De Masterclass Veiligheid Brabant Zeeland (MCV) is één van de zes regionale veiligheidsnetwerken, die actief zijn in Nederland en fungeert als regionaal kennisnetwerk om de veiligheid in de (chemische) industrie in de regio Brabant en Zeeland te versterken. De aandacht vanuit de overheid en het publiek voor al dan niet ernstige incidenten, vraagt om een goede communicatie en uitwisseling van ervaring en kennis.
MCV ondersteunt als partner de thema’s van de Stichting Veiligheid Voorop en Safety Delta Nederland en deelt kennis hierover binnen de regio.
MCV werkt actief samen met de andere regionale veiligheidsnetwerken in Nederland onder coördinatie van VNCI.
MCV is er voor de BRZO bedrijven, contractors en risicorelevante bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Zeeland.
De MCV organiseert 2 fysieke en 6 online workshops per jaar voor haar leden. De onderwerpen van de workshops richten zich in brede zin op veiligheid en milieu in relatie tot de (BRZO) vereisten. Voor de programmering worden de leden geraadpleegd over hun behoeften en wensen waardoor goed ingespeeld kan worden op de actualiteit in het werkveld.
Er wordt naar gestreefd om bij een aantal workshops, daar waar relevant, de regionale overheid te betrekken en waar mogelijk samen de organisatie te verzorgen.
Per workshop (thema) worden, naast de stuurgroep, ook ledenbedrijven betrokken bij de voorbereiding en de invulling van het programma. De informatie met betrekking tot de workshops wordt actief gedeeld met de deelnemers.
Binnen de MCV zijn een aantal contactgroepen actief rond de thema’s logistiek, procesveiligheid en leren van incidenten. Deze groepen hebben als doel kennisuitwisseling verder te verdiepen binnen een vaste groep en zijn aanvullend op de reguliere workshops waardoor directer ingespeeld kan worden op actualiteiten en het delen van ervaringen. De groepen komen circa 2 maal per jaar fysiek bij elkaar op een bedrijfslocatie.
De MCV ontwikkelt in samenwerking met de overige Regionale Veiligheidsnetwerken (RVN) kennis over belangrijke veiligheidsonderwerpen. De ontwikkelde kennis wordt gedeeld met de MCV leden.
De lobby met de overheden wordt verzorgd door VNO NCW Brabant Zeeland/PORTIZ, de MCV richt zich op kennisdeling. De MCV neemt deel aan het gezamenlijke overleg van de RVN onder coördinatie van de VNCI.
De MCV biedt trainingen aan en zet deze op naar behoefte leden. De MCV denkt mee in opzet en programma en zorgt voor borging kwaliteit van de opleiding. De MCV werkt samenwerking met een partner die zorg draagt voor de organisatie van de trainingen.
De MCV communiceert actief met haar leden over relevante onderwerpen.
De MCV is een zelfstandige organisatie welke wordt gefaciliteerd vanuit VNO-NCW Brabant Zeeland.
De MCV wordt aangestuurd door de Stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van 6 leden bedrijven, aangevuld met de secretaris en de Programma Manager MCV vanuit VNO-NCW Brabant Zeeland.
De vertegenwoordigers van de leden bedrijven zijn voor een maximaal van 8 jaar lid van de stuurgroep (ingevoerd vanaf 2023).
In 2023 hebben de volgende bedrijven en vertegenwoordigers zitting in de stuurgroep:
Lid worden?
Neem dan contact op met het secretariaat van MCV via zeeland@vnoncwbrabantzeeland.nl of 0115 – 451 456