Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Personeelstekort blijft, grote transities onder druk door onderbelichte ontwikkeling digitale werknemersvaardigheden

Er is meer aandacht nodig in het onderwijs voor het vergroten van technologische en digitale werknemersvaardigheden. Volgens VNO-NCW Brabant Zeeland zijn steeds meer bedrijven door het huidige en toekomstige personeelstekort bezig met het efficiënter inrichten van hun productie of bedrijfsproces. Door het tekort staan noodzakelijke transities onder druk. De ontwikkeling van zulke vaardigheden verdient daarom een prominentere plek in het voortgezet-, middelbaar- en hoger-beroepsonderwijs.

Manon Pijnenburg, voorzitter van de Commissie Onderwijs bij de werkgeversvereniging: ‘Ook voor werkenden zou het makkelijker moeten zijn om hun vaardigheden op dit vlak bij te schaven, bijvoorbeeld door modulair een deel van een opleiding te volgen, naast de loopbaan.’

Grote transities onder druk

Pijnenburg: ‘We zullen meer werk met hetzelfde aantal mensen moeten doen. Doen we dat niet, dan komen transities op het gebied van energie, klimaat en woningbouw ernstig onder druk.’ Volgens de vereniging zijn de orderboeken van bedrijven goed gevuld en neemt de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar verder toe. Bedrijven staan te springen om mbo’ers. Tegelijkertijd verwachten Brabantse mbo-scholen ongeveer een kwart minder studenten over 15 jaar. ‘Dat zijn enorme aantallen, zeker als je bedenkt dat er ook veel medewerkers met pensioen zullen gaan. We zullen als ondernemers dus iets moeten doen om onze bedrijfsactiviteiten efficiënter uit te voeren.’ Digitalisering en verdere technologisering van werkzaamheden biedt mogelijkheden, aldus de werkgeversvereniging.

Digitaal verhoogt productiviteit

‘Maar dan moeten werknemers dan wel beschikken over de vaardigheden om met technologische apparatuur om te kunnen gaan,’ vervolgt Pijnenburg. Digitale vaardigheden zijn volgens de werkgeversvereniging in steeds meer beroepen een vereiste. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. ‘Denk aan het bedienen van complexe apparatuur in de zorg, of het besturen van een schoonmaakrobot.’ Het digitaliseren en machinematig aansturen van bepaalde activiteiten zorgt voor een toename van de productiviteit. De werkgeversvereniging ziet daarom een prominente plek voor digitale vaardigheden in het voortgezet-, middelbaar- en hoger-beroepsonderwijs en is blij met de investeringen van tientallen miljoenen uit het groeifonds in een digitale (leermiddelen)infrastructuur.

Standaard digitale vaardigheden én modulair onderwijs

‘En niet alleen voor jongeren,’ vindt Pijnenburg. ‘Ook voor werkenden zou het makkelijker moeten zijn om hun vaardigheden op dit vlak bij te schaven, bijvoorbeeld door modulair een deel van een opleiding te volgen, naast de loopbaan. Daarnaast blijft het natuurlijk onverminderd van belang dat we jongeren stimuleren om te kiezen voor sectoren en beroepen met een enorme personeelsvraag, zoals de bouw, zorg en techniek. Eerder pleitten we met onze commissie al voor een verplichte beroepsoriëntatie voor leerlingen én leerkrachten in het voortgezet onderwijs bij regionale bedrijven in groeisectoren. Dat helpt nog steeds!’

Routekaart arbeidsmarkt en onderwijs

Samen met onze leden ontwikkelden wij de routekaart arbeidsmarkt en onderwijs. Hierop zie je in één oogopslag wat de recente ontwikkelingen zijn op de arbeidsmarkt, tegen welke uitdagingen het bedrijfsleven aanloopt én waar wij aan werken om bij te dragen aan een gezonde en vitale arbeidsmarkt.

Klik hier om de routekaart te bekijken >

Meer informatie:
Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt en onderwijs
deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement