Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ondernemen in Zeeland: voordelen, tips en kansen

Ontdek de kansen van ondernemen in Zeeland! 

Wat zijn voordelen van ondernemen in Zeeland? In dit artikel leggen we je uit wat deze prachtige provincie allemaal biedt aan ondernemers. Van de belangrijkste topsectoren en grote bedrijven tot unieke subsidies en netwerkmogelijkheden.

Leer van succesvolle Zeeuwse bedrijven en krijg praktische tips om je onderneming succesvol te laten zijn. 

Na het lezen weet je precies waarom ondernemen in Zeeland zo aantrekkelijk is en hoe je kunt profiteren van de beschikbare steun en netwerken. 

Klaar om jouw ondernemersdroom in Zeeland te verwezenlijken? Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden!

Ontdek in dit artikel

Ondernemen in Zeeland

Ondernemen in Zeeland biedt tal van kansen die andere regio’s in Nederland niet hebben. Hieronder hebben we een aantal van de belangrijkste redenen voor je uitgelegd: 

  1. Strategische Ligging en Logistieke Voordelen
  2. Innovatie en Duurzaamheid
  3. Kwaliteit van Leven en Werkomgeving.

Uitdagingen van een ondernemer in de provincie Zeeland

Helaas is het niet alleen maar hosanna rondom het ondernemersveld in Zeeland. De arbeidsmarkt heeft last van krapte. Zeeland kampt met een tekort aan arbeidskrachten, vooral in specifieke sectoren zoals techniek, zorg en logistiek. 

Dit wordt verergerd door de vergrijzing. Ook het vertrek van jongere werknemers naar andere regio’s met meer carrièremogelijkheden werkt mee. Terwijl de binnenlandse bereikbaarheid qua infrastructuur ook nog niet optimaal is. 

De geografische ligging van Zeeland maakt het soms moeilijker bereikbaar dan andere delen van Nederland. Hoewel er investeringen zijn gedaan in infrastructuur, blijven sommige gebieden relatief geïsoleerd, wat logistieke uitdagingen kan opleveren​.

VNO-NCW Brabant Zeeland weet dit als geen ander, in onze OndernemersPlus geven we duidelijk aan welke problemen we identificeren en waarvoor we ons inzetten.

Om je op weg te helpen hebben we hier een aantal handvatten beschreven.

1. Benut je netwerk en werk samen

Bouw een sterk netwerk op met lokale ondernemers, overheidsinstanties en kennisinstituten. Deelname aan lokale en regionale ondernemersverenigingen, zoals VNO-NCW Zeeland, levert waardevolle contacten en samenwerkingsmogelijkheden op. 

Samenwerken met andere bedrijven en instellingen stimuleert innovatie, opent toegang tot nieuwe markten en helpt problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken.

2. Investeer in opleiding en talentontwikkeling

Zeeland herbergt een kleinere arbeidsmarkt dan andere provincies, dus investeer in de ontwikkeling van je personeel

Geef bijvoorbeeld trainingen en bijscholingsmogelijkheden om de vaardigheden van je medewerkers te verbeteren. Ook helpen trainingen om medewerkers te behouden. 

Samenwerkingen met onderwijsinstellingen, zoals de HZ University of Applied Sciences, kunnen enorm waardevol zijn. Denk aan stages, maar bijvoorbeeld ook leerwerktrajecten. Deze trajecten helpen je bij het vinden van nieuw talent. Ook versterk je op deze manier de band met de lokale gemeenschap.

3. Innoveer en spreid je risico’s

Om economisch risico te spreiden, is het belangrijk om je bedrijfsactiviteiten te diversifiëren. Zoek naar nieuwe markten en producten die complementair zijn aan je huidige aanbod. 

Investeer in innovatie en duurzaamheid om concurrerend te blijven en in te spelen op veranderende markttrends en regelgeving. 

Maak gebruik van de sterke punten van Zeeland, zoals expertise in watermanagement en duurzame energie. Zo verken je nieuwe kansen en maak je je bedrijf toekomstbestendig.  Subsidies, speciaal voor bedrijven in Zeeland.

Welke subsidies zijn er?

In Zeeland zijn er verschillende subsidies beschikbaar die gericht zijn op innovatie, duurzame energie, investeringen en plattelandsontwikkeling. Ondernemers kunnen met behulp van deze subsidies hun projecten financieren, hun concurrentiepositie verbeteren en bijdragen aan de economische ontwikkeling van de regio.

Om de mogelijkheden te verkennen, is het raadzaam contact op te nemen met regionale adviesbureaus of subsidieloketten. Er zijn tal van opties beschikbaar. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Grote bedrijven in Zeeland

Om je een beter beeld te geven van Zeeland, hebben we hieronder een aantal grote bedrijven uitgelicht. Dit geeft je een indruk van het type ondernemingen dat in de regio actief is.

Dow Benelux

Om je een beter beeld te geven van Zeeland, hebben we hieronder een aantal grote bedrijven uitgelicht. Dit geeft je een indruk van het type ondernemingen dat in de regio actief is.

  1. Grootte en betekenis: Dow Terneuzen is een van de grootste chemische complexen in Nederland en de op één na grootste productielocatie van Dow buiten de Verenigde Staten.
  2. Producten: De fabriek produceert een breed scala aan chemische producten, waaronder kunststoffen, coatings, en speciale chemicaliën die worden gebruikt in diverse industrieën zoals de automobielsector, bouw, elektronica en consumentenproducten.
  3. Duurzaamheid: Dow Terneuzen is actief bezig met duurzaamheid en milieubeheer. Ze hebben verschillende initiatieven en projecten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, zoals het hergebruiken van afvalwater en het verminderen van CO2-uitstoot.
  4. Werkgelegenheid en innovatie: De site biedt werk aan duizenden mensen en is een belangrijke werkgever in de regio Zeeland. Dit draagt aanzienlijk bij aan de lokale economie. Bovendien fungeert Dow Terneuzen als een innovatiehub waar onderzoek en ontwikkeling plaatsvinden om nieuwe producten en processen te verbeteren.

De locatie speelt een cruciale rol in zowel de lokale economie als in de wereldwijde operaties van Dow, met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie.

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ)

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) is een regionaal ziekenhuis in Zeeland met locaties in Goes, Vlissingen en Zierikzee. ADRZ levert een breed scala aan medische diensten en specialistische zorg, zoals spoedeisende hulp, chirurgie en oncologie.

Het ziekenhuis zet zich in voor hoge kwaliteit van zorg en een patiëntgerichte aanpak. Daarnaast werkt ADRZ nauw samen met andere zorginstellingen in de regio om de beste gezondheidszorg te bieden aan de inwoners van Zeeland.

  1. Locaties en betekenis: Het ADRZ is een regionaal ziekenhuis met meerdere locaties in Zeeland, waaronder Vlissingen, Goes en Zierikzee. Het biedt uitgebreide medische zorg aan inwoners van de provincie.
  2. Diensten: Het ziekenhuis biedt een breed scala aan medische diensten, waaronder spoedeisende hulp, chirurgie, cardiologie, oncologie en verloskunde.
  3. Samenwerking: ADRZ werkt samen met andere zorginstellingen en academische ziekenhuizen om de zorgkwaliteit te verbeteren en specialistische zorg toegankelijk te maken voor de regio.
  4. Duurzaamheid en innovatie: Het ziekenhuis streeft naar duurzaamheid en is betrokken bij verschillende projecten om de milieuvriendelijkheid van hun faciliteiten te vergroten. Daarnaast investeert ADRZ in technologische innovaties en e-health.

Koninklijke Zeelandia Groep BV

Koninklijke Zeelandia Groep BV is een internationaal opererend familiebedrijf, opgericht in 1900 en gevestigd in Zierikzee, Nederland. Het bedrijf is gespecialiseerd in ingrediënten en oplossingen voor de bakkerijsector.

Met een aanwezigheid in meer dan 100 landen levert Zeelandia een breed scala aan producten, van brood- en banketmixen tot glansmiddelen en vullingen. Het bedrijf richt zich sterk op innovatie en duurzaamheid en werkt nauw samen met bakkers wereldwijd om hun creativiteit en efficiëntie te ondersteunen.

  1. Bedrijf en producten: Zeelandia levert wereldwijd ingrediënten en oplossingen voor de bakkerij-industrie. Hun assortiment omvat brood- en banketmixen, verbeteringsmiddelen en decoratiematerialen.
  2. Geschiedenis en locatie: Opgericht in 1900 en gevestigd in Zierikzee, heeft Zeelandia een lange geschiedenis. Het is het uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de industrie.
  3. Innovatie: Zeelandia focust op innovatie door onderzoek en ontwikkeling, met als doel nieuwe producten te creëren die aansluiten bij trends en behoeften in de bakkerijmarkt.
  4. Duurzaamheid: Het bedrijf zet zich in voor duurzaam ondernemen, zoals verminderen van de ecologische voetafdruk en het verantwoord gebruik van grondstoffen.

Yara Sluiskil BV

Yara Sluiskil BV is een belangrijke locatie van Yara International, gevestigd in Sluiskil, Nederland. Deze vestiging behoort tot de grootste productielocaties in Europa voor kunstmest, industriële chemicaliën en milieuvriendelijke producten.

Yara Sluiskil produceert jaarlijks miljoenen tonnen ammoniak, nitraat en CO₂-oplossingen. Met een sterke focus op duurzaamheid werkt het bedrijf voortdurend aan het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk door gebruik te maken van innovatieve technologieën en efficiënte productieprocessen.

De producten van Yara zijn van groot belang voor de landbouw, omdat ze boeren wereldwijd helpen om hun opbrengsten te verhogen en de kwaliteit van hun gewassen te verbeteren.

  1. Locatie en belang: Gelegen in Sluiskil, is Yara Sluiskil BV een van de grootste kunstmestproductiefaciliteiten in Europa. Het is een cruciale locatie voor de wereldwijde operaties van Yara International, een toonaangevend bedrijf in landbouw oplossingen.
  2. Producten: De fabriek produceert verschillende soorten meststoffen, ammoniak, en industriële chemicaliën die essentieel zijn voor de landbouw en andere industrieën.
  3. Innovatie en duurzaamheid: Yara Sluiskil is betrokken bij verschillende innovatieve projecten gericht op duurzaamheid, zoals het verminderen van CO2-uitstoot en het verbeteren van energie-efficiëntie.
  4. Werkgelegenheid en economie: De fabriek biedt werk aan vele mensen in de regio en speelt een belangrijke rol in de lokale economie.

Dethon

Dethon is een sociaal werkbedrijf gevestigd in Zeeuws-Vlaanderen, Nederland, dat zich richt op het bieden van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf ondersteunt deze medewerkers bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Dethon voert een breed scala aan werkzaamheden uit in sectoren zoals groenvoorziening, schoonmaak en productie. Door samen te werken met lokale overheden en bedrijven creëert Dethon inclusieve arbeidskansen, waarmee het bedrijf een belangrijke bijdrage levert aan een duurzame en inclusieve samenleving.

Dethon staat bekend om zijn sterke inzet voor sociale verantwoordelijkheid en het bevorderen van integratie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

  1. Organisatie en doel: Dethon is een sociale werkvoorzieningsorganisatie in Zeeuws-Vlaanderen. Het biedt werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door hen een veilige en ondersteunende werkomgeving te bieden.
  2. Diensten: Dethon biedt een breed scala aan diensten, waaronder assemblage, verpakkingswerk, groenonderhoud en schoonmaakdiensten.
  3. Maatschappelijke betekenis: De organisatie speelt een cruciale rol in het bevorderen van sociale inclusie en het bieden van kansen aan mensen die moeilijk aan regulier werk kunnen komen.
  4. Samenwerking: Dethon werkt samen met lokale overheden, bedrijven en andere organisaties om werkgelegenheid en sociale participatie te bevorderen.

Ondernemersverenigingen Zeeland

Dan de ondernemersverenigingen. Bedrijven staan samen sterk en hebben elkaar nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verenigingen voor ondernemers.

1.VNO-NCW Brabant Zeeland

VNO-NCW is gevestigd en actief in het hele land en daarom natuurlijk ook in Zeeland. Als grootste ondernemers netwerk biedt de vereniging tal van voordelen, zoals onderstaand:

  • Netwerkmogelijkheden: Lidmaatschap biedt toegang tot een breed netwerk van ondernemers en bedrijven in Brabant en Zeeland, wat kan leiden tot samenwerkingskansen en zakelijke groei.
  • Belangenbehartiging: VNO-NCW zet zich in voor de belangen van ondernemers op regionaal en nationaal niveau. Tevens beïnvloedt ze beleid en regelgeving in het voordeel van het bedrijfsleven.
  • Kennis en informatie: Leden ontvangen waardevolle informatie en inzichten over marktontwikkelingen en wet- en regelgeving. Ook kunnen ze deelnemen aan workshops en seminars. 

Geïnteresseerd? Kom eens langs voor een kopje koffie of word lid

2. Zeeland Business

Zeeland Business is een netwerk met een lokale focus. Voor de echte Zeeuw een mooi netwerk dat netwerken in Zeeland zelf bevordert. 

  • Lokale focus: Als vereniging specifiek gericht op Zeeland biedt Zeeland Business een platform voor bedrijven om lokaal te netwerken en samen te werken. Dat draagt bij aan regionale groei en ontwikkeling.
  • Promotie: Leden kunnen profiteren van promotiekansen door middel van evenementen, publicaties en online platforms. Dat vergoot hun zichtbaarheid en bereik in de regio.
  • Community: Zeeland Business faciliteert een hechte zakelijke gemeenschap, waardoor bedrijven gemakkelijker partner

3. De Zeeuwse Zaken

De Zeeuwse Zaken is eveneens een netwerk waarbij de focus puur op Zeeland ligt, met daarbij punten zoals regionale samenwerking die gestimuleerd wordt. 

  • Regionale samenwerking: Lidmaatschap bij Zeeuwse Zaken bevordert samenwerking tussen bedrijven in Zeeland. Dat leidt tot gezamenlijke projecten en innovatie.
  • Netwerkbijeenkomsten: De vereniging organiseert regelmatig netwerkbijeenkomsten en evenementen waar leden kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook is er natuurlijk de mogelijkheid om zakelijke relaties op te kunnen bouwen.
  • Ondersteuning en advies: Zeeuwse Zaken biedt ondersteuning en advies op maat voor bedrijven, van starters tot gevestigde ondernemingen. Dit is weer handig bij strategische beslissingen en groei.

Aansluiten bij andere Zeeuwse ondernemers?

Ondernemers in Zeeland kunnen veel voordeel halen uit een lidmaatschap bij VNO-NCW Brabant Zeeland. Ze krijgen toegang tot een groot netwerk van andere ondernemers en bedrijven, wat helpt om nieuwe zakelijke contacten te leggen en samen te werken. 

Daarnaast zorgt de organisatie ervoor dat de belangen van ondernemers bij de overheid worden vertegenwoordigd, zodat de stem van Zeeuwse bedrijven beter wordt gehoord.

Dus waarom word je geen lid van VNO-NCW Brabant Zeeland? Neem eens een kijkje op onze evenementenkalender en voel je welkom of neem contact op met Erik van Oosten, regiomanager VNO-NCW Zeeland.
oosten@vnoncwbrabantzeeland.nl
06-25051508

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement