Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Masterclass Actualiteiten Arbeidsrecht: hoe ga jij met zzp’ers om? | Terugblik

Op 13 en 27 juni jl. organiseerden wij een ledenbijeenkomst over arbeidsrecht, waar Elke Lucius en Jean-Luc Coenegracht van Boels Zanders Advocaten piekfijn vertelden waar de knelpunten liggen voor ondernemers. “Zo’n sessie is fantastisch.”

Regels; Nederland zit er vol van. De overheid past aan de lopende band wetten aan. De inkt is nog niet opgedroogd of er wordt weer een nieuwe regel bedacht. Voor ondernemers een ramp, want die moeten ze bijhouden en handhaven.

Angelina den Otter van Filias BV was na afloop laaiend enthousiast over de sessie. “Dit is fantastisch. Het is zó verhelderend. Ik kom hier elke dag mee in aanraking, dan is zo’n masterclass geweldig.”

“Dit is fantastisch. Het is zó verhelderend. Ik kom hier elke dag mee in aanraking, dan is zo’n masterclass geweldig.”

Verhouding op z’n kop

Nederland telt inmiddels ongeveer twee miljoen zzp’ers, in 2022 was twaalf procent van de beroepsbevolking zzp’er. Niet gek dat vrijwel elk bedrijf inmiddels een of meer zzp’ers heeft rondlopen. In sommige sectoren staat de verhouding inmiddels zelfs zo op zijn kop dat de meerderheid uit zzp’ers bestaat. Zoals in de zorg, waar volgens het CBS begin 2023 meer dan 200 duizend (!) zzp’ers actief waren.

Even fijn als handig was daarom de uitleg die Coenegracht en Lucius gaven. Onderwerpen zoals zzp’ers zijn belangrijk voor ondernemers, maar het blijven vaak saaie, taaie vraagstukken. Om op de hoogte te blijven van alle ins en outs is verduidelijking van experts daarom altijd welkom.

Dat vond ook Roel Ceelen van Fujiseal Europe BV. “Zo’n sessie is heel interessant. Je wordt bijgespijkerd op de actualiteiten en hoort hoe het wordt geïmplementeerd.”

Na wat ik hier heb gehoord, denk ik wel: Wij hebben veel zzp’ers in dienst, maar dat zijn eigenlijk geen zzp’ers. Wij moeten wel aan de slag.”

Nieuwe regels

Aangezien vanaf 2025 nieuwe regelingen ingaan, hebben ondernemers de nodige vragen. Want wanneer is personeel nou zzp’er? Ja, wanneer je op zzp-basis een overeenkomst afsluit. Maar wat nou als die werkzaamheden compleet overeenkomen met je ‘reguliere’ personeel?

“In de praktijk draait de werkgever hier vrijwel altijd voor op.” ~ Coenegracht

Duidelijk was dat een aantal ondernemers wakker geschud werd, zoals Marieke van Gestel van Bulsink Retail BV. “Na wat ik hier heb gehoord, denk ik wel: Wij hebben veel zzp’ers in dienst, maar dat zijn eigenlijk geen zzp’ers. Wij moeten wel aan de slag.”

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement