November is de maand van de 1000 voorbeelden. Een maand waarin we werkgevers bedanken die ook in de huidige periode kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. En waarin via best practices andere werkgevers worden geïnspireerd. Reden voor Ellen Kroese, directeur VNO-NCW Brabant Zeeland, om culinair dienstverlener Hutten in het zonnetje te zetten. Ze ging daarvoor langs bij Drees Peter van den Bosch, algemeen directeur bij Hutten. ‘Hutten biedt volop kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en is een inspirerend voorbeeld voor andere ondernemers.’
Het ontwikkelen en stimuleren van talent staat hoog op de agenda van Hutten. En daarbij telt iedereen mee. Ook mensen met een fysieke of lichamelijke beperking, vroegtijdige schoolverlaters, statushouders of moeders die lang niet hebben gewerkt en weer aan het werk willen.
Wat beweegt Hutten om inclusief te ondernemen? Je kunt zeggen dat het in het DNA van het bedrijf zit verweven. Het voert terug tot oprichter Jan Hutten. Hij wilde met zijn bakkerij al van betekenis zijn voor zijn omgeving. De filosofie dat een bedrijf naast geld verdienen ook maatschappelijk iets toe moet voegen voert nog altijd de boventoon.
De afgelopen 6 à 7 jaar wordt er ook meer gekeken naar de commerciële waarde van maatschappelijke initiatieven. Critici willen nog wel eens stellen dat er geld wordt verdiend over de ruggen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar niets is minder waar. Die commerciële blik is nodig om projecten tot een succes te maken. Het maakt ze levensvatbaar en dat maakt medewerkers trots.
Een mooi voorbeeld van een succesvol project binnen Hutten is De Verspillingsfabriek. Er is in de wereld een groot probleem met voedselverspilling. Er is niets mis met de voedingswaarde van een kromme komkommer of een tomaat met een vlekje erop. Toch worden ze vaak weggegooid. In De Verspillingsfabriek worden al die producten die kwalitatief prima zijn en die vol voedingsstoffen zitten, verwerkt tot topproducten als soepen en sauzen. Zo vinden ze alsnog hun weg naar de consument.
Daarnaast draagt de fabriek bij aan het voorkomen van verspilling van talent. 75% van de medewerkers had een afstand tot de arbeidsmarkt, maar werkt nu met veel plezier bij De Verspillingsfabriek.
In een tijd waarin de vraag naar personeel enorm groot is en vacatures moeilijk te vullen zijn, is het moeilijk te bevatten dat er nog altijd zoveel mensen thuiszitten zonder baan. Werkgevers zijn soms nog wat huiverig bij het in dienst nemen van iemand met een arbeidsbeperking. Ze zijn bang dat mensen vaak ziek zijn en ongemotiveerd. Niet nodig zegt Pascal Verheugd, directeur HR bij Hutten ‘Onze ervaring is dat ze niet meer, maar juist minder ziek zijn. Het zijn ontzettend loyale en integere mensen met een enorme arbeidsethos.’ Mensen met een arbeidsbeperking worden bij Hutten dan ook niet gezien als een last, maar als een trots.
Eigenlijk kleven er geen nadelen aan het werken met mensen met een arbeidsbeperking. Het is hooguit de beginfase waar je even doorheen moet. Het administratieve stuk kan dan een horde zijn. Je krijgt te maken met zaken als loondispensatie en subsidies. Laat je daardoor vooral niet tegenhouden, is wat Pascal ondernemers wil meegeven. ‘Veel bedrijven maken een valse start door alles zelf te willen doen. Neem contact op met bedrijven die meer ervaring hebben met inclusief ondernemen. Laat je door hen inspireren. En zoek ook contact met partijen als Start Foundation, Verspild talent of het WerkgeversServicepunt (WSP). Deze partijen kunnen je heel goed verder helpen.’
De hele maand november worden inclusieve werkgevers in het zonnetje gezet door de ambassadeurs van de banenafspraak. Dat gebeurt tijdens de ‘Maand van de 1000 voorbeelden’. Inspirerende voorbeelden en mooie verhalen die tonen dat inclusief werkgeven kan. Dat het heel wat oplevert. En dat het belangrijk is om ook in deze tijd de deur open te houden voor inclusie.
Hutten geeft mensen die om de een of andere reden een afstand tot de arbeidsmarkt hebben een kans om op een veilige werkplek echt weer mee te doen zodat zij zich van waarde voelen. Daarmee zijn zij een groot voorbeeld voor andere ondernemers die open staan voor inclusief ondernemen.
Neem voor meer informatie over inclusief ondernemen contact op met Anne Deelen, belangenbehartiger Arbeidsmarkt en onderwijs, via deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl.