Arbeidsproductiviteit: hoe verhoog je die? Iedere ondernemer wil natuurlijk dat zijn personeel elke dag weer alles uit zijn mars haalt. Klinkt logisch, maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen!
Hoe hoger de arbeidsproductiviteit, hoe meer je produceert in dezelfde tijd. Dit is goed voor de economie, kan zorgen voor hogere lonen en een betere levensstandaard.
Aan de hand van vijftien voorbeelden geven we aan hoe jij als werkgever ervoor kan zorgen dat je personeel het onderste uit de kan haalt. Zo kun je ervoor zorgen dat je werknemers dag in dag uit optimaal presteren.
Arbeidsproductiviteit kan verbeteren door nieuwe technologie, betere training van werknemers en efficiënter werken.
Benieuwd naar de methoden, waarmee je de arbeidsproductiviteit verbetert? Je ontdekt ze hieronder!
De hamvraag waar elke ondernemer naar op zoek is, natuurlijk. Hieronder staan vijftien manieren om je arbeidsproductiviteit te vergroten op een rij.
Stuk voor stuk hebben we de punten verduidelijkt.
Diezelfde boost helpt personeel om in de toekomst betere resultaten te halen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Aan jou als leidinggevende of directeur de taak om de juiste doelen te stellen.
Dit begint met goede apparatuur, variërend van bureaus tot aan gereedschap. Maar ook goede pensioenvoorwaarden dragen bij aan een goede werkomgeving. En dat draagt bij aan blijer personeel – wat vaak beter presteert.
Bovendien geeft feedback ook de kans om personeel inzicht te geven in wat beter gaat. Persoonlijke stappen werken als brandstof en zorgen ervoor dat de arbeidsproductiviteit verhoogd wordt.
Denk aan technologische ontwikkelingen zoals AI. Veel mensen denken dat AI een enorme invloed krijgt komende jaren. Hier kan je op inspelen door een training voor te laten regelen. Dit soort dingen verschillen uiteraard, maar probeer aan te voelen wat er in je team speelt zodat je hiermee aan de slag kan.
AI is hier een voorbeeld van, maar technologische innovatie kan ook over hele andere dingen gaan. Per sector verschillen zulke dingen en daarom is het belangrijk dat je binnen jouw eigen sector onderzoekt wat meerwaarde heeft.
Zo zijn er tegenwoordig kantoren die tot laat in de avond of zelfs 24 uur per dag open zijn, om ervoor te zorgen dat personeel zelf kan indelen wanneer ze werken. Wanneer personeel werkt op tijden die ze zelf bepalen geeft ze dat meer regie, hetgeen zomaar tot meer productiviteit kan leiden.
Trek het eens naar jezelf als persoon toe: ben je bereid een extra stapje te zetten als daar een beloning aan hangt? En wat moet die beloning dan zijn?
Ook de sfeer binnen een bedrijf draagt hieraan bij. De bedrijfscultuur zorgt ervoor dat mensen zich comfortabel voelen om over de simpelste dingen te communiceren.
Een aantal vergaderingen en/of besprekingen is natuurlijk nodig, maar om ze waardevol en effectief te houden is het belangrijk dat ze niet te lang duren. Ze kosten tijd en hebben opvolging nodig.
Het is een punt dat in lijn ligt met feedback geven en krijgen, maar samenwerking bevordert prestaties. Samen kan je meer dan alleen, alleen moet je het wel faciliteren.
Dit soort programma’s zijn er in allerlei soorten en maten, maar door krapte op de arbeidsmarkt is goed personeel niet makkelijk te krijgen. Behoud van goed personeel is dus belangrijk, goede welzijnsprogramma’s dragen hieraan bij.
Veel organisaties hebben daarnaast behoefte aan een leider binnen de organisatie. Die neemt druk weg van personeel, zodat zij in de luwte kunnen werken. Bovendien hebben zij – met een positie boven zich – ook nog iets extra’s om naartoe te werken.
Dit zijn uiteraard programma’s die per sector verschillen, maar tegenwoordig zijn er voor bijna iedereen programma’s die je het werk makkelijker maken.
Bovendien is een goede dynamiek tussen personeel goed voor dit soort situaties. Wanneer personeel zich gewaardeerd voelt, zijn ze sneller geneigd om van zich af te bijten wanneer zij iets als onjuist achten.
Dit is natuurlijk ook een taak voor leiders binnen een organisatie zelf. Erken dat verbetering altijd mogelijk is en sta hier altijd voor open.
Arbeidsproductiviteit meet hoe efficiënt arbeid wordt omgezet in productie. Het toont aan hoe effectief werknemers hun tijd en vaardigheden gebruiken om waarde te creëren.
Hogere arbeidsproductiviteit leidt meestal tot economische groei en hogere lonen, omdat meer output kan worden gerealiseerd met dezelfde hoeveelheid arbeid.
Arbeidsproductiviteit is kort gezegd wat een werknemer aan arbeid verricht per uur of dag.
Algemene productiviteit van je bedrijf is iets anders. Algemene productiviteit binnen een bedrijf meet hoe efficiënt alle middelen (arbeid, kapitaal, technologie) worden omgezet in waardevolle output. Het wordt vaak gemeten door totale output (zoals omzet) te delen door totale input (zoals arbeidstijd en kosten). Hogere productiviteit leidt tot hogere winsten, betere concurrentiepositie en duurzame groei.
Na deze gehele opsomming hebben wij hier een kort toplijstje gemaakt met een aantal punten waarvan wij denken dat ze extra belangrijk zijn als het aankomt op arbeidsproductiviteit:
Om je een eind op weg te helpen hebben we hieronder een simpele formule voor je opgesteld, waarin we je uitleggen hoe je je huidige arbeidsproductiviteit meet.
Arbeidsproductiviteit bereken je door de kwantiteit output (zoals het aantal geproduceerde goederen of de waarde van geleverde diensten) te delen door de kwantiteit input (zoals het aantal gewerkte uren). Hier zijn de stappen voor het berekenen van arbeidsproductiviteit:
Dan natuurlijk over naar de hamvraag. Want berekeningen alleen zijn natuurlijk niet genoeg. Gelukkig zijn er meer manieren om arbeidsproductiviteit te verhogen.
Onderlinge kennisdeling is vaak al een hele waardevolle factor. In exact deze behoefte speelt VNO-NCW Brabant Zeeland in.
Zo organiseren wij bijeenkomsten om arbeidsproductiviteit te verhogen, maar hebben wij ook een HR-community die regelmatig bijeenkomsten heeft. Hier staat kennisuitwisseling tussen ondernemers centraal. Lees meer over de community en neem even contact op als je geïnteresseerd bent!
Arbeidsproductiviteit is essentieel voor de economische gezondheid en groei van de zuidelijke provincies Brabant en Zeeland. VNO-NCW Brabant Zeeland speelt een cruciale rol in het ondersteunen en stimuleren van bedrijven om hun productiviteit te verhogen door middel van training, innovatie, netwerken en beleidsbeïnvloeding.
Uiteindelijk blijft VNO-NCW Brabant Zeeland namelijk belangenbehartiger, dat doen we mede door continu in gesprek te blijven met de overheid en het bedrijfsleven.
Door deze inspanningen wordt arbeidsproductiviteit niet alleen verbeterd op bedrijfsniveau, maar krijgt het ook de nodige aandacht op regionaal niveau om duurzame economische ontwikkeling te bevorderen.
Neem dan contact op met Anne Deelen, belangenbehartiger Arbeidsmarkt & Onderwijs