Uit recent onderzoek van het Nibud blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders onder de 67 jaar weinig tot niets weet van de naderende veranderingen in het pensioenstelsel door de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Maar hoe zit dat bij werkgevers? Zijn zij al bezig met de voorbereiding op de veranderingen door de nieuwe pensioenwet?
Uiteraard is dit een verontrustend resultaat. Het Nibud roept de pensioensector en de overheid dan ook op om deze kenniskloof te dichten.
Belangrijk is dat de risico’s in het nieuwe pensioenstelsel verschuiven richting pensioendeelnemers. Dat vraagt van mensen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen pensioen. Het Nibud vermeldt dan ook: “Je zal zelf vaker moeten kijken hoe het met je pensioenopbouw gaat en waar nodig iets aan moeten passen.” Maar ook voor de werkgever zal hier vanuit zorgplicht en ‘goed werkgeverschap’ een taak liggen. Een correcte en regelmatige informatievoorziening richting de medewerkers zal nu en in de toekomst benodigd en gewenst zijn.
En hoe is het bij werkgevers gesteld? Wordt het oppakken van het dossier van de nieuwe pensioenwetgeving en de impact daarvan gehinderd door een gebrek aan kennis? Een eerder onderzoek van Aon onder direct betrokkenen bij werkgevers heeft uitgewezen dat het belang van de Wtp wordt erkend. De impact en de benodigde aanpassingen aan de nieuwe pensioenwetgeving worden door een meerderheid echter op de lange baan geschoven. Terwijl het algemeen bekend is: de pensioentransitie is complex en vergt tijd voor overleg met alle stakeholders. Hoe eerder men ermee start, hoe beter de kwaliteit van de beslissingen zullen zijn.
Een stappenplan voor de transitie van een pensioenregeling is raadzaam. Met de tijd die nodig is voor afstemming en interne discussies, onderhandelingen met stakeholders en het opstellen van een transitieplan, is het duidelijk dat alle tijd hard nodig zal zijn.
Op 28 augustus 2024 verzorgt VNO-NCW Brabant Zeeland in samenwerking met de pensioenspecialisten van Aon het webinar ‘Stappenplan nieuwe pensioenwet in jouw bedrijf’. Tijdens dit webinar krijgt u een duidelijk beeld van de stappen die van toepassing zijn op uw specifieke situatie: in het geval van een verzekerde regeling, bij een Algemeen Pensioenfonds of bij ondernemings- en bedrijfstakregelingen.
Wilt u zich ook aanmelden voor dit webinar? Dat kan via de website van VNO-NCW Brabant Zeeland.
Stappenplan nieuwe Pensioenwet in jouw bedrijf – VNO-NCW Brabant Zeeland.
Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.