2023 was opnieuw een jaar vol dynamiek en verandering. Het jaar waarin graaiflatie het woord van het jaar werd en waarin de impact van kunstmatige intelligentie steeds duidelijker werd. Niet alleen in de zakelijke wereld maar ook in het dagelijks leven van mensen. We hadden belangrijke provinciale en landelijke verkiezingen en zagen leiderschapswisselingen die het nationale en internationale toneel hebben hervormd. De wereldgemeenschap stond en staat voor gemeenschappelijke uitdagingen zoals de nasleep van de coronapandemie, economische herstel en het aanpakken van wereldwijde klimaatverandering. Het leidde soms tot spannende confrontaties, maar ook tot nieuwe samenwerkingen en nieuwe kansen.
Ondernemers toonden weer een veerkracht en dynamiek dit jaar om kansen te blijven zien in al deze uitdagingen. Juist die ondernemerskracht inspireert VNO-NCW Brabant Zeeland zich daarvoor sterk te maken en ondernemers te verbinden, te versterken en hun belangen te behartigen. We maakten een selectie van artikelen en terugblikken die een goed beeld geven van het afgelopen jaar en en hoe wij ons hebben ingezet voor jouw belangen.
Veel lees- en kijkplezier!
Als de provincie Noord-Brabant goede voornemens heeft, staat de oplossing van het drastische tekort aan bedrijventerreinen hoog op het lijstje van VNO-NCW Brabant Zeeland. Dit signaal pikten we op tijdens een rondgang langs meer dan 100 werkgevers, ambtenaren, bestuurders én andere experts in het vakgebied. Daarom luidden we in januari de noodklok richting de provincie en de vier Brabantse regio’s.
Op 1 februari stuurden we een open brief naar minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze brief uitte onze bezorgdheid over het verzoek van de minister om te stoppen met het werven van buitenlandse studenten. Onze lobbyist voor arbeidsmarkt en onderwijs, Anne Deelen, wordt later dit jaar geciteerd in het artikel “Stevent Nederland af op een kennisnexit?” in het Financieel Dagblad. Hierin benadrukt ze het belang van een gedifferentieerd beleid voor het binden van internationaal talent aan onze arbeidsmarkt op basis van studiekeuzes en regionale verschillen.
Met verbijstering namen we deze maand kennis van het besluit van provincie Brabant om de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op natuurgebieden volledig stop te zetten. Onze voorzitter, Eric van Schagen, noemt de gevolgen van dit besluit onaanvaardbaar: “In plaats van vooruitgang zien we stilstand, terwijl de samenleving juist verandering wil.” In mei hebben we in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve opgeroepen om de impasse te doorbreken en ruimte te creëren voor de nodige industriële ontwikkelingen. We dienden ook een concreet voorstel in. Onze lobbyist op dit gebied, Jan van Mourik, sprak op 4 juli in de Tweede Kamer en benadrukte daar krachtig de gevolgen van deze stop op vergunningen.
Maart stond in het teken van de Provinciale Statenverkiezingen. Voorafgaand aan de verkiezingen op 15 maart publiceerden we de vijf belangrijkste ondernemersdossiers in onze provincie, samen met de benodigde acties. We vergeleken deze standpunten met acht partijprogramma’s van gevestigde politieke partijen in Brabant via een steekproef. Ook maakten we later dit jaar een analyse van de Brabantse en Zeeuwse bestuursakkoorden, waarbij we de positieve punten en de gebieden die nog verbetering behoeven, belichtten. De oproep voor Brabant was duidelijk: “Ontgrendel onze provincie zo snel mogelijk.” Het Zeeuwse coalitieakkoord legde de nadruk op een betrouwbare overheid.
Op 6 maart werd een cruciale stap gezet voor de toekomst van het bedrijventerrein De Hurk. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings, wethouder Stijn Steenbakkers, Harrie Schonewille van OK De Hurk en Ellen Kroese, onze verenigingsdirecteur, bundelden krachten en ondertekenden het plan van aanpak. Dit initiatief, gedragen door de provincie, VNO-NCW Brabant Zeeland, de lokale ondernemers en de gemeente Eindhoven, is gericht op de verduurzaming van het industriepark. Het project Grote Oogst wordt voortgestuwd door VNO-NCW Co-creatie en belooft een stap naar een duurzamere toekomst voor De Hurk én andere bedrijventerreinen.
Goed nieuws op het gebied van grenswerkers! Vanaf 1 juli dit jaar kunnen zij de helft van hun tijd thuiswerken, zonder dat dit invloed heeft op hun sociale verzekeringen. In december dit jaar sloten de Nederlandse en Belgische overheid een overeenkomst om werkgevers duidelijkheid te geven over de fiscale gevolgen bij thuiswerkende werknemers, waarmee de onzekerheid over de fiscale gevolgen van het thuiswerken door werknemers die aan de andere kant van de grens wonen wordt weggenomen. Een mooi resultaat van onze lobby-inspanningen.
De Nederlandse overheid creëert bewust een tekort van bijna 300.000 plekken voor arbeidsmigranten in Nederland. Het lijken onrealistische cijfers, maar het is toch echt zo: binnen drie jaar zijn er 156.000 éxtra kamers nodig voor arbeidsmigranten. Door de Wet Goed Verhuurderschap die per 1 juli in ging, wordt de grote huisvestingsopgave voor arbeidsmigranten nóg groter, zo niet problematisch. “We vragen ons af of het kabinet wel beseft voor welke opgaven zij gemeenten plaatsen én of gemeenten door hebben dat zij afstevenen op een groot huisvestingsprobleem voor deze belangrijke groep medewerkers.”
De zomervakantie in Brabant en Zeeland begon dit jaar met het nieuws van de val van het Kabinet. In een brief aan onze leden uitte onze voorzitter Eric van Schagen zijn zorgen: “De val van het kabinet is verontrustend en zal de bestuurbaarheid van ons land niet bevorderen. We zagen al geruime tijd aankomen dat het kabinet op cruciale dossiers geen beslissingen kon nemen door grote verdeeldheid. Hierdoor zijn belangrijke besluiten uitgesteld, wat het bedrijfsleven ervaart als een verslechtering van het vestigingsklimaat.”
Vorig jaar kwam Brabant voor een verrassing te staan: er werd een halt toegeroepen aan nieuwe zakelijke stroomaansluitingen. Het stroomverbruik op het net groeide zo sterk dat er tijdelijk geen nieuwe of verzwaarde aansluitingen mogelijk waren voor bedrijven. Dit jaar blijft netcongestie een prominent probleem, niet alleen in Brabant maar ook in Zeeland. Deze regio werd dit jaar opgeschrikt door de aankondiging dat er voorlopig geen ruimte meer is op het Zeeuwse elektriciteitsnet voor bedrijven die een nieuwe aansluiting of verzwaring willen hebben.
Uit onze ondernemersenquête bleek dat van meer dan de helft van de ondernemers hun zorgen zijn toegenomen op het gebied van energiekosten (73%) en ondernemerslasten, zowel financieel als administratief. Ellen Kroese, directeur van onze vereniging, presenteerde de resultaten tijdens onze bijeenkomst rondom Prinsjesdag. Deze bevindingen dienden als basis voor ons manifest voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen. In het manifest staan de standpunten van het Brabantse en Zeeuwse bedrijfsleven over cruciale ondernemersthema’s, waarbij we concrete voorstellen doen aan het nieuwe kabinet.
“Als minister De Jonge Zeeland niet expliciet noemt in zijn plannen voor grootschalige woningbouw, zou ik daar niet rouwig om zijn”. Deze uitspraak van Taco van Hoek, directeur van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) roept de vraag op of Zeeland vol is? Moeten wij als Zeeland het standpunt van de directeur van het EIB in Amsterdam volgen? Onze voorzitter van VNO-NCW Zeeland deelde in oktober zijn opinie hierover.
November stond in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. “Er is een krachtig signaal afgegeven dat een groot deel van de bevolking het gevoel heeft in de steek te zijn gelaten.” Dat zegt onze voorzitter Eric van Schagen in een reactie op de uitslag van de verkiezingen op woensdag 22 november. “Mensen maken zich zorgen over de invulling van hun dagelijks leven. Dat zijn veelal ónze medewerkers die hard werken voor de welvaart en het welzijn van Nederland en zij voelen zich niet gehoord. We hopen dat met de uitslag een stabiele meerderheidscoalitie kan worden gevormd om Nederland van het slot te halen.”
Onze inspanningen om belangrijke veranderingen aan te brengen in de Mobiliteitsvisie 2040 van Helmond hebben geresulteerd in de invoering van een Transitieagenda. Toch blijven we benadrukken dat een strategische en stevige langetermijnoplossing voor de wegenstructuur in Helmond en de regio van essentieel belang is. De afgelopen maanden uitten we herhaaldelijk onze bezwaren tegen de verkeersvisie middels brieven en inspraakreacties. De recente inbreng op 12 september leidde uiteindelijk tot het voorlopige gewenste resultaat in de vorm van de Transitieagenda.
Ook in 2023 stonden we regelmatig in het nieuws of werd ons om een reactie gevraagd. Gemiddeld verschenen we drie keer per week in zowel de regionale als landelijke media. Dit overzicht biedt een inzichtelijk beeld van ons afgelopen jaar en toont waar en hoe wij ons hebben ingezet voor de belangen van onze leden en het bedrijfsleven in Brabant en Zeeland.