toename van aanvragen voor nieuwe aansluitingen van grote energieprojecten. 

Denk hierbij aan elektrolysers, batterijen en de elektrificatie van industriële processen. Soms is de vraag naar elektriciteitstransport groter dan het net aankan, dit noemen we netcongestie. Dit komt doordat we soms veel elektriciteit opwekken en soms veel verbruiken, wat allemaal door dezelfde kabels gaat. 

De netbeheerder moet daarom maatregelen nemen, zoals het vervangen van kabels en investeren in uitbreidingen. Dit duurt echter lang en is niet voldoende. Daarom moeten aanvragen voor transportcapaciteit vaak worden geweigerd, wat nadelig is voor groeiende en verduurzamende ondernemers. Daarom moeten ondernemers, overheden en netbeheerders samen naar oplossingen zoeken, zowel landelijk als regionaal. 

TenneT en Stedin hebben gezamenlijk een congestieonderzoek uitgevoerd om te bepalen hoe het elektriciteitsnet efficiënter kan worden gebruikt. Door technische ingrepen en de inzet van flexibel vermogen, zoals batterijen, is er op sommige delen van het net extra capaciteit vrijgekomen. Dit helpt om de wachttijd voor nieuwe aansluitingen te verkorten, hoewel het niet alle aanvragen kan dekken​, legt TenneT uit. ​​

Samenvatting:

  • Het elektriciteitsnet in Zeeland heeft de maximale capaciteit bereikt
  • Wat is netcongestie?
  • Maatregelen netbeheerder
  • Congestieonderzoek van TenneT

Wat zijn de gevolgen van netcongestie voor Zeeuwse ondernemers? 

Helaas raakt de situatie rondom netcongestie ondernemers in het hart. Hieronder hebben we een aantal gevolgen voor je op een rijtje gezet. En helaas: die zijn niet mals. 

  • Gestokte bedrijfsontwikkeling:

    • Bedrijven die willen uitbreiden of verduurzamen, kunnen geen nieuwe of zwaardere aansluitingen op het elektriciteitsnet krijgen. Dit leidt tot vertragingen in bedrijfsontwikkelingen en onzekerheid in toekomstplannen, wat het vestigingsklimaat in Zeeland onder druk zet​ (Provincie Zeeland)​​​.
  • Duurzaamheidsinitiatieven worden stopgezet: 

    • Door de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet kunnen bedrijven die willen overstappen op duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, geen nieuwe aansluitingen krijgen. Dit belemmert de voortgang van verduurzamingsprojecten en vermindert de effectiviteit van de energietransitie in de regio​ (Stedin)​​.
  • Impact op transportcapaciteit:

    • Netcongestie leidt tot wachtlijsten voor transportcapaciteit, wat een directe impact heeft op de voorziening van elektriciteit aan belangrijke maatschappelijke instellingen zoals ziekenhuizen en scholen. Dit resulteert in prioritering van deze instellingen, waardoor andere zakelijke klanten langer moeten wachten. Bovendien leidt het ook tot economische nadelen door verlies van investeringskansen en vermindering van concurrentievermogen​​​ (TenneT)​.

Zo ga je als ondernemer om met netcongestie

Bij de pakken neerzitten is helaas geen optie. VNO-NCW Brabant Zeeland weet hoe lastig de situatie is voor ondernemers en biedt daarom een aantal handvatten. Voor meer en uitgebreidere uitleg kun je hier terecht. 

Ook is het leuk om te zien hoe andere ondernemers zich al in de frontlinie begeven op het gebied van netcongestie. En dan bedoelen we natuurlijk ondernemers die meedenken over creatieve oplossingen.Die zijn hier te vinden

  • Gebruik een directe lijn.

Met een directe lijn lever je direct elektriciteit aan een grootverbruiker zonder dat je het algemene elektriciteitsnet gebruikt. De afnemer gebruikt dus gelijk de opgewekte elektriciteit. Je ontkracht het bestaande netwerk en draagt bij aan de oplossing op deze manier. 

  • Neem een groepscontract

Met een groepscontract spreek je met meerdere bedrijven gezamenlijk contractvermogen af met de netbeheerder. De oplossing staat in veel gevallen ook bekend als ‘energiehub’. Het belangrijkste kenmerk is dat u als afnemer zelf ‘slimme sturing’ realiseert. 

  • Cable Pooling

Met cable pooling combineer je verschillende energiebronnen met één netaansluiting. In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van minimaal 2 bronnen die elektriciteit produceren, zoals zon en wind. Zo gebruik je de beschikbare netcapaciteit beter. Door het delen van één kabel voorkom je extra aansluitkosten én dubbele periodieke netbeheerderskosten.

  • Capaciteitbeperkend contract

Een capaciteitsbeperkend contract (CBC) biedt ondernemers de mogelijkheid om hun elektriciteitsverbruik flexibel aan te passen op basis van de beschikbare capaciteit op het net. 

  • Elektriciteitsconversie als oplossing

Bij conversie van elektriciteit worden de overschotten aan elektriciteit(uit bijvoorbeeld wind en zon) omgezet naar andere energievormen zoals warmte of waterstof. Onder deze oplossing valt alleen het omzetten naar een andere energievorm zonder dit weer terug te zetten naar elektriciteit.

Elektriciteitsconversie biedt een oplossing voor netcongestie door het flexibel inzetten van overschotten aan opgewekte energie. Het maakt energieopslag in verschillende vormen mogelijk. 

Daardoor ben jij als ondernemer minder afhankelijk van het directe aanbod van hernieuwbare energiebronnen. Een goed voorbeeld hiervan is het omzetten van elektriciteit naar warm water en die op te slaan in boilervaten.

  • Elektriciteitsopslag

Overschotten aan elektriciteit sla je op in een batterij om op een later moment te gebruiken. Dit is een oplossing voor netcongestie omdat de batterij laadt wanneer er capaciteit is. 

Deze capaciteit voor laden van de batterij kan komen uit opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen en/of windturbines of door het gebruiken van de netaansluiting. Een batterij geeft tijdelijk extra vermogen wanneer je deze combineert met beschikbaar transportvermogen.

  • Energiesturing

Met energiesturing pas je real-time energieverbruik van apparaten aan. Met energiesturing door een energiebeheersysteem verbruiken bijvoorbeeld laadpalen meer stroom wanneer er veel zonne-energie is. 

Ook kan het systeem processen die veel energie vragen (bijvoorbeeld productielijnen) tijdelijk uitzetten om netcongestie te voorkomen en piekbelastingen te verminderen.

Speerpunten VNO-NCW Brabant Zeeland over netcongestie in Zeeland

Het probleem rondom netcongestie sleept nu voort, daarom vindt VNO-NCW Brabant Zeeland dat er actie genomen moet worden, voor meer informatie kun je hier terecht. Dit zijn onze speerpunten, waarmee we Zeeuwse ondernemers helpen

  • Investeer in uitbreiding elektriciteitsnetwerk: 

Er moet fors geïnvesteerd worden in de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk. Denk aan de aanleg van nieuwe hoogspanningsstations en uitbreiding van de bestaande infrastructuur om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen​​​ (VNO-NCW Brabant Zeeland)​.

Wil je hier meer over weten? Klik dan op de knop hieronder. We maken graag kennis om te bekijken wat belangrijk is voor jouw bedrijf.

Ik wil graag kennismaken
  • Benut je netwerk: 

Naast uitbreiden is het noodzakelijk om het huidige netwerk beter te benutten. Dit kan door middel van congestiemanagement, waarbij de belasting van het netwerk wordt gespreid door de dag heen. Oplossingen zoals energieopslag, onderlinge belevering tussen bedrijven en het tijdelijk van het net halen van zonneparken worden voorgesteld om overbelasting te voorkomen​.

  • Versnel beleid: 

Er is haast geboden bij het beleid, daarom hameren we op snelheid rondom tijdelijke en permanente oplossingen. Denk aan samenwerking met netbeheerders zoals TenneT en Stedin om ervoor te zorgen dat de geïdentificeerde oplossingen snel en effectief worden geïmplementeerd. Ook pleiten we voor aanpassingen in wet- en regelgeving om oplossingen sneller te implementeren.

  • Werk samen: 

VNO-NCW Brabant Zeeland benadrukt dat samenwerking tussen bedrijven, netbeheerders en overheden cruciaal is, willen we een betere toekomst. Daarom organiseren we bijeenkomsten en werksessies om kennis en ideeën uit te wisselen en gezamenlijk te werken aan de uitdagingen van netcongestie​​​.

Een berg informatie, ja. En voor elke ondernemer verschillen specifieke problemen. Graag helpen wij jou persoonlijk verder. Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Jan van Mourik, belangenbehartiger Milieu & Duurzaamheid
mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl | 06-25051509

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement