Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

“Het gaat om betekenisvolle groei voor de toekomst” | Groeien met grenzen dialoog

Als er één regio is waar de uitdagingen van groeien met grenzen aanzienlijk zijn, dan is het wel in en rondom Terneuzen. Voor de tweede aflevering van de Groeien met grenzen dialogen gingen we daarom naar Terneuzen, Zeeland, voor een gesprek tussen burgemeester Erik van Merrienboer en Tabita Verburg, op dat moment de kersverse Dow-directeur West-Europa.

Cruciale rol overheid bij verduurzaming

Dow, een van ’s werelds toonaangevende bedrijven op het gebied van materiaalwetenschap, gevestigd in deze regio, is zich als geen ander bewust van de noodzakelijke energietransitie. Het wil namelijk verduurzamen en heeft al innovaties ontwikkeld, alleen worden die nog niet gerealiseerd. Waarom? Verburg legt uit. “De huidige regelgeving is nog niet klaar om dat wat nódig is om te verduurzamen, ook vergunbaar te maken.” Ze benadrukt dat de overheid een cruciale rol speelt in de energietransitie en dat er een flexibel beleid nodig is om bedrijven de kans en ruimte te geven om duurzame oplossingen te vinden.


Over de Groeien met grenzen dialoog

Onze samenleving vraagt om perspectief en dialoog. We staan voor grote uitdagingen en zitten vast. Voor oplossingen moeten we samenwerken, grenzen overstijgen en creatief zijn. Met de Groeien met grenzendialoog neemt VNO-NCW Brabant Zeeland het initiatief.

In deze serie gesprekken tussen bedrijfsleven en overheid bouwen wij bruggen. Om elkaars perspectief te zien en te ontdekken wat wél mogelijk is. Als eerste partij zetten wij ondernemers en burgemeesters op deze manier met elkaar aan tafel. Want we zien dat het tijd is voor andere oplossingen een andere  aanpak en een ander gesprek dan dat we tot nu toe gewend zijn.


 

Verduurzamen met groei

Ze vindt dat bedrijven zelf initiatief moeten nemen, maar vraagt tegelijkertijd om actieve medewerking van de overheid. “Het hangt ervan af hoe flexibel bedrijven de kans en ruimte krijgen om oplossingen te vinden. Waar we naartoe willen, zal ook inhouden dat we die wet- en regelgeving moeten aanpassen om die verduurzaming tot stand te laten komen. Momenteel lopen we tegen grenzen aan, maar we blijven met elkaar in gesprek. We moeten het vertrouwen houden dat we daar met elkaar uitkomen, maar er zit op dit moment wel een belemmering.” Daarbij wijst de kersverse nog maar eens op Dow’s speerpunten: “Groeien en verduurzamen. Die twee zijn voor ons nauw verweven. Daarom is onze strategie ook verduurzamen met groei.”

Industrie zichtbaar maken voor samenleving

Ondanks de belemmering die Verburg ervaart met Dow, ziet ze veel raakvlakken met de regio waarin Dow opereert. Burgemeester Erik van Merrienboer deelt haar visie en benadrukt dat de gemeente Terneuzen ook wil groeien, maar dan wel op een duurzame manier. “Wij als gemeente Terneuzen willen óók groeien, eigenlijk op dezelfde condities zoals Tabita ze aangeeft. Het gaat erom wat je uiteindelijk aan kwaliteit van leven wil bereiken. Het idee dat er een hele mooie toekomst ligt zonder te groeien? Zo naïef moeten we niet zijn.”

Waar we naartoe willen, zal ook inhouden dat we die wet- en regelgeving moeten aanpassen om die verduurzaming tot stand te laten komen. Momenteel lopen we tegen grenzen aan, maar we blijven met elkaar in gesprek. We moeten het vertrouwen houden dat we daar met elkaar uitkomen, maar er zit op dit moment wel een belemmering.”

Een belangrijk aspect dat de burgemeester naar voren brengt, is de zichtbaarheid van bedrijven voor de samenleving. “Wat lastig is voor industriebedrijven die B2B werken, is dat ze niet zichtbaar zijn voor de samenleving. Probeer dat nou eens duidelijk te maken.” Hij pleit voor een concreet verhaal van bedrijven om meer draagvlak te creëren. “Hoe zou deze kamer eruitzien zonder Dow? Wat is de uiteindelijke bijdrage van die keten – hopelijk ook op een groene manier.”

Investeringen die ons 50 jaar verder helpen

Verburg aan de andere kant wijst op complexe uitdagingen en dat er nu beslissingen genomen moeten worden die toekomstige investeringen mogelijk maken. “De uitdaging is dat we nú moeten nadenken over beslissingen en ruimtelijke invullingen die uiteindelijk tot investeringen leiden die ons weer 40 tot 50 jaar verder helpen. Dat vergt soms ook de durf om prioriteiten te stellen op een aantal zaken waarvan we zeggen: dit is wat we moeten doen.”

Van Merrienboer ziet Dow hier vervolgens als een waardevolle partner in deze transitie. Alhoewel, mits zij hun bijdrage aan de samenleving duidelijk communiceren. “Ik denk dat Dow ons ontzettend goed kan helpen als ze ons inzicht bieden in wat ze zelf kunnen bereiken in verduurzaming en waar ze ons voor nodig hebben.”

“Als ik kijk naar Tabita, dan zie ik een persoonlijkheid die ontzettend belangrijk is om die transitie te laten slagen. Die ondernemerscultuur hebben we echt nodig.”

Zorgen die innovatiekracht hier komt

De burgemeester onderstreept het belang van een gezamenlijke strategie voor de regio. “Het begint uiteindelijk met een overtuigende strategie in wat ik een regionaal ecosysteem noem. Hier in Terneuzen is dat bijvoorbeeld de delta. Dan is het belangrijk dat je samen de dialoog voert over wat de agenda is voor de komende 20-30 jaar. En in die agenda is de industrie voor mij cruciaal.”

Grensoverstijgend denken en samenwerken

Verburg kan zich hierin vinden en benadrukt het belang van een soepele samenwerking met de regio. “Ik blijf terugkomen op samenwerken, die ruimte pakken maar ook ruimte voor innovatie bieden. Hoe kan de regio, de gemeente, zorgen dat ook een deel van die innovatiekracht hierheen komt door middel van fondsen, Europese samenwerkingen en grensoverstijgend denken?”

Daarbij geeft Verburg aan dat er vanuit de gemeente al veel meegedacht wordt. “Er is veel draagvlak om verder te gaan met de community en de omgeving waarin je zit en er liggen veel mogelijkheden voor nieuwe ecosystemen. Er zijn ook kansen door ook over de grenzen heen samen te werken met bijvoorbeeld bedrijven en overheden in Vlaanderen. Een regionaal cluster biedt enorm veel kansen om die duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Daar zie ik de enorme kracht van samenwerking.”

Het gaat er dan om dat je onderkent dat dat de manier van samenwerken is. En dat vraagt ook nieuwe oplossingen. Het gaat er dan vooral om: wie pakt wat op en hoe gaan we ermee om?”

De ondernemerscultuur die we nodig hebben

De een heeft de ander nodig en niet altijd krijgen ze van elkaar wat ze willen. Toch zit het qua dialoog wel snor, aangezien Van Merrienboer een heuse pluim uitdeelt aan Verburg. Hij stelt dat persoonlijkheden een cruciale rol spelen in het succes van strategieën en wijst daarbij nadrukkelijk naar Dow.

“Als ik kijk naar Tabita, dan zie ik een persoonlijkheid die ontzettend belangrijk is om die transitie te laten slagen. Die ondernemerscultuur hebben we echt nodig.”

Hij gaat verder dat voor Dow een belangrijke uitdaging ligt in het aanpassen naar een nieuwe ontwikkelfase. “Als je over groei praat dan gaat het wel over een manier van groeien die betekenisvol is voor de toekomst en continuïteit, maar ook voor de maatschappelijke impact in de regio waarin het gevestigd zit.”

Mensen nodig uit andere delen van de wereld

Een punt waar beide partijen elkaar in vinden is de zoektocht naar personeel. Van Merrienboer zoekt 20.000 mensen die in Zeeuws-Vlaanderen willen komen wonen. “Om al de transities mogelijk te maken hebben we heel veel meer mensen nodig.” Verburg ziet hier aanknopingspunten: “Wij hebben ook heel veel meer mensen nodig, zeker om te bouwen en verbouwen. Alleen die werknemers die wij daarvoor nodig hebben, die zullen deels tijdelijk zijn, die zijn in dienst van andere bedrijven en die komen veelal niet uit Nederland. Het zijn beroepen die we vaak niet meer zelf kunnen invullen. Denk aan beroepen met een technische achtergrond. Die zijn wel heel hard nodig. Maar die komen uit andere delen van Europa en daarbuiten. Wij vinden wel dat we daarvoor open moeten blijven staan. Je moet dan natuurlijk meedenken in randvoorwaarden en huisvesting, maar zonder die mensen kunnen wij het niet.”

Zekerheden

Van Merrienboer voegt toe: “Wat spannend is wat Tabita verwoordt, is dat het ook gaat over tijdelijke inzet. Maar ja, dan vragen wij ook zekerheden waarvan je al bijna zeker weet dat je ze niet kan krijgen, dus dat is ook gewoon een avontuur wat je samen aangaat. Het gaat er dan om dat je onderkent dat dat de manier van samenwerken is. En dat vraagt ook nieuwe oplossingen. Het gaat er dan vooral om: wie pakt wat op en hoe gaan we ermee om?”

Vragen of meer informatie?

Neem contact op met Tijmen Bergen, manager communicatie, bergen@vnoncwbrabantzeeland.nl, 06-59922422.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement